Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι οι ξένοι μαχητές της Τζιχάντ συρρέουν στις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία σε «μια άνευ προηγουμένου κλίμακα», ακόμα και από χώρες που δεν είχαν προηγουμένως «μαχητές» στην παγκόσμια τρομοκρατία. Έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαπιστώνει ότι 15.000 άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους και σε παρόμοιες εξτρεμιστικές ομάδες. Προέρχονται από περισσότερες από 80 χώρες, αναφέρει η έκθεση, «ακόμα και από πολλές χώρες που δεν έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν προκλήσεις που σχετίζονται με την Αλ-Κάιντα».
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι δεν είναι σίγουρο το εάν η Αλ-Κάιντα θα επωφεληθεί από το κύμα αυτό. Ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, ο ηγέτης της Αλ-Κάιντα που απέσπασε το Isis από την οργάνωσή του, «φαίνεται να κάνει σχετικούς χειρισμούς», σύμφωνα με την έκθεση. Οι αριθμοί του ΟΗΕ ενισχύουν τις πρόσφατες εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με την έκταση του προβλήματος των ξένων μαχητών, η οποία, κατά την έκθεση του ΟΗΕ, έχει εξαπλωθεί παρά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της κυβέρνησης Ομπάμα και τα παγκόσμια δίκτυα επιτήρησης. «Οι αριθμοί των ξένων μαχητών από το 2010 έχουν τώρα πολλαπλασιαστεί και είναι πολύ περισσότεροι από την περίοδο 1990 και 2010 -ενώ συνεχώς αυξάνονται», αναφέρει η έκθεση, την οποία συνέταξε μια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας που παρακολουθεί την αλ-Κάιντα.
Η έκθεση του ΟΗΕ δεν απαριθμεί τις 80 και πλέον χώρες απ’ όπου προέρχονται οι μαχητές που σπεύδουν στο Ιράκ και τη Συρία. Αλλά τους τελευταίους μήνες, υποστηρικτές του Isis έχουν εμφανιστεί σε απίθανες χώρες όπως οι Μαλδίβες, ενώ τα βίντεό της παρουσιάζουν περήφανα τζιχαντιστές από τη Χιλή, τη Νορβηγία και άλλες χώρες. «Υπάρχουν περιπτώσεις ξένων τρομοκρατών από τη Γαλλία, τη Ρωσική Ομοσπονδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ιρλανδία που κάνουν επιχειρήσεις μαζί» αναφέρεται. Περισσότεροι από 500 Βρετανοί πολίτες πιστεύεται ότι έχουν ταξιδέψει στην περιοχή από το 2011.
Η έκθεση του ΟΗΕ, μία ενημέρωση σχετικά με την εξάπλωση της διεθνούς τρομοκρατίας και τις προσπάθειες περιορισμού της, επικυρώνει τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Ομπάμα, ότι «ο πυρήνας της Αλ Κάιντα παραμένει αδύναμος». Αλλά δείχνει ότι η υποβάθμιση της αλ-Κάιντα έχει προκαλέσει μια έκρηξη στον ενθουσιασμό των ακόμα πιο ισχυρών τζιχαντιστικών οργανώσεων που την διαδέχτηκαν και κυρίως του Isis. Οι ομάδες αυτές ενδιαφέρονται λιγότερο για επιθέσεις εκτός των συνόρων τους: «Πραγματικά, οι διασυνοριακές επιθέσεις - ή οι επιθέσεις εναντίον διεθνών στόχων - εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα» αξιολογεί η έκθεση. Όμως, αναφέρει ότι περισσότερα έθνη από ποτέ θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση των έμπειρων μαχητών που επιστρέφουν στις πατρίδες τους από τη σύγκρουση της Συρίας και του Ιράκ.
Σχετικά με τη συζήτηση για τις νομικές συνέπειες όσον αφορά τον νέο πόλεμο του Μπαράκ Ομπάμα κατά του Isis, ο ΟΗΕ θεωρεί την οργάνωση «μια ομάδα αποστατών» από την Αλ-Κάιντα. Θεωρεί ότι υπάρχει μια ιδεολογική ταύτιση μεταξύ των δύο ομάδων που αρκεί για να τις ταξινομήσει ως μέρος ενός ευρύτερου κινήματος, παρά τον τυπικό αφορισμό της Αλ Κάιντα για το Isis τον περασμένο Φεβρουάριο. «Ο πυρήνας της Αλ-Κάιντα και το Isil επιδιώκουν παρόμοιους στρατηγικούς στόχους, έστω και με τακτικές διαφορές όσον αφορά την διαδοχή και τις ουσιαστικές διαφορές σχετικά με την προσωπική ηγεσία» γράφει ο ΟΗΕ.
Οι διαφορές στη ηγεσία μεταξύ των οργανώσεων αντικατοπτρίζονται στον σχηματισμό της προπαγάνδας τους, υποστηρίζει ο ΟΗΕ. Η «κοσμοπολίτικη» υιοθέτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το Isis («όπως όταν εξτρεμιστές δημοσιεύουν φωτογραφίες με γατάκια») έχει εκτοπίσει τα «μακροσκελή και πομπώδη μηνύματα» της Αλ-Κάιντα. Το πιο πρόσφατο βίντεο του Ζαουάχρι διήρκεσε 55 λεπτά, ενώ τα μέλη του Isis χρησιμοποιούν αδιάκοπα το Twitter, το Snapchat, το Kik και το Ask.fm, ένα σύστημα επικοινωνίας «που δεν παρεμποδίζεται από οργανωτικές δομές». Η «έλλειψη πειθαρχίας στα κοινωνικά μέσα μαζικής δικτύωσης» στην Isis φανερώνει μια ηγεσία «που αναγνωρίζει τον τρόμο και την αξία στρατολόγησης των πολυκαναλικών, πολυ-γλωσσικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων μέσων», αντανακλώντας την ύπαρξη νεότερων και «πιο διεθνών» μελών σε σχέση με τους διάφορους συνεργάτες της αλ-Κάιντα.
Με τα έσοδα της ISIS μόνο από το λαθρεμπόριο πετρελαίου να εκτιμούνται πλέον σε 1 εκατομμύριο δολάρια ημερησίως, η οργάνωση ελέγχει εδάφη στο Ιράκ και στη Συρία όπου κατοικούν μεταξύ πέντε και έξι εκατομμύρια άνθρωποι, ένας πληθυσμός ίσος με της Φινλανδίας. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ISIS φτάνουν μέχρι και τα 45 εκατ. δολάρια σε χρήματα από τα λύτρα των απαγωγών, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ. Τα μέλη της οικογένειας του James Foley, του αμερικανού δημοσιογράφου που αποκεφάλισε η οργάνωση, έχουν αμφισβητήσει την πολιτική της άρνησης καταβολής λύτρων, που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ενθαρρύνει περισσότερες απαγωγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου