Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

“Μην αφήσετε την Ελλάδα να καταρρεύσει”


"Μην αφήσετε την Ελλάδα να καταρρεύσει" : Μέσα στο τόσο ρευστό πολιτικό και οικονομικό
Μέσα στο τόσο ρευστό πολιτικό και οικονομικό “τοπίο”, ακόμα μια «κίνηση» τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ μιας ευνοϊκότερης στάσης της Ευρώπης προς τη χώρας μας.
«Μην αφήσετε την Ελλάδα να καταρρεύσει» ζητούν με έκκληση τους που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο 50 κορυφαίοι οικονομολόγοι, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Η έκκληση απευθύνεται στους Ευρωπαίους ηγέτες και την υπογράφουν εκτός των 50 οικονομολόγων, πρώην πρωθυπουργοί και ευρωβουλευτές καθώς και πολλά μέλη του think tank «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων» (ECFR).
Ενδεικτικά ανάμεσα τους είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς Άιχελ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουλιάνο Αμάτο, και ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ.
Επισημαίνοντας ότι έχουν αυξηθεί οι φωνές που ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη  θα μπορούσε χωρίς προβλήματα να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η εκτίμηση της ομάδας είναι στο άλλο άκρο.
Αναφέρουν συγκεκριμένα: «εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα συνεπαγόταν μια πολιτική και οικονομική καταστροφή» υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης δεν προσφέρουν σίγουρο «δίκτυ προστασίας».
Στην ίδια λογική συμπληρώνουν «θα μπορούσε να προκαλέσει την διάλυση όλης της Ευρωζώνης, κάτι που θα οδηγούσε σε βαθιά ύφεση και θα είχε ως συνέπεια μια νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση» και ζητούν  από τον πολιτικό κόσμο της Ευρώπης να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, εντός της Ευρωζώνης.
Τέλος, οι υπογράφοντες διευκρινίζουν ότι «αδιαμφισβήτητα η πολιτική λιτότητας ήταν καταδικασμένη στην αποτυχία» και «βλέπουν» σαν λύση  το να βρεθεί από τους πολιτικούς η «χρυσή τομή» που θα εγγυάται το δημοσιονομικό «νοικοκύρεμα», αλλά ταυτοχρόνως θα δίνει περισσότερο χρόνο στην Αθήνα για να αποπληρώσει τα χρέη της στο ΔΝΤ και στους εταίρους της.
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου