Το 18ο μέλος της ευρωζώνης θα γίνει η Λετονία από την 1 Ιανουαρίου, παρά την χλιαρή δημόσια υποστήριξη για την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος στο εσωτερικό. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν τυπικά τη συμμετοχή της Λετονίας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στις Βρυξέλλες την Τρίτη, περιγράφοντάς την ως μια λαμπρή στιγμή για την ύφεση που μαστίζει την ένωση.
Η Λετονία είναι το δεύτερο πρώην σοβιετικό κράτος που προσχωρεί στο κοινό νόμισμα, μετά την είσοδο της Εσθονίας, το 2011. Και για τις δύο χώρες, η ένταξη στην ευρωζώνη τις βοηθά να έρθουν πιο κοντά στην Δυτική Ευρώπη, καθώς επιδιώκουν να απομακρυνθούν από τη Ρωσία, τον πρώην ηγεμόνας τους. Όμως, η είσοδος έρχεται σε μια περίοδο που οι εντάσεις εντός του μπλοκ έχουν φουντώσει και πάλι, με μια πολιτική κρίση στην Πορτογαλία και την αβεβαιότητα σχετικά με την Ελλάδα και την Κύπρο. «Αυτή είναι καλή είδηση, όχι μόνο για τη Λετονία, αλλά και για την ευρωζώνη» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. «Δείχνει ότι υπάρχει ακόμη η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και ότι, πράγματι, διευρύνεται».
Η Λετονία, μέλος της ΕΕ από το 2004, με πληθυσμό 2,3 εκατομμύρια περίπου, ήθελε να ενταχθεί στην ευρωζώνη εδώ και αρκετά χρόνια. Μετά από μια σειρά προβλημάτων, όπως η διάσωση μετά την κατάρρευση των τραπεζών το 2008 που εμπόδισε την τελευταία προσφορά για την ευρωζώνη, η χώρα υποβλήθηκε σε μια δραστική δημοσιονομική προσαρμογή και ένα πρόγραμμα λιτότητας. Η οικονομία της Λετονίας αναμένεται να είναι μια από τις ισχυρότερες στην ευρωζώνη τον επόμενο χρόνο, με προβλεπόμενο ποσοστό ανάπτυξης στο 4,1%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η Λετονία πληροί όλα τα κριτήρια. Τα έχει πάει πολύ καλά στην μεταρρύθμιση της οικονομίας της και στην επαναφορά του χρηματοπιστωτικού τομέα της» δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, ΓερούνΝτάισελμπλουμ.
Κάποιοι αναλυτές είναι πιο επιφυλακτικοί. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η βιωσιμότητα της Λετονίας κάθε άλλο παρά ισχυρή είναι, εν μέσω ανησυχιών για τη διατήρηση των χαμηλών ποσοστών πληθωρισμού και λόγω της βαριάς εξάρτησης από μια καταθετική βάση μη μονίμων κατοίκων. Η δημόσια στήριξη είναι επίσης χαμηλή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια μικρή πλειοψηφία του πληθυσμού της Λετονίας εναντιώνεται στην ένταξη, λόγω των φόβων της αύξησης των τιμών. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η χώρα θα παρασυρθεί στην κρίση της ευρωζώνης. Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί λένε ότι οι Λετονοί μπορούν να γίνουν σταδιακά πιο θετικοί προς το νέο νόμισμα.
«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η αποτελεσματικότητα μιας πολιτικής και όχι τη δημοτικότητά της που εξασφαλίζει ότι λειτουργεί. Έτσι, αν το ευρώ λειτουργήσει για τους Λετονούς, θα γίνει αποδεκτό», δήλωσε ο Ivars Ijabs, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Λετονίας.
«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η αποτελεσματικότητα μιας πολιτικής και όχι τη δημοτικότητά της που εξασφαλίζει ότι λειτουργεί. Έτσι, αν το ευρώ λειτουργήσει για τους Λετονούς, θα γίνει αποδεκτό», δήλωσε ο Ivars Ijabs, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Λετονίας.
Ο πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε πρόσφατα ότι οι εκστρατείες ενημέρωσης συνέβαλαν στη βελτίωση της δημόσιας στήριξης. «Νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό ότι από τη στιγμή που θα μπούμε, η πλειοψηφία θα το υποστηρίξει», είπε. Επέμεινε επίσης ότι η ένταξη ήταν ένα λογικό βήμα, καθώς η Λετονία είχε ήδη το νόμισμά της συνδεδεμένο με το ευρώ και κάνει περίπου το 70% του εξωτερικού εμπορίου της στην περιοχή. Επίσης, η Λετονία θα γίνει πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές και θα είναι σε θέση να δανείζεται πιο φθηνά στις χρηματοπιστωτικές αγορές, είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου