Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Οι στρατηγοί της Τουρκίας προειδοποιούν αυστηρά τον Ερντογάν

Μπαίνει κόκκινη γραμμή από τον στρατό

Οι πρωτοβουλίες που άρχισε να αναπτύσσει η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, και οι οποίες αποσκοπούν στην διευθέτηση του προβλήματος του Κουρδικού, προκειμένου η Τουρκία να μπορεί να συνεχίσει την πορεία της χωρίς να έχει τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό της, στάθηκαν αφορμή έτσι ώστε οι στρατηγοί να αμφισβητήσουν ευθέως τους σκοπούς και την ικανότητα των πολιτικών στο να διασφαλίσουν την ίδια την ύπαρξη και την σημερινή έκταση του τουρκικού κράτους.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο στρατός, ζητείται σωφροσύνη και γίνεται ουσιαστικά μία επίκληση ώστε η σημερινή κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά ενδεχόμενα που θα αλλάξουν ριζικά την μορφή (έκταση) της Τουρκίας στο μέλλον.
Έμμεση -πλην σαφή προειδοποίηση - προς την πολιτική ηγεσία της χώρας έστειλε ο αρχηγός του Τουρκικού επιτελείου, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ για το Κουρδικό. Mε γραπτή δήλωση του τονίζει ότι η διαδικασία προσέγγισης με τους Κούρδους που έχει θέσει σε εφαρμογή ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές του PKK ούτε κινήσεις που υπονομεύουν την εθνική ενότητα.
Η κυβέρνηση του Ερντογάν προωθεί έναν πανεθνικό διάλογο για τις πρωτοβουλίες που θα πάρει για να λύσει το Κουρδικό πρόβλημα. Τον περασμένο μήνα, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα δώσει περισσότερα δικαιώματα στα 12 εκατομμύρια Κούρδων και θα ζητήσει τη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην προσπάθεια να θέσει τέρμα στη διαμάχη με το PKK.
Η αντιπολίτευση αντιτίθεται σθεναρά στην πρωτοβουλία Ερντογάν και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάνει υποχωρήσεις προς "τρομοκράτες" και ότι θέτει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Όπως σημειώνει η Χουριέτ η σημερινή παρέμβαση Μπασμπούγ είναι η πρώτη φορά που ο πανίσχυρος στρατός εκδίδει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα. Ο αρχηγός του επιτελείου τονίζει ότι ο στρατός θα συνεχίσει την μάχη κατά των "τρομοκρατών" του PKK και ότι θα αντισταθεί σε τυχόν προσπάθειες που θα "οδηγήσουν σε επαφές με την τρομοκρατική οργάνωση και τους υποστηρικτές της".
Άρχισε η αντεπίθεση των στρατηγών στο πολιτικό κατεστημένο της Τουρκίας; Αυτό θα το γνωρίζουμε σε λίγες ημέρες. Όπως θα μάθουμε και πως σκοπεύουν οι στρατηγοί να συνεχίσουν αυτή την "αντίδρασή" τους απέναντι στους ισλαμιστές...

http://kostasxan.blogspot.com/2009/08/blog-post_5777.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου