Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Βρετανία: Η απελευθέρωση του Λίβυου "βομβιστή του Λόκερμπι"

είχε σχέση με την BP και τα βρετανικά εμπορικά συμφέροντα...


Η Βρετανία συμφώνησε να περιλάβει το βομβιστή του Λόκερμπι, Αμπντέλ Μπάσετ αλ-Μεγκράχι, σε μία συμφωνία μεταφοράς κρατουμένων με τη Λιβύη το 2007, λόγω "υπέρτερων συμφερόντων", λίγο προτού συναφθεί μια πετρελαϊκή συμφωνία με την Τρίπολη, ανέφερε μία εφημερίδα.

Οι "Σάντεϊ Τάιμς" ανέφεραν χθες πως...
επιστολές που διέρρευσαν και φέρουν την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Τζακ Στρο υπονομεύουν την κυβερνητική άρνηση ότι υπήρξε κάποια σχέση ανάμεσα στην απελευθέρωση του Λίβυου πρώην πράκτορα και τα βρετανικά εμπορικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με τους "Τάιμς", δύο επιστολές του Στρο, με ημερομηνία 27 Ιουλίου και 19 Δεκεμβρίου 2007 αντίστοιχα, δείχνουν πως ανέτρεψε ένα αρχικό σχέδιο να αποκλεισθεί ο Μεγκράχι από μία συμφωνία μεταφοράς κρατουμένων που συζητείτο με τη Λιβύη.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η αλλαγή στάσης φαίνεται να συνδέεται με μία βαλτωμένη συμφωνία εξερεύνησης αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Λιβύη για λογαριασμό του βρετανικού πετρελαϊκού γίγαντα BP, η οποία επικυρώθηκε μερικές εβδομάδες αργότερα.

Η BP αρνείται σταθερά ότι υπήρξε οπιαδήποτε διασύνδεση ανάμεσα στην εμπορική συμφωνία και τη συμφωνία για τους κρατουμένους.

Ο Στρο έγραψε στον υπουργό Δικαιοσύνης της Σκωτίας, Κένι Μακάσκιλ, τον Ιούλιο του 2007 για να του πει ότι είναι υπέρ του αποκλεισμού του Μεγκράχι από τη μεταφορά κρατουμένων, μία διευθέτηση που επιθυμούσε η κυβέρνηση της Σκωτίας, η οποία έχει αυτόνομες εξουσίες για τα περισσότερα ποινικά ζητήματα.

Ωστόσο, το Δεκέμβριο του 2007 ο Στρο είπε στον Μακάσκιλ πως η θέση του είχε αλλάξει.

"Οι ευρύτερες συνομιλίες με τους Λίβυους φθάνουν σε ένα κρίσιμο στάδιο και, λαμβάνοντας υπόψη τα υπέρτερα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου, συμφώνησα ότι σε αυτή την περίσταση η συμφωνία μεταφοράς κρατουμένων θα πρέπει να είναι στη συνήθη μορφή και να μην αναφέρει κανένα άτομο", έγραφε στην επιστολή του ο Στρο, σύμφωνα με τους "Τάιμς".

Ο Στρο δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC πως η υποτιθέμενη σύνδεση ανάμεσα στο εμπόριο και την απελευθέρωση του Μεγκράχι είναι μία "ανόητη κατασκευή".

"Ο υπαινιγμός ότι σε οποιοδήποτε στάδιο υπήρξε ενός είδους συμφωνία στα παρασκήνια σχετικά με τη μεταφορά του κ. Μεγκράχι λόγω του εμπορίου είναι απλώς αναληθής", είπε.

Οι διαπραγματεύσεις για τις μεταφορές κρατουμένων ήταν μέρος μιας "διαδικασίας εξομάλυνσης" των σχέσεων με τη Λιβύη, είπε.

Το Λονδίνο είχε καταστήσει σαφές στην Τρίπολη πως η Σκωτία διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα να αρνηθεί μία μεταφορά κρατουμένων, πρόσθεσε.

Ο Στρο είπε πως το θέμα είναι "ακαδημαϊκό", δεδομένου ότι η Σκωτία στο τέλος άφησε ελεύθερο τον Μεγκράχι για ανθρωπιστικούς λόγους και όχι βάσει της συμφωνίας μεταφοράς.

http://greece-salonika.blogspot.com/2009/08/blog-post_31.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου