Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Οι γαλλικές τράπεζες προετοιμάζονται για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ


Οι γαλλικές τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειες τους για την εκπόνηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης γύρω από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης.
Οι αυξημένες προετοιμασίες από τις τράπεζες, που περιλαμβάνουν τις Credit Agricole, BNP Paribas και Societe Generale , ακολουθούν τις πληροφορίες που μετέφεραν πηγές στο Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με τις οποίες η κάθε χώρα της Ευρωζώνη θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο για μια πιθανή ελληνική έξοδο.
“Κάθε τράπεζα έχει αυτή τη στιγμή μια ομάδα εργασίας που εξετάζει τις πιθανές συνέπειες από την επιστροφή στη δραχμή”, δηλώνει τραπεζίτης με έδρα το Παρίσι.
Μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2011 ο συνολικός διασυνοριακός δανεισμός της Γαλλίας προς την Ελλάδα έφτανε τα 44,4 δισ. ευρώ, μέγεθος σημαντικά μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο γερμανικό δανεισμό στα 13,4 δισ. ευρώ μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
“Οι τράπεζες εκπονούν σχέδια έκτακτης ανάγκης σχετικά με μια ελληνική έξοδο, ωστόσο είναι κατανοητό γιατί δεν θέλουν να το πουν δημοσίως”, δήλωσε στο πρακτορείο σύμβουλος σε γαλλικές τράπεζες.
Τραπεζίτης ο οποίος συμβουλεύει ευρωπαϊκές τράπεζες δήλωσε ότι οι γαλλικές τράπεζες έχουν επιταχύνει τις προετοιμασίες τους για μια ελληνική έξοδο μετά από σχετικό αίτημα των ρυθμιστικών αρχών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αναφέρει το πρακτορείο.
Τέτοιες προετοιμασίες θα έρχονταν σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις επίσημων πηγών ότι μια ελληνική έξοδος παραμένει τόσο απομακρυσμένη πιθανότητα ώστε δεν υπάρχει λόγος να καταρτιστούν ειδικά σχέδια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σχολιάζει το Reuters.
“Στη Μ. Βρετανία ο χρηματοοικονομικός τομέας ξεκίνησε αυτού του είδους την προετοιμασία εβδομάδες ή και μήνες πριν”, δηλώνει ο Hubert de Vauplane, partner στην Kramer Levin στο Παρίσι. “Έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός προετοιμασίας στο Λονδίνο απ’ ό,τι στο Παρίσι. Για πολιτικούς λόγους οι γαλλικές τράπεζες ήταν πιο συγκρατημένες”.
Ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο στο πρακτορείο, ενώ και οι BNP Paribas, SocGen και Credit Agricole αρνήθηκαν να σχολιάσουν, αναφέρει το Reuters.
Οι δυνητικές ζημιές από μια ελληνική έξοδο εκτιμώνται στα 5,2 δισ. ευρώ για την Credit Agricole, σε 2,9 δισ. ευρώ για την BNP Paribas και σε 400 εκατ. ευρώ για την Societe Generale, σύμφωνα με τον αναλυτή της Natixis, Alex Koagne.
Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου