Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

To Μνημόνιο 3 και η περί όνου σκιά




Η… σκληρή διαπραγμάτευση με τον Φώτη ΔΗΜΑΡ συνεχίζεται προκειμένου να πειστεί για να υπογράψει το «σύμφωνο συμβίωσης» με την κυβέρνηση και σε αντάλλαγμα ίσως ένα… επίδομα γάμου. Λίγο από εδώ λίγο από εκεί θα τα βρούνε κι αν όχι με κάποιο τρόπο θα περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή. Κάτι ξέρουν οι ξένοι που το θεωρούν δεδομένο, μιλούν για την επόμενη ημέρα, για ένα νέο δάνειο, για νέο κούρεμα κ.λπ. Και ίσως όλη αυτή η καθυστέρηση να σχετίζεται και με τις εκλογές στις ΗΠΑ καθώς ο Μπ. Ομπάμα δεν είναι καθόλου μα καθόλου σίγουρος ότι θα εκλεγεί.

Ωστόσο, μήπως τα νταραβέρια με τον Φ. Κουβέλη, ίσως εν γνώσει του, ίσως εν αγνοία του, γίνονται περί όνου σκιάς; Έχουμε καταλάβει όλοι ποια μέτρα περιλαμβάνει το Μνημόνιο 3 που θα περάσει από τη Βουλή; Κι έχουμε καταλάβει ότι το επίδομα γάμου είναι παρωνυχίδα μπροστά στον Αρμαγεδδώνα που μας περιμένει από τη νέα χρονιά;

Η κυβέρνηση ονόμασε τα μέτρα «πακέτο των 13,5 δις ευρώ», όμως ο τίτλος αυτός είναι επικοινωνιακός. Μνημόνιο 3 είναι και όποιος θέλει ας το αμφισβητήσει. Αυτό το Μνημόνιο θα κληθούμε να εφαρμόσουμε όλοι οι Έλληνες, ας ξέρουμε τουλάχιστον λίγα από αυτά που μας περιμένουν.

Διότι να είστε σίγουροι, υπάρχουν πολλά κρυφά σημεία τα οποία δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί πόσο σημαντικά είναι. Στην πορεία θα το καταλάβουμε.

Ας αφήσουμε λοιπόν το επίδομα γάμου που φυσικά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο ποσό κι ας πάμε στις άλλες αλλαγές:

Κατ’ αρχάς η κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας ανατρέπει τα πάντα.

Ο βασικός κατώτατος μισθός, οι ωριμάνσεις  και (ίσως) τα επιδόματα γάμου που σήμερα καθορίζονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση θα αντικατασταθούν από έναν μηχανισμό ελάχιστου μισθού έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Όταν εννοούμε διαβούλευση φανταστείτε έναν κακόμοιρο και απροστάτευτο εργαζόμενο σε μια χώρα με ανεργία 25% να συζητά με τον εργοδότη. Έχει την ήττα από χέρι.

Επίσης, οι τριετίες που… διασώζονται μετά τη σκληρή διαπραγμάτευση του κ. Στουρνάρα, είναι παγωμένες μέχρι να έρθει η ανεργία στο 10%, θα μείνουν δηλαδή για πάντα στο ψυγείο.

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση σε περίπτωση απολύσεων, η τελευταία πρόταση της τρόικας προβλέπει ότι για τους εργαζόμενους πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, στην αποζημίωση των 12 μισθών θα προστίθεται ένας μισθός για κάθε επιπλέον χρόνο (πέραν των 16), που δεν θα ξεπερνά όμως τα 2.000 ευρώ.

Ο χρόνος έγκαιρης προειδοποίησης (προκειμένου να καταβληθεί μόνο το 50% της αποζημίωσης), σύμφωνα πάντα με την τελευταία συμβιβαστική πρόταση, μειώνεται στους 4 μήνες (από 6 σήμερα). Ευκολότερες και φθηνότερες απολύσεις δηλαδή και σε όποιον αρέσει.

Για τα ειδικά μισθολόγια προβλέπεται μείωση κατά 2% για μισθούς έως 1.000 ευρώ, κατά 10% για μισθούς 1.001 έως 1.500 ευρώ, 20% για 1.501 έως 2.500 ευρώ, 30% για 2.501 έως 4.000 ευρώ και 35% για μισθούς 4.001 ευρώ και άνω. Κι αυτά προτού έρθει το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα το οποίο θα φέρει νέες περικοπές.

Λαίλαπα για τους συνταξιούχους. Για να καταλάβετε:

Οι μειώσεις στις συντάξεις έχουν ως εξής:

- Για ποσά που ξεκινούν από 1.000 έως 1.500 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) η εισφορά θα είναι 3%

- Για ποσά από 1.501 έως 2.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 5%

- Για ποσά άνω των 2.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 12%.

Επίσης το νέο Μνημόνιο3 προβλέπει:

- Μείωση των εφάπαξ από τον Ιανουάριο του 2013 κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους και αναδρομική κράτηση με τη μορφή φόρου 3% στις συντάξεις σε όσους ήδη έχουν εισπράξει το εφάπαξ

- Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας από τις συντάξεις

- Μείωση συντάξεων για τους μη ασφαλισμένους (του ΟΓΑ) κατά 30 ευρώ για όσους δεν έχουν δικό τους σπίτι και 50 ευρώ για τους ιδιοκτήτες

- ΕΚΑΣ σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 64 χρόνια.

Α, και να μην ξεχάσουμε: Το Μνημόνιο προβλέπει ότι η έκτακτη εισφορά που πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι δεν είναι και τόσο έκτακτη, διότι δε θα λήξει το 2013 όπως μας διαβεβαίωνε πέρυσι ο Βενιζέλος. Αλλά θα πληρώνουμε έκτακτη εισφορά μέχρι το 2018 και βλέπουμε…

Για τις συντάξεις,  όσοι δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από την αύξηση των ετών συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67, η οποία θα γίνει «εφάπαξ» το 2013.

1. Για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983 όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα για συνταξιοδότηση με 35ετία αυξάνεται το όριο ηλικίας από τα 58 στα 60 έτη, στους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ κ.λπ.) αυξάνεται για την 35ετία το όριο ηλικίας από τα 60 στα 62 έτη, για τις γυναίκες η 15ετία από τα 60 αυξάνεται στα 62, ενώ για τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τα 35 έτη χωρίς όριο ηλικίας αυξάνονται στα 37 χωρίς όριο ηλικίας.

2. Για τους ασφαλισμένους μετά το 1983 στον ιδιωτικό τομέα η 35ετία στα 58 γίνεται 35ετία στα 60, για τους ελεύθερους επαγγελματίες η 35ετία στα 60 αυξάνεται στα 62. Για τις μητέρες ανηλίκων με 5.500 ημέρες ασφάλισης για μειωμένη σύνταξη το όριο ηλικίας από τα 55 έτη το 2012 αυξάνεται στα 57 και για πλήρη από τα 60 έτη στα 62. Για τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα η 35ετία από τα 58 έτη αυξάνεται στα 60 και για τις μητέρες ανηλίκων με 25ετία το όριο ηλικίας από τα 55 αυξάνεται στα 57.

3. Για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 το 60ό έτος για μειωμένη σύνταξη αυξάνεται στο 62ο και από τα 65 με 15ετία αυξάνεται στα 67 αλλά με 20ετία

Επίσης, στο δημόσιο τομέα θα απολυθούν 27.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2013, δηλαδή 2.000 μέχρι τα Χριστούγεννα και άλλοι 25.000 του χρόνου. Κι επειδή οι επίορκοι δεν φτάνουν μέσω της αξιολόγησης θα υπάρξουν μαζικές αποχωρήσεις ενώ πάνε σπίτι τους όσοι συγκαταλέγονται στο πλεονάζον προσωπικό από φορείς και οργανικές μονάδες που συγχωνεύονται ή καταργούνται.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους φόρους το Μνημόνιο προβλέπει αναδρομική κατάργηση φοροαπαλλαγών από τα εισοδήματα του 2012, αύξηση από 10% σε 15% του φόρου επί των τόκων καταθέσεων, αύξηση των φόρων στα τσιγάρα, εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών των ακινήτων από τον Μάρτιο του 2013, εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και υγραερίου, υπογραφή «μνημονίου» με τους εφοπλιστές με στόχο την είσπραξη 200 εκατ. ευρώ έως το 2016, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από την άνοιξη, ενιαίος φόρος ακινήτων για όλους τους ιδιοκτήτες.

Σε ότι αφορά την απελευθέρωση των επαγγελμάτων προβλέπονται, μεταξύ άλλων, ανάκληση των καθορισμένων τιμών για τους φορτοεκφορτωτές ξηράς και τους ορκωτούς εκτιμητές, κατάργηση περιορισμών  για τα επαγγέλματα των φορολογικών συμβούλων και των πρακτορείων προσωρινής απασχόλησης, κατάργηση της δοκιμαστικής περιόδου για τους μεσίτες ακινήτων, ακόμα καταργούνται η υποχρέωση ειδικής εκπαίδευσης για τους ξεναγούς και οι ελάχιστοι μισθοί για τους δικηγόρους με υπαλληλική σχέση στον ιδιωτικό τομέα (εξαιρουμένων των ασκουμένων).

Επίσης το Μνημόνιο προβλέπει την ανάκληση της διάταξης που ορίζει υποχρεωτική παρουσία δικηγόρων στην υπογραφή συμβολαίων - αν και η κυβέρνηση έχει ζητήσει να διατηρηθεί στις μεταβιβάσεις ακινήτων - και επιτρέπει σε επαγγελματίες άλλων κλάδων να κάνουν ελέγχους τίτλων.

Επιπλέον, βάζει στο στόχαστρο περιορισμούς σε άλλα εννιά επαγγέλματα για πρώτη φορά: φορτοεκφορτωτές λιμανιών, εκτελωνιστές, περίπτερα και καντίνες (άδειες μόνο σε ορισμένες ομάδες), τουριστικά γραφεία, ιδρύματα ιδιωτικής εκπαίδευσης, πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ηλεκτρολόγοι, πρακτορεία διανομής Τύπου, ενεργειακοί επιθεωρητές.

Αυτό είναι περιληπτικά το Μνημόνιο 3 που θα ανατρέψει για τρίτη φορά τη ζωή μας και φυσικά θα το κάνει προς το δυσμενέστερο. Όσοι λοιπόν αποφάσισαν να αντιδράσουν τώρα και το παίζουν αντάρτες, ας το κάνουν για τα υπόλοιπα κι όχι για το επίδομα γάμου. Ας θυμηθούν τι έλεγαν οι κυβερνώντες για επαναδιαπραγμάτευση, ισοδύναμα μέτρα, κοινωνική δικαιοσύνη, όχι στα οριζόντια μέτρα κ.λπ.

http://www.antinews.gr/2012/10/27/186349/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου