Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Όταν η κυρία Δούρου θαύμαζε τον Σουλεϊμάν Ερντογάν

Πριν μερικούς μήνες είχαμε γράψει, για άλλο λόγο, ένα άρθρο για τις απόψεις της Ρένας Δούρου, βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ η οποία από το πουθενά εμφανίστηκε να είναι διεθνολόγος, με άποψη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να συνυπάρξουν η Ελλάδα με την Τουρκία. Τότε είχαμε βάλει τον εξής τίτλο: «Ανθ’ ημών Ρένα Δούρου».
Ποιος ασχολείται με τις απόψεις μιας κυρίας που δεν έχει και καμιά… καραβιά ένσημα να επιδείξει, ούτε βεβαίως είναι αυτό που λέμε «μεγάλη διπλωμάτης» στα πόδια της οποίας πέφτουν οι διεθνείς ηγέτες.
Όμως, μια συνέντευξη που έδωσε πριν από ένα χρόνο, και συγκεκριμένα το Μάιο του 2012, εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα, έχει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη σημασία τώρα που καίγεται ο τόπος στην Τουρκία.
Η συνέντευξη της κ. Δούρου δόθηκε στην τουρκική εφημερίδα «TODAY’S ZAMAN», κι εκεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποθεώνει τον Ερντογάν και φαίνεται να είναι θερμή υποστηρίκτρια της πολιτικής του. Του Ερντογάν που δημιούργησε ένα ασφυκτικό ισλαμικό κράτος για το οποίο έχουν τώρα ξεσηκωθεί χιλιάδες Τούρκοι. Είχε πει τότε η κ. Δούρου ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να ανοίξει και ο δρόμος για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Χάρη στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνο οποίοςπροχώρησε στη δημιουργία ενός σύγχρονου πολιτικού οικοδομήματοςδεναποτελεί πια απειλήοι πολίτες της Αιγύπτουτης Τυνησίας και της Λιβύης ναονειρεύονται ένα τουρκικό μοντέλο».
Όλες οι άλλες χώρες δηλαδή ζήλευαν την Τουρκία του Ερντογάν κατά την κ. Δούρου και ήθελαν να της μοιάσουν. Μιλάμε για τεράστια… διπλωματική πρόβλεψη και επιτυχία. Είπε ακόμη ότι η Τουρκία έχει ενεργό ρόλο στην Μέση Ανατολή, στη συριακή κρίση και στην διένεξη Ισραήλ – Παλαιστινίων. Όλοι ξέρουμε καλά τον ενεργό ρόλο της Τουρκίας, ως χωροφύλακα της περιοχής που δε διστάζει να σκοτώνει Κούρδους, Σύριους ή όποιους άλλους. Διότι ποτέ ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή δεν ήταν εξισορροπητικός, αντιθέτως, περισσότερες φωτιές βάζει παρά σβήνει.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να ξεπεράσουν τα στερεότυπα», ήταν ο τίτλος με την κ. Δούρου να τονίζει:
«Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστούν. Έχουν πολύ περισσότερα κοινά για να διακινδυνεύσουν σε μια άχρηστη αντιπαράθεση».
Είχε ερωτηθεί φυσικά και για τα προβλήματα των μειονοτήτων για να απαντήσει:
«Τα προβλήματα των μειονοτήτων πρέπει να λυθούν από την πολιτεία στη βάση των ίσων δικαιωμάτων και χωρίς διακρίσεις. Εμείς (στον ΣΥΡΙΖΑ) γνωρίζουμε ότι κατά την οικονομική κρίση, υπάρχει τάση περιθωριοποίησης των μειονοτήτων. Τα ίδια τα μέλη τους γίνονται θύματα της οικονομικής κρίσης και, σύμφωνα με εμάς, αυτό είναι απαράδεκτο, άδικο και αντιδημοκρατικό».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα η υπεύθυνη πολιτική δύναμη που θέλει να εγγυηθεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς», προσθέτει.
Τέλος, αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη διαφορετική ανάγνωση της Ιστορίας, η κ. Δούρου αναφέρει ότι πρόσφατα διάβασε την προσέγγιση ενός πανεπιστημιακού από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, πάνω στις σχέσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου: «Βρήκα ενδιαφέροντα τον τρόπο που διαφορετικές ιστορικές αφηγήσεις των δύο κρατικών σχηματισμών καθορίζουν τις εθνικές μας ερμηνείες. Είναι χρήσιμο να γνωρίζει ο ένας τον άλλο και σήμερα είναι πιο επείγον από ποτέ!»
Άραγε, η κ. Δούρου γιατί τις τελευταίες ημέρες έχει χαθεί και δε βγαίνει να κάνει βαθυστόχαστες αναλύσεις για τα ελληνοτουρκικά. Να βγει να στηρίξει τον Σουλεϊμάν Ερντογάν που τόσο την είχε εντυπωσιάσει. Να κατακεραυνώσει τους άθλιους διαδηλωτές που δεν καταλαβαίνουν το όραμα του Ισλάμ που πρεσβεύει ο υπερσυντηρητικός Ερντογάν. «Μούγκα» η κ. Δούρου, όπως μιλιά και όσοι αποθέωναν στο παρελθόν τον Τούρκο πρωθυπουργό αδιαφορώντας για το γεγονός ότι κτίζει ένα υπερσυντηρητικό, ισλαμικό κράτος στο οποίο ακόμη και ένα ποτηράκι κρασί μπορεί να σε κάνει αλκοολικό και να καταλήξεις στη φυλακή.
Για να αποδειχθεί ότι οι κουμπαριές, τα ζεϊμπέκικα και οι λυκοφιλίες με την επίσημη πολιτική ηγεσία της Τουρκίας δεν οδηγούν σε καμιά λύση των ελληνοτουρκικών. Αλλά τουλάχιστον σε ένα πράγμα θα πρέπει να ευγνωμονούμε τον… Αλλάχ. Που δεν έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση διότι με τη Δούρου υπουργό Εξωτερικών μπορεί να είχαμε γίνει πλατεία Ταξίμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου