Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Έκρυθμη η κατάσταση στο Λίβανο


Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Λίβανο, μετά την χθεσινή βομβιστική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ ανθρώπων. Η ανησυχία πλέον, ότι η αιματηρή διαμάχη της Συρίας εξαπλώνεται, είναι διάχυτη.
Στόχος της επίθεσης ήταν ο Ουίσαμ αλ Χάσαν, επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών και Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας αλλά και υπεύθυνος για τη σύλληψη του Μισέλ Σαμάχα, πρώην υπουργού Πληροφοριών της Συρίας και συνεργάτη του σύριου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον περασμένο Αύγουστο. Ο Σαμάχα φέρεται να είχε σχεδιάσει ένα μπαράζ βομβαρδισμών στο Λίβανο. Η δολοφονία ενός ανώτατου αξιωματούχου, τόσο στενά συνδεδεμένου με το στρατόπεδο των αντιπάλων του Άσαντ, θα πυροδοτήσει φόβους ότι η βία από τον πόλεμο του Άσαντ στη Συρία εξαπλώνεται στα γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και του Λιβάνου. Ήδη υπήρχαν υποψίες ότι η Συρία ή οι σύμμαχοί της κρύβονται πίσω από την επίθεση στη Βηρυτό, παρά το γεγονός ότι η Δαμασκός έσπευσε να την καταδικάσει.
Ο Χάσαν ήταν επίσης επικεφαλής της έρευνας που ενέπλεκε τη Συρία και τη Χεζμπολάχ στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ αλ-Χαρίρι. Στο παρελθόν είχε καταφέρει να ξεφύγει από πολλές απόπειρες δολοφονίας του. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ναγκίμπ Μικάτι, είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος πραγματοποίησε την επίθεση στη Βηρυτό και δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν.
Με το Λίβανο να έχει ήδη αποσταθεροποιηθεί επικίνδυνα από τον πόλεμο στη Συρία, η δολοφονία του Χάσαν θα αυξήσει την απειλή της επιστροφής στην θρησκευτική βία. Από την Παρασκευή, υπήρξαν αναφορές για σποραδικές συγκρούσεις σε σουνιτικές περιοχές, ενώ υπήρχαν οδοφράγματα για το φόβο θρησκευτικών αντίποινων. Η σιιτική Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Άσαντ, έχει στείλει μαχητές να στηρίξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, μια κίνηση η οποία βρήκε αντίθετες άλλες παρατάξεις της χώρας.
Ο Μουφτής του Λιβάνου, ο ανώτερος ιερατικός βαθμός των Σουνιτών, ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος για το Χάσαν, ο οποίος θα ταφεί με τιμές την Κυριακή.
Η εφημερίδα «Star» της Βηρυτού γράφει ότι οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης είχαν σαφή στόχο να ωθήσουν τον Λίβανο σε ένα νέο γύρο χαοτικής βίας.
«Αν ο στόχος τους ήταν να αποσπάσουν την προσοχή από τα γεγονότα στη Συρία, τότε θα πρέπει να το θυμόμαστε καλά αυτό και να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια να οδηγηθεί ο Λίβανος σε περαιτέρω ένταση και εμφύλιο πόλεμο» αναφέρει.
Την επίθεση καταδίκασε και ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, υποστηρικτής του καθεστώτος Άσαντ και της Χεζμπολάχ. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι υπεύθυνο για την επίθεση είναι το Ισραήλ. Ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ, το κόμμα του οποίου επισήμως υποστηρίζει τον Μικάτι, αν και κατακρίνει Άσαντ και Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι ο θάνατος του Χάσαν άφησε τη χώρα απροστάτευτη.
Ο βομβαρδισμός προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και από Δυτικές δυνάμεις που έχουν καλέσει επανειλημμένως τον Άσαντ να παραιτηθεί. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η δολοφονία του Χάσαν ήταν «ένα  επικίνδυνο σημάδι ότι υπάρχουν και εκείνοι που συνεχίζουν να προσπαθούν να υπονομεύσουν τη σταθερότητα του Λιβάνου». Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προέτρεψε τους πολιτικούς του Λιβάνου να παραμείνουν ενωμένοι και να αποτρέψουν τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας. Την επίθεση καταδίκασαν επίσης το Βατικανό και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι αναλυτές πάντως τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αποφανθούμε ποιος σχεδίασε την επίθεση. «Αναμφισβήτητα πάντως ο θάνατος του Χάσαν θα κάνει τον Άσαντ και τους συνεργάτες του να χαμογελάσουν» σχολιάζει ο Αύγουστος Ρίτσαρντ Νόρτον, επαΐον στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου