Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Το ακέφαλο ΔΝΤ δέχθηκε επίθεση από χάκερς


Το ΔΝΤ έχει πλέον και ένα ακόμη, απρόσμενο αυτή τη φορά, πρόβλημα να αντιμετωπίσει.
Κάποιοι άγνωστοι  και άκρως ικανοί χάκερς πραγματοποίησαν μεγάλης έκτασης και ιδιαίτερα εξελιγμένη επίθεση στους υπολογιστές του, θέτοντας σε κίνδυνο τα ευαίσθητα οικονομικά στοιχεία που είναι αποθηκευμένα στα αρχεία του Ταμείου. Να μη ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ  έχει στη διάθεσή του κρίσιμα οικονομικά στοιχεία από όλο τον κόσμο, και πιο ειδικά από εκείνα τα κράτη τα οποία έχουν υπαχθεί στα διάφορα προγράμματα διάσωσής του.
Όπως λέει ένας αξιωματούχος του ΔΝΤ, η παραβίαση ασφάλειας ήταν «ιδιαίτερα σοβαρή».
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το τι ακριβώς έψαχναν οι χάκερς, ή το τι κατάφεραν να πάρουν, αλλά ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα ανησύχησε τόσο, ώστε διέκοψε την ηλεκτρονική της σύνδεση με το ΔΝΤ!
Η επίθεση έγινε πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τον Dominique Strauss Kahn, και το ΔΝΤ προσπαθούσε τόσο καιρό να τη κρατήσει μυστική. Όπως λέει ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου: «Ερευνούμε το ζήτημα, και το ΔΝΤ συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά».

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για τον ορισμό του επόμενου επικεφαλής του ΔΝΤ.
Χθες ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ο Stanley Fischer, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ. Πρόκειται για τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ, και η υποψηφιότητά του είναι σοβαρή αφού ως Νο2 ήταν ιδιαίτερα συμπαθής, ενώ έχει και τη στήριξη των ΗΠΑ. Άλλωστε, έχει διατελέσει σύμβουλος του επικεφαλής της αμερικανικής Federal Reserve, Ben Bernanke.
Μέχρι στιγμής, οι ισχυρότερες υποψηφιότητες για την γεμάτη γόητρο θέση είναι η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde,  και ο διοικητής της Τράπεζας του Μεξικού Agustin Carstens.
Το μόνο πρόβλημα για την υποψηφιότητα του Fischer είναι η ηλικία του. Είναι ήδη 67 ετών, και το ΔΝΤ θα πρέπει να επεκτείνει το όριο ηλικίας που θέτει (65 ετών), αν είναι να αναλάβει αυτός το πηδάλιό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου