Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Τρίτη πρωθυπουργική θητεία για τον Erdogan!


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan εξελέγη για μια τρίτη θητεία, αφού όπως όλα δείχνουν το κόμμα του (ΑΚΡ) κέρδισε περισσότερες από τις μισές ψήφους στις χθεσινές εκλογές.
Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στο ότι το ΑΚΡ δεν πέτυχε το στόχο των 330 εδρών που θα του επέτρεπαν να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας.
Μέχρι στιγμής, με το 99% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, το κόμμα του Erdogan πετυχαίνει ποσοστό 50.1%, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  CHP κερδίζει το 28.5%, και το εθνικιστικό ΜΗΡ το  13%, σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ.
Κάποιοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που εκπροσωπούν το κουρδικό BDP στις κουρδικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, κέρδισαν το 5.8% των ψήφων.
Σύμφωνα με το τουρκικό εκλογικό σύστημα, ένα κόμμα θα πρέπει να πετύχει πάνω από 10% για να εξασφαλίσει έδρα στο εθνικό κοινοβούλιο.
Τα ΜΜΕ της Τουρκίας υπολογίζουν πως το ΑΚΡ θα πάρει 326 έδρες, το CHP 135, και το  MHP 54. Οι ανεξάρτητοι θα εξασφαλίσουν συνολικά 35 έδρες.
Ο Erdogan ήλπιζε πως θα κέρδιζε τα 2/3 των εδρών, ώστε να τροποποιήσει το τουρκικό Σύνταγμα μονομερώς, και χωρίς να χρειαστεί τη στήριξη άλλου κόμματος. Όπως λέει, η χώρα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα που να τη καθιστά πιο δημοκρατική και που να εγγυάται περισσότερες ατομικές ελευθερίες.
Οι αντίπαλοί του όμως τον κατηγορούν πως σχεδιάζει τη συγκέντρωση περισσότερων εξουσιών στα χέρια του προέδρου, ένα αξίωμα, που επιμένουν πως επιδιώκει μανιωδώς.
Η δύναμη του Erdogan είναι η ανθηρή οικονομία της χώρας τα τελευταία χρόνια, καθώς και το βελτιωμένο διεθνές της προφίλ.
Για πρώτη φορά φέτος, οι ψήφοι μπήκαν σε διάφανες κάλπες, ώστε να αποφευχθούν κατηγορίες για εκλογική νοθεία.
Η Κωνσταντινούπολη θα εκπροσωπηθεί από 85 βουλευτές, ενώ η Άγκυρα από 31. Πολλές περιοχές με λίγους κατοίκους θα εκπροσωπηθούν από έναν μόνο αντιπρόσωπο στο κοινοβούλιο.  Οι έδρες δίνονται αναλογικά με τον πληθυσμό, με το κάθε κόμμα να κερδίζει έδρα ανάλογα με το εκλογικό του ποσοστό στη συγκεκριμένη περιοχή.
S.A.-Al Jazeera
http://english.aljazeera.net/news/europe/2011/06/2011612181256900554.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου