Τον Ιανουάριο του 2013, σκορπισμένα ανάμεσα στα συντρίμμια μετά από μία τρομοκρατική επίθεση σε εργοστάσιο φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας ήταν τα σώματα δύο ανδρών που είχαν φύγει από τις πατρίδες τους για να διεξάγουν αυτό που θεωρούσαν ιερό πόλεμο. Οι άνδρες ήταν φίλοι στο λύκειο του Οντάριο, στον Καναδά, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι το 2011, που θα τους μετέφερε στο Μαρόκο, στη Μαυριτανία, σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Μάλι και, τελικά, στον θάνατό τους στην έρημο της Αλγερίας.
Οι δυνάμεις που οδήγησαν τον Κρις Κατσιρούμπας και τον Αλί Μεντλέζ από την ήρεμη ζωή τους στον Καναδά στον «ιερό πόλεμο» έχουν γιγαντωθεί από τότε, τόσο στον Καναδά όσο και σε άλλες δυτικές χώρες. Τους τελευταίους μήνες, πάνω από 100 Καναδοί έχουν αναζητήσει συγκρούσεις στην ξενιτιά, από τη Σομαλία ως τη Συρία, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση. Η απειλή αρχικά έφτασε στο εσωτερικό του Καναδά τη Δευτέρα, όταν ένας άνθρωπος που εμπνεύστηκε από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές του εξωτερικού χρησιμοποίησε το αυτοκίνητό του για να ορμήσει επάνω σε έναν στρατιώτη στο Κεμπέκ και να τον σκοτώσει. Ο δράστης σκοτώθηκε αργότερα από την αστυνομία.
Την Τετάρτη, η Οτάβα, η πρωτεύουσα της χώρας, ήταν σε επιφυλακή, όταν ένας άντρας πυροβόλησε και σκότωσε έναν στρατιώτη σε ένα μνημείο πολέμου και στη συνέχεια εισέβαλε στο εθνικό Κοινοβούλιο. Ο ληστής, ο οποίος στη συνέχεια σκοτώθηκε, αναγνωρίστηκε από τις αρχές ως ένας νεαρός άνδρας ο οποίος είχε πρόσφατα ασπαστεί το Ισλάμ.
Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, ο οποίος μίλησε στο έθνος από μια άγνωστη τοποθεσία την Τετάρτη το βράδυ, είπε ότι ενώ το κίνητρο πίσω από την επίθεση εκείνη την ημέρα ήταν υπό έρευνα, η πράξη είχε σαφώς ως στόχο να τρομοκρατήσει. Δήλωσε επίσης ότι η επίθεση ήταν μια «σκληρή υπενθύμιση» των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα. Όπως και άλλες δυτικές χώρες, ο Καναδάς αγωνίζεται τόσο για την κατανόηση του φαινομένου όσο και για τη διασφάλιση ότι οι εξτρεμιστές οι οποίοι επιστρέφουν στην πατρίδα δεν θα προκαλέσουν καμία ζημιά. Οι προσπάθειές τους έγιναν επείγουσες μετά από τις υπό αμερικανική ηγεσία αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο Χάρπερ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας να καταστρέψουν το Ισλαμικό Κράτος. Στις 8 Οκτωβρίου, οι βουλευτές του Καναδά ψήφισαν για να εγκρίνουν τη στρατιωτική συμμετοχή του έθνους στις επιθέσεις στο Ιράκ.
«Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, αυτή η τρομοκρατική οργάνωση θα γιγαντωθεί και μάλιστα γρήγορα,» είπε ο Χάρπερ όταν πέρασε το μέτρο. «Έχουν ήδη εκφράσει τις τοπικές και διεθνείς τρομοκρατικές προθέσεις τους και προσδιόρισαν τον Καναδά ως πιθανό στόχο». Ο Χάρπερ αναφερόταν σε σχόλια που έγιναν από τον Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι, έναν εκπρόσωπο του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος προσπάθησε να συσπειρώσει τους μαχητές στον αγώνα της ομάδας του και προέτρεψε τους μουσουλμάνους να επιτεθούν ατομικά σε αμάχους. Ο Αντνάνι τους προέτρεψε να «σκοτώσουν κάθε άπιστο Αμερικανό ή Ευρωπαίο - κυρίως κάθε μοχθηρό και βρώμικο Γάλλο- ή Αυστραλό, ή Καναδό, ή οποιονδήποτε άλλο άπιστο από αυτόν τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών των χωρών που συμμάχησαν κατά του Ισλαμικού Κράτους».
Η απειλή επίθεσης ενός «μοναχικού λύκου» είναι μια σημαντική ανησυχία για τις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και των καναδικών. «Η τρομοκρατία παραμένει η κύρια απειλή για την εθνική ασφάλεια του Καναδά» έγραψε ο Στίβεν Μπλέινι, υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας και Ετοιμότητας Έκτακτης Ανάγκης, σε μια έκθεση τον Σεπτέμβριο σχετικά με την τρομοκρατική απειλή στη χώρα. «Από τις αρχές του 2014, η κυβέρνηση γνώριζε περισσότερα από 130 άτομα με διασυνδέσεις στον Καναδά που ήταν στο εξωτερικό και οι οποίοι ήταν ύποπτοι για τρομοκρατικές δραστηριότητες», αναφέρει η έκθεση.
Ενώ η ιδέα ότι τα άτομα που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα διαμονής τους για να πάρουν τα όπλα σε μια ξένη σύγκρουση δεν είναι νέα ή μοναδική στον Καναδά, η έκθεση διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που επιλέγουν να το πράξουν είχε κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες. Η έκθεση αναφέρει ότι οι Καναδοί είχαν εμπλακεί στην «εκπαίδευση, την άντληση κεφαλαίων, την προώθηση ριζοσπαστικών απόψεων και ακόμη και το σχεδιασμό τρομοκρατικής βίας». «Κάποιοι εξτρεμιστές ταξιδιώτες παραμένουν στο εξωτερικό» αναφέρει η έκθεση. «Άλλοι έχουν επιστρέψει στον Καναδά, ενώ άλλοι θεωρούνται νεκροί». Αναφέρει ότι τουλάχιστον 30 «άτομα με διασυνδέσεις στον Καναδά» ενεπλάκησαν σε τρομοκρατικές ενέργειες που σχετίζονται με την Συρία.
Ο Michel Coulombe, διευθυντής της καναδικής Υπηρεσίας Μυστικών Υπηρεσιών, είπε στους βουλευτές αυτό το μήνα ότι οι αρχές ερευνούν επίσης τις δραστηριότητες των 80 ανθρώπων που είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί, είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό και είχαν επιστρέψει στην πατρίδα τους. Είπε ότι η κυβέρνηση γνώριζε ποιοι είναι και που είναι αυτοί οι ιδιώτες. Αλλά και ο ίδιος συνέστησε ηρεμία, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια επικείμενη επίθεση. Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, ένας άνδρας στο Κεμπέκ μετέτρεψε το αυτοκίνητό του σε θανάσιμο όπλο, ορμώντας πάνω σε έναν αξιωματικό και τραυματίζοντας έναν στρατιώτη.Σύντομα προέκυψε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου, Martin Rouleau-Couture, παρακολουθούνταν από την αστυνομία, ενώ το διαβατήριό του είχε κατασχεθεί όταν προσπάθησε να πετάξει προς την Τουρκία για να ενταχθεί στο Ισλαμικό κράτος. Ήταν ένας από τους 90 ανθρώπους που παρακολουθούνται ως μέρος των 63 ερευνών της εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με τον Bob Paulson, τον επίτροπο της Royal Canadian Mounted Police.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου