Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Επίδομα θέρμανσης για 4 εκατομμύρια νοικοκυριά


Περισσότερα από 4.000.000 νοικοκυριά θα δικαιούνται επιδότηση από το Δημόσιο για συγκεκριμένες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που θα αγοράσουν και θα καταναλώσουν τους προσεχείς μήνες, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε εκ των υστέρων να διευρύνει σημαντικά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που είχε ορίσει με τις αρχικές της αποφάσεις.
Με βάση τα όσα είχαν αποφασιστεί μέχρι πρότινος από το υπουργείο Οικονομικών, δικαιούχοι της επιδότησης ήταν οι άγαμοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ, καθώς επίσης και οι έγγαμοι με συνολικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 23.350 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ. Για όσους έχουν και προστατευόμενα τέκνα, το εισοδηματικό όριο προβλεπόταν να προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.
Νεότερη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει, πλέον, ότι δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι οι άγαμοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, καθώς επίσης και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Δηλαδή τα μεν εισοδηματικά όρια αποφασίσθηκε να αυξηθούν κατά 50% έως και 78,5%, τα δε όρια αξίας ακίνητης περιουσίας αποφασίστηκε να αυξηθούν κατά 33% έως και 50%. Ειδικά για τους δικαιούχους με προστατευόμενα τέκνα προβλέπεται επιπλέον όριο 3.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και τρία. Έτσι, το εισοδηματικό όριο για μια οικογένεια με ένα παιδί φτάνει στις 38.000 ευρώ, για οικογένεια με δύο παιδιά στις 41.000 ευρώ και για οικογένεια με τρία ή περισσότερα παιδιά στις 44.000 ευρώ.
Εντός των επομένων ημερών, θα υπογραφεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση της επιδότησης ή επιδόματος θέρμανσης, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει, στο Διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την καταγραφή των δικαιούχων είσπραξης του επιδόματος.
Μέσω ειδικής φόρμας που έχει ενσωματωθεί στην εφαρμογή αυτή, οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση του επιδόματος. Στην αίτηση που θα συμπληρώνει κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αναγράψει το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας, τον ΑΦΜ και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του, στον οποίο θα γίνεται η σταδιακή πίστωση του ποσού του επιδόματος.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη αποφασιστεί από το υπουργείο Οικονομικών:
1) Για κάθε δικαιούχο της επιδότησης θα ισχύει ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων, ανάλογα με την περιοχή στην οποία κατοικεί και την επιφάνεια της κύριας κατοικίας του. Για το σκοπό αυτό, η ελληνική επικράτεια έχει χωριστεί σε τέσσερις γεωγραφικές-κλιματικές ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες ισχύει και ένα διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας. Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων έχει οριστεί στα 25 λίτρα ανά τ.μ. στην Α΄ ζώνη, στα 15 λίτρα ανά τ.μ. στη Β΄ ζώνη, στα 8 λίτρα ανά τ.μ. στη Γ΄ ζώνη και στα 5 λίτρα ανά τ.μ. στη Δ΄ ζώνη.
Αν η επιφάνεια της θερμαινόμενης κύριας κατοικίας υπερβαίνει τα 120 τ.μ., τότε το ποσό της επιστροφής περιορίζεται μέχρι το τμήμα εκείνο που αντιστοιχεί στα πρώτα 120 τ.μ.
2) Όλοι οι καταναλωτές πρέπει να προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης στη φετινή ακριβή τιμή, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 1,35 και 1,45 ευρώ το λίτρο. Στη συνέχεια, όσοι είναι δικαιούχοι της επιδότησης θα την εισπράττουν εκ των υστέρων, δηλαδή μετά από κάθε προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, με τη μορφή της επιστροφής φόρου 0,28 ευρώ για κάθε λίτρο που αγόρασαν.
Η διαδικασία που θα εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ειδικότερα τα εξής:
α) Από τη στιγμή της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης του καταναλωτή για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης που θα αγοράζει, μέσω του Διαδικτύου, η ΓΓΠΣ θα ελέγχει εάν ο αιτών πληροί πράγματι τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Εφόσον διαπιστώνει ότι τα κριτήρια αυτά πληρούνται, θα δίδει την προέγκρισή της για την καταβολή επιστροφών φόρου στον αιτούντα.
β) Κάθε επιστροφή φόρου θα καταβάλλεται στον δικαιούχο 10-15 μέρες μετά από κάθε αγορά πετρελαίου θέρμανσης.
Γιώργος Παλαιτσάκης, στον Ελεύθερο Τύπο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου