Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Φορολογία: Στο ίδιο τσουβάλι πάλι, έντιμοι και ανέντιμοι


Είναι γνωστό σε όλους ότι μεγάλη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών φοροδιαφεύγει. Ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί και πολλοί άλλοι δεν κόβουν αποδείξεις, κρύβουν εισοδήματα και πολλές φορές κάνουν δηλώσεις με 10.000 ευρώ ενώ έχουν βγάλει πολλαπλάσια.
Είναι μερικές χιλιάδες αυτοί και το κράτος αδυνατεί να τους πιάσει παρά τις μεγαλοστομίες για πάταξη της φοροδιαφυγής. Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση; Βάζει στο ίδιο τσουβάλι έντιμους και μη επιτηδευματίες και τους ρίχνει μια στο κεφάλι για να μάθουν. Δεν πάει να καταστρέφεται ο άλλος, να μην έχει πραγματικά εισοδήματα, να έχει χάσει την πελατεία του, για τον κ. Βενιζέλο όλοι είναι ίδιοι κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Χύμα και τσουβαλάτα.
Επιβάλλει λοιπόν ένα είδος κεφαλικού φόρου για τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν 300-500 ευρώ, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. Το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος υπολογίζεται ως εξής:
α) Για τις επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε τετρακόσια (400) ευρώ ετησίως
β) Για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε πεντακόσια (500) ευρώ ετησίως
Η περιοχή του νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
- Στις περιπτώσεις λειτουργίας υποκαταστημάτων, επιβάλλεται επιπλέον τέλος επιτηδεύματος τριακοσίων (300) ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
-  Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) ημερών λογίζεται ως μήνας.
- Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε  χωριά με πληθυσμό έως πεντακοσίους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους.
- Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.
- Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται για τους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν επιτήδευμα ή ελεύθερο επάγγελμα, αντίστοιχα, κατά την 1.1.2011 και μετά.
Μήπως να μας διευκρινίσουν από υπουργείο τι γίνεται με τους χιλιάδες εργαζόμενους με μπλοκάκι; Αυτοί θα πληρώσουν τον κεφαλικό φόρο; Επίσης, όσοι έχουν και μπλοκάκι και είναι μισθωτοί, πώς θα φορολογηθούν; Θα πληρώσουν το παραπάνω τέλος;
Και τελικά να μας απαντήσουν πώς γίνεται να στοχοποιούνται εκατοντάδες χιλιάδες γιατί απλά το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται ότι είναι ανίκανο να πατάξει τη φοροδιαφυγή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου