Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Αν οι άνθρωποι μετοικήσουν στον Άρη, θα αντέξουν μόνο 68 μέρες

Εικόνα του πλανήτη Άρη από το Cuiosity

Ποιο θα είναι το μέλλον της ανθρωπότητας στον κόκκινο πλανήτη, με βάση τα σημερινά δεδομένα

Οι θαρραλέοι πρωτοπόροι που δηλώνουν πρόθυμοι να φύγουν για πάντα από τη Γη και να εγκατασταθούν στον Άρη, όπως προβλέπει το σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας Mars One, θα αρχίσουν να πεθαίνουν μετά από 68 ημέρες, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πέντε φοιτητές αεροναυπηγικής του περίφημου Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα της αποστολής αυτής η οποία θα μεταδίδεται και από την τηλεόραση.

Στόχος της Mars One είναι να στείλει μέχρι το 2024 τέσσερις εθελοντές στον Άρη, μετά από ταξίδι επτά μηνών. Δεν προβλέπεται όμως να επιστρέψουν ποτέ στη Γη.

Ο θάνατος του πρώτου από τους εθελοντές «θα σημειωθεί περίπου έπειτα από 68 ημέρες, από ασφυξία» γράφουν οι φοιτητές στην 35σελίδη μελέτη τους όπου αναλύουν με γραφήματα και μαθηματικούς τύπους τις διαθέσιμες ποσότητες οξυγόνου και τροφίμων αλλά και τα τεχνολογικά μέσα που θα διαθέτουν οι πρωτοπόροι.

Τα φυτά που θα έχουν μαζί τους οι εθελοντές θα παράγουν υπερβολικά πολύ οξυγόνο και ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία που θα επιτρέπει την «εξισορρόπηση» της ατμόσφαιρας, σημειώνεται στη μελέτη.

Επιπροσθέτως, οι άποικοι θα εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τις αποστολές ανταλλακτικών ενώ το κόστος, που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, θα αυξάνεται διαρκώς αφού η εταιρεία υπολογίζει να στείλει και άλλους εθελοντές στο μέλλον.

Ο συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της Mars One, ο Ολλανδός Μπας Λάνσντορπ, αντέδρασε αμφισβητώντας τα συμπεράσματα της μελέτης, υποστηρίζοντας ότι οι φοιτητές χρησιμοποίησαν «ανεπαρκή δεδομένα».

Παραδέχτηκε όμως ότι το ζήτημα των ανταλλακτικών είναι όντως ένα πρόβλημα. «Έχουν δίκιο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να τα διατηρήσουμε όλα σε λειτουργική κατάσταση», τόνισε.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι από 140 χώρες έχουν δηλώσει εθελοντές για τον Άρη, παρά τις πολλές επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί για το σχέδιο αυτό.

http://www.protothema.gr/world/article/418294/an-oi-anthropoi-metoikisoun-ston-ari-tha-adexoun-mono-68-meres/

Κι ένα ενδιαφέρον σχόλιο του Ε.Ε.Π. στην παραπάνω ανάρτηση:

Ολλανδέζικη εταιρία αποστολής ανθρώπων ...στον Άρη ; Τρίζουν τα κόκκαλα του Νταλί! ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΤΑΞΙΔΙ "6+6 ΜΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ; ΣΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ: Το Curiosity, που έφθασε στον Αρη προπέρυσι τον Αύγουστο, έκανε το ταξίδι των 560 εκατ. χιλιομέτρων σε 253 μέρες. Η μέση δόση που δεχόταν στο ταξίδι του, ήταν ισοδύναμη με 1,84 milliSieverts (mSv) τη μέρα ή περίπου όση δέχεται ένας άνθρωπος που κάνει μια ολόσωμη αξονική τομογραφία κάθε πέντε μέρες. Με 360 μέρες για να πάνε στον Αρη και να γυρίσουν, θα δεχτούν συνολικά δόση περίπου 660 mSv, δηλαδή το 60% της μέγιστης ακτινοβολίας για όλη του τη ζωή που μπορεί να δεχτεί ένας επαγγελματίας αστροναύτης (800 έως 1.200 mSv), η οποία ισοδυναμεί με αύξηση 3% έως 5% του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου. Η δόση αυτή, αν υπολογιστεί και η έξτρα ακτινοβολία που θα δεχτούν οι τολμηροί αστροναύτες όσο κινούνται στην επιφάνεια του πλανήτη, αναμένεται να υπερβεί τα ανεκτά όρια ασφαλείας για τις ακτινοβολίες. Έτσι, οι πιθανότητες εμφάνισης θανατηφόρου καρκίνου πλέον θα ξεπεράσουν το ανώτατο όριο που σήμερα θεωρείται αποδεκτό. Ένας αστροναύτης που ζει επί έξι μήνες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δέχεται δόση περίπου 100 mSv (συγκριτικά, μια ακτινογραφία κοιλίας εκπέμπει περίπου 10 mSv). Η διαπίστωση αυτή δημιουργεί την υποχρέωση στους μηχανικούς να επενδύσουν το διαστημικό σκάφος μιας μελλοντικής επανδρωμένης αποστολής με έξτρα ασπίδες κατά της ακτινοβολίας, όμως θεωρείται δεδομένο ότι ακόμα αυτές δεν θα κρατήσουν μακριά μερικά από τα πιο επικίνδυνα σωματίδια. Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, αν ήταν δυνατό να συντομευθεί το ταξίδι για τον Αρη, αλλά αυτό είναι αδύνατο με την υπάρχουσα τεχνολογία. Σε εξέλιξη βρίσκεται πάντως ο σχεδιασμός νέου τύπου μηχανών προώθησης των πυραύλων, που ίσως στο μέλλον μειώσουν σε μερικές εβδομάδες τη διάρκεια του ταξιδιού. Σύν τα μικρομετέωρα που θα προσγειώνονται πάνω τους με ταχύτητα 27000 χλμ! Η ακτινοβολία του διαστήματος περιλαμβάνει 2 βασικές κατηγορίες. Τα σωματίδια που εκπέμπει ο Ήλιος μας και όσα έρχονται από άλλες γαλαξιακές πηγές εκτός του ηλιακού μας συστήματος, όπως οι εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων (σούπερ-νόβα) και οι μαύρες τρύπες. Η δεύτερη αυτή κατηγορία των γαλαξιακών κοσμικών ακτίνων (σωματίδίων) έχουν υψηλότερη ενέργεια και συνεπώς είναι πιο επικίνδυνες για να προκαλέσουν μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό (DNA) μέσα στα κύτταρα των έμβιων οργανισμών. Στη Γη οι άνθρωποι και τα ζώα προστατεύονται ικανά από την πυκνή ατμόσφαιρα και το γήινο μαγνητικό πεδίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου