Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Άμεση στρατιωτική επέμβαση των δυτικών δυνάμεων ζητούν βουλευτές από το βόρειο Μάλι




Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Βουλευτών του Βόρειου Μαλί Ελχάντζ Μπάμπα Χαϊντάρα ζήτησε σήμερα να υπάρξει μια «άμεση» διεθνής στρατιωτική επέμβαση εναντίον των ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων που έχουν καταλάβει την περιοχή, προτού είναι «πολύ αργά».

«Φωνάζουμε: βουλιάζουμε, κάντε γρήγορα! Έχουν όλα τα μέσα για να πείσουν τον λαό: μέσω του φόβου, της πειθούς, της βίας ή των χρημάτων», δήλωσε ο βουλευτής του Τιμπουκτού, που βρίσκεται στο Παρίσι, μία ημέρα μετά την διεξαγωγή στο Μπαμακό μιας διεθνούς συνόδου για την προετοιμασία της ανακατάληψης του βόρειου Μαλί.

«Χρειάζεται μια άμεση επέμβαση των δυτικών δυνάμεων. Το ελπίζουμε, το ευχόμαστε, το επιθυμούμε», υπογράμμισε ο Χαϊντάρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο μεταξύ περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Μπαμακό εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον στρατό του Μαλί και την αντίθεσή τους στην αποστολή ξένων στρατευμάτων για την ανακατάληψη του βόρειου τμήματος της χώρας.

Η διαδήλωση αυτή, που διοργανώθηκε από το Συντονιστικό Όργανο των Πατριωτικών Οργανώσεων του Μαλί, πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα έπειτα από μια άλλη διαδήλωση που έγινε έπειτα από έκκληση άλλων οργανώσεων, κομμάτων και συνδικάτων της χώρας που τάσσονται υπέρ της διεθνούς ένοπλης επέμβασης.

Εξάλλου οι ένοπλοι ισλαμιστές που ελέγχουν το βόρειο Μαλί κατέστρεψαν σήμερα και άλλα μαυσωλεία στην ιστορική πόλη Τιμπουκτού, έπειτα από την καταστροφή στην ίδια πόλη ιστορικών μνημείων τον Ιούλιο. «Αυτή τη στιγμή οι ισλαμιστές καταστρέφουν τα μαυσωλεία της Καμπάρα», μια συνοικία στο νότιο Τιμπουκτού, όπως δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Τις δηλώσεις αυτές επιβεβαίωσε και άλλος κάτοικος της πόλης, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι ισλαμιστές είχαν φτάσει στην Καμπάρα «με τρία οχήματα, κάποια από τα οποία μετέφεραν και όπλα».

Σύμφωνα με τον πρώτο αυτόπτη μάρτυρα στη συνοικία υπάρχουν τρία μαυσωλεία.

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=230744

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου