Ειλικρινά είναι απορίας άξιον το πώς επιλέγονται κάποιοι άνθρωποι να ορίσουν την τύχη του λαού.
Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά όταν πρόκειται για τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών, για την αξιοπρέπεια και το μέλλον αυτής της χώρας, που κουβαλάει τέτοιο πολιτισμό, κάνεις τα αδύνατα δυνατά να είναι όλα τέλεια!
Ωστόσο, απορία μας προκαλεί πως βγαίνουν οι πολιτικοί και κάνουν τέτοιες προκλητικές δηλώσεις, την ώρα που ο κόσμος είναι αηδιασμένος, αγανακτισμένος και πιο φτωχός από ποτέ, γνωρίζοντας ότι χάνει ό,τι έχει απομείνει από την Ελλάδα.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε στους Financial Times. Τι είπε; Ότι το Μεσοπρόθεσμο είχε λάθη!
Δηλαδή, παραδέχεται ότι ως πολιτικός απέτυχε, ως οικονομολόγος το ίδιο. Γιατί δεν παραιτούνταν τότε, αφού δεν μπορούσε να τα βγάλει εις πέρας; Και γιατί δέχθηκε να αναλάβει άλλη θέση; Απλά για να λέγεται Υπουργός και να λαμβάνει την αποζημίωση;
Διαβάστε τι λέει το άρθρο των FT:
«Η κυβέρνηση δαπάνησε πολιτικά κεφάλαια αντιστεκόμενη στην λαϊκιστική αντιπολίτευση. Βεβαίως, έγιναν λάθη και σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Αυτό όμως, δεν εξηγεί την αρνητική στάση που έχουν σήμερα πολλοί και την βεβαιότητα που εκφράζεται πως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει».
«Η κυβέρνηση δαπάνησε πολιτικά κεφάλαια αντιστεκόμενη στην λαϊκιστική αντιπολίτευση. Βεβαίως, έγιναν λάθη και σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Αυτό όμως, δεν εξηγεί την αρνητική στάση που έχουν σήμερα πολλοί και την βεβαιότητα που εκφράζεται πως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναγνωρίζει πως το αρχικό Μνημόνιο είχε λάθη και έπρεπε να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος είχε λάθη και πως έπρεπε κατά συνέπεια να διορθωθεί. Το επιτόκιο ήταν πολύ υψηλό και η περίοδος αποπληρωμής πολύ σύντομη. Και τα προβλήματα αποδοτικότητας που εμπόδισαν την εφαρμογή του προγράμματος, δεν αντιμετωπίστηκαν σθεναρά», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Πάντως ο ίδιος δεν αποδίδει την αδυναμία πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές το 2012 στα σφάλματα στον σχεδιασμό του προγράμματος ή στην εφαρμογή του, όσο με ευρύτερα συστημικά θέματα της Ευρωζώνης, το εκλογικό πρόγραμμα στην ΕΕ όπως επίσης και την πραγματικότητα των αριθμών ως προς τα χρέη.
Καταλήγοντας ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει πως η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από τον ομολογιούχο και ότι σήμερα η στρατηγική του να κερδίζεις χρόνο είναι στην πράξη η μόνη λογική επιλογή.
«Αυτό δίνει στην Ελλάδα τον χρόνο να αποδείξει ότι μπορεί να τελειώσει το έργο που ξεκίνησε, ενώ προσφέρει στην Ευρώπη τον χρόνο να σκεφτεί τις επιλογές και τα εργαλεία για να βοηθήσει τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση με τρόπο ρεαλιστικό – καθιστώντας το δανειακό βάρος βιώσιμο, χωρίς το δράμα που θα επέφερε στην Ευρωζώνη ενδεχόμενη αναδιάρθρωση ή η χρεοκοπία», αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου