Στις αρχές Αυγούστου, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στο μικρό χωριό Ματουράτ των Γεζίντι στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ και μετέφεραν τις γυναίκες στη φυλακή Badush στη Μοσούλη. Εκατοντάδες ακόμα γυναίκες και κορίτσια οδηγήθηκαν σε μια αρχαία ακρόπολη στην πόλη Ταλ Αφάρ στη βόρεια επαρχία της Νινευή. «Από το Ταλ Αφάρ, μια ομάδα από 150 ανύπαντρα κορίτσια και γυναίκες, ως επί το πλείστον από Χριστιανικές οικογένειες ή Γεζίντι, επιλέχθηκαν και στάλθηκαν στη Συρία, είτε για να δοθούν στους μαχητές του ISIL ως ανταμοιβή ή για να πωληθούν ως σκλάβες του σεξ», σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου, από το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ.
Η έκθεση των 26 σελίδων - που τεκμηριώνει παραβιάσεις των δικαιωμάτων από τις 6 Ιουλίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου- αποτελεί τον πιο λεπτομερή λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος και ρίχνει περισσότερο φως στη μαζική υποδούλωση γυναικών και κοριτσιών. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από μια ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ. Οι περισσότερες από τις συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες διεξήχθησαν στην Ερμπίλ και την Ντοχούκ, όπου χιλιάδες εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους.
Μέχρι το τέλος του Αυγούστου, ο ΟΗΕ τεκμηριώνει την απαγωγή μέχρι και 2.500 αμάχων, κυρίως γυναικών και παιδιών, από τις βόρειες ιρακινές πόλεις και περιοχές του Σιντζάρ, του Ταλ Αφάρ, τις Πεδιάδες της Νινευή και το Σιρκχάν. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτίθενται σεξουαλικά στα έφηβα αγόρια και κορίτσια, σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων στα Ηνωμένα Έθνη. Όσοι αρνούνται να ενταχθούν στην ομάδα διατρέχουν τον κίνδυνο της εκτέλεσης. «Οι γυναίκες και τα παιδιά που αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν παραχωρήθηκαν σε μαχητές του ISIL ή έπεσαν θύματα σωματεμπορίας... στις αγορές στη Μοσούλη και στη Ράκα, στη Συρία», σύμφωνα με την έκθεση. «Στις παντρεμένες γυναίκες που αλλαξοπίστησαν, οι μαχητές του ISIL είπαν ότι ο προηγούμενους γάμους τους δεν αναγνωρίζεται από τον ισλαμικό νόμο και ότι και αυτές, όπως και οι ανύπαντρες γυναίκες που αλλαξοπίστησαν, θα πρέπει να δοθούν στους μαχητές ως σύζυγοι».
Μια αγορά για την πώληση των απαχθέντων γυναικών συστάθηκε στη γειτονιά αλ-Κουντς της Μοσούλης. «Οι γυναίκες και τα κορίτσια έφεραν πινακίδες αναγραφής της τιμής για τους αγοραστές, ώστε να επιλέξουν και να διαπραγματευτούν την πώληση», σύμφωνα με την έκθεση. «Οι αγοραστές λέγεται ότι είναι ως επί το πλείστον νέοι από τις τοπικές κοινωνίες. Προφανώς το ISIL τους πουλά αυτές τις Γεζίντι για να τους ωθήσει να ενταχθούν στις τάξεις του».
«Η σειρά των παραβάσεων και των παρατυπιών που διαπράττονται από το ISIL και τις συναφείς ένοπλες ομάδες είναι συγκλονιστική και πολλές από τις πράξεις τους μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ζέιντ Ρά'αντ αλ-Χουσεΐν, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχολιάζοντας την έκθεση. Ο Ζέιντ κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να εξετάσει το ενεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η διακίνηση σκλάβων του σεξ είναι μόνο μία πτυχή της βίαιης εκστρατείας του ισλαμικού κράτους, να μετατρέψει τεράστιες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας σε ισλαμικό χαλιφάτο. Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον αυτοαποκαλούμενο χαλίφη του κινήματος, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, έχουν διαπράξει πολλαπλές μαζικές δολοφονίες των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως οι Γεζίντι, οι σιίτες του Ιράκ, ακόμη και οι σουνίτες μουσουλμάνοι που αρνούνται να «μετανοήσουν» και να δηλώνουν την πίστη τους στην σκληρή εκδοχή του Ισλάμ. Την Τετάρτη, η οργάνωση αποκεφάλισε 10 άτομα στη Συρία, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες που αγωνίζονταν με τις κουρδικές δυνάμεις, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Συνολικά, έχουν σκοτωθεί σχεδόν 8.500 άμαχοι και περισσότεροι από 15.700 τραυματίστηκαν στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του παρελθόντος έτους. Οι περισσότερες από αυτές τις απώλειες σημειώθηκαν μεταξύ Ιουνίου και 31 Αυγούστου, μια περίοδος η οποία συμπίπτει με τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισλαμικού Κράτους. Από τον Αύγουστο, πάνω από 1,8 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εκτοπιστεί. Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ απαρίθμησε έναν μακρύ κατάλογο των αδικημάτων κατά του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων των «εκτελέσεων και άλλες στοχευμένων δολοφονιών αμάχων, απαγωγές, βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής και σωματικής βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, αναγκαστική στρατολόγηση παιδιών, καταστροφή ή βεβήλωση των χώρων θρησκευτικής ή πολιτιστικής σημασίας, αδικαιολόγητη καταστροφή και λεηλασία της περιουσίας και άρνηση των θεμελιωδών ελευθεριών».
Η εκστρατεία του ισλαμικού κράτους μοιάζει σε πολλά στις εκστρατείες εθνοκάθαρσης. Στις 17 Ιουλίου, μαχητές της ομάδας άρχισαν την σήμανση σε σπίτια χριστιανών σε δύο γειτονιές στη Μοσούλη, γράφοντας ένα «n», το πρώτο γράμμα της αραβικής λέξης «Nasara» δηλαδή Ναζωραίοι ή Χριστιανοί, αρπάζοντας τις περιουσίες τους. Τα σπίτια των σιιτών μουσουλμάνων σημαδεύτηκαν με το «r», το πρώτο γράμμα της λέξης «Rafidha», που είναι το όνομα πολλών σουνιτών εξτρεμιστών. Μια ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με την έκθεση, το ISIL διένειμε φυλλάδια που διέταζαν τους Χριστιανούς «είτε να παραδοθούν , είτε να πληρώσουν φόρους προστασίας, είτε να φύγουν ή να πεθάνουν».
Το Ισλαμικό Κράτος στοχεύει επίσης τις δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης. Σε μία πράξη που θεωρείται η πιο αιματηρή της σύγκρουσης, το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε περίπου 1.500 στρατιώτες και άντρες από τις δυνάμεις ασφαλείας από μια πρώην βάση του Αμερικανικού Στρατού, το Στρατόπεδο Speicher, στη βόρεια επαρχία του Σαλαχουντίν. Μαζικές εκτελέσεις έχουν αναφερθεί σε αρκετές άλλες ιρακινές επαρχίες, όπως στη Νινευή, τη Ντιγιάλα και το Κιρκούκ.
Η έκθεση καταγράφει και βαρβαρότητες της άλλης πλευράς. Αναφέρεται σε ένα σχέδιο για «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα» από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ και τις συμμαχικές πολιτοφυλακές. Πολλές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν «οδηγήσει σε ... σημαντικό αριθμό θανάτων και τραυματισμών αμάχων και στην καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών», προτρέποντας τον νέο ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι να διατάξει το πάγωμα τέτοιων επιχειρήσεων σε περιοχές αμάχων, στις 13 Σεπτεμβρίου.
Οι κυβερνητικές αεροπορικές επιδρομές γύρω από το Κιρκούκ είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 17 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και επτά παιδιά. Το βράδυ της 14ης Αυγούστου, σε δύο αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Χαουίτζα σκοτώθηκαν 15 άμαχοι, μεταξύ των οποίων τέσσερις γυναίκες και οκτώ παιδιά. Στην επαρχία Ντιγιάλα, μια χρηματοδοτούμενη από το Ιράν φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακής Σιιτών, η Ασαΐμπ αλ Χακ, βασάνισε και δολοφόνησε ύποπτους μαχητές και πιστούς στο Ισλαμικό Κράτος, καταστρέφοντας σπίτια και ανατινάζοντας τζαμιά σε σουνιτικές γειτονιές. Στις 31 Ιουλίου, μαχητές από την ομάδα φέρεται να συνέλαβαν πάνω από 15 άνδρες ύποπτους ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους, να τους εκτέλεσαν και να τους κρέμασαν από φανοστάτες στην πόλη Μπακούμπα. Ιρακινές δυνάμεις ή συναφείς παραστρατιωτικές ομάδες είναι επίσης ύποπτες για βανδαλισμούς στον τάφο του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, και των δύο γιων του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου