Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Ιράκ: Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν και την ηλικίας 2.000 ετών αρχαία πόλη Χάτρα

Η Χάτρα

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι έχουν καταστρέψει μερικά από τα μεγαλύτερα οικοδομήματα της αρχαίας πόλης και ότι κατεδαφίζουν τα μικρότερα με μπουλντόζες

Αφού κατέστρεψαν τα αρχαία γλυπτά του Βορείου Ιράκ και διέλυσαν με μπουλντόζες μνημεία του  13ο αιώνα π.Χ. στο Νιμρούντ της Μοσούλης, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο στην αρχαία πόλη Χάτρα.

Αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων είπε το Σάββατο στο Reuters πως πληροφορήθηκε από υπαλλήλους του που βρίσκονται στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, ότι οι τζιχαντιστές κατεδάφισαν τα ερείπια της Χάτρα, μιας πόλης ηλικίας 2.000 ετών!

Ωστόσο, ανέφερε πως είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, σημειώνοντας ότι το υπουργείο δεν έχει λάβει ακόμη φωτογραφίες που να δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Ωστόσο, κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι νωρίς σήμερα το πρωί άκουσε μία ισχυρή έκρηξη και ότι άλλοι κάτοικοι γειτονικής περιοχής ανέφεραν ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν καταστρέψει μερικά από τα μεγαλύτερα οικοδομήματα της Χάτρα και ότι κατεδαφίζουν τα μικρότερα με μπουλντόζες.

Η Χάτρα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων νοτίως της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, αραβικές φυλές μετανάστευσαν στη βόρεια περιοχή της Μεσοποταμίας και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που αργότερα ονομάστηκε Χάτρα. Τον 3ο αιώνα η Χάτρα ιδρύθηκε ως πόλη στο βασίλειο των Σελευκιδών.

Υπήρξε σημαντική οχυρωμένη συνοριακή πόλη και άντεξε επανειλημμένες επιθέσεις από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στην πόλη διακρίνονται οι επιρροές του ελληνικού πολιτισμού με άλλες (της Μεσοποταμίας, της Χαναανικής) και είναι προστατευόμενο μνημείο κληρονομιάς της UNESCO.

Σημειώνεται πως οι καταστροφές των αρχαιολογικών θησαυρών στο Ιράκ συνιστούν έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και συνιστούν, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την UNESCO, «έγκλημα πολέμου».

http://www.protothema.gr/world/article/457410/irak-oi-tzihadistes-katestrepsan-kai-tin-arhaia-poli-hatra/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου