Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

«Δεν μπορείτε να ζητάτε την σύλληψη ενός παιδιού του Ολοκαυτώματος»

Ο Πολάνκσι το 1977
ΠΟΛΩΝΙΑ (Yahoo News): Ένας σύμβουλος του Πολωνού Προέδρου, κατηγόρησε τις αρχές των ΗΠΑ, τη Δευτέρα, για «απόλυτη άγνοια» στην επιδίωξη σύλληψης του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, επιζήσαντος του Ολοκαυτώματος, ενώ βρισκόταν στην Πολωνία την περασμένη εβδομάδα για το άνοιγμα ενός εβραϊκού Μουσείου Ιστορίας. 

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιδιώκουν τη σύλληψη του Polanski για έξι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν το 1977, από την Πολιτεία του Λος Αντζελες, ανάμεσα στις οποίες είναι ο εξαναγκασμός για χρήση παραισθησιογόνων ουσιών σε ανήλικο και ο βιασμός ανηλίκου υπό την επήρεια ναρκωτικών. [Το θύμα ήταν η 13χρονη τότε Samantha Geimer (φωτο κάτω). Αφότου μαθεύτηκε το περιστατικό, ο Πολάνσκι μπήκε στη φυλακή μόνο για 48 ημέρες, στη συνέχεια πήρε το πρώτο αεροπλάνο με προορισμό το Παρίσι κι έκτοτε δεν ξαναγύρισε ποτέ στις ΗΠΑ. Σήμερα, η Σαμάνθα δηλώνει ότι δεν κρατά κακία στον Πολάνκσι, αλλά εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή της με το αμερικάνικο σύστημα δικαιοσύνης, κατηγορώντας το για διαφθορά]. 
Η Πολωνία είναι μια στενή σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά η πολωνική πολιτική τάξη έχει δείξει μια έντονη αποστροφή για την σύλληψη και έκδοση του βραβευμένου με Όσκαρ Πολωνο-Γάλλου σκηνοθέτη (πραγματικό όνομα: Rajmund Roman Thierry Polański, γεννημένος στο Παρίσι το 1933 και εβραϊκής καταγωγής) ο οποίος έκανε τις πρώτες του ταινίες στην Πολωνία και θαυμάζεται ως εκπρόσωπος της πολωνικής κουλτούρας.

«Νομίζω ότι οι Πολωνοί πολίτες, ειδικά στις περιπτώσεις των εγκλημάτων των οποίων η παραγραφή έχει εξαντληθεί, δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε έκδοση», δήλωσε η Πρωθυπουργός EwaKopacz όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση Πολάνσκι.

Ο Πολάνσκι, 81 ετών, ο οποίος ζει στη Γαλλία, παρέστη στην έναρξη του Μουσείου της Ιστορίας των Εβραίων της ΠολωνίαςPOLIN στη Βαρσοβία στις 28 Οκτωβρίου πριν ταξιδέψει για την Κρακοβία, την πόλη των παιδικών του χρόνων. Οι πολωνικές αρχές τον ανέκριναν εκεί λόγω του αιτήματος των ΗΠΑ, αλλά αρνήθηκαν να τον συλλάβουν.

Ο Tomasz Nalecz, σύμβουλος του Προέδρου BronislawKomorowski, είπε ότι αισθάνθηκε ότι είναι απρεπές να ζητείται η σύλληψη ενός «παιδιού του Ολοκαυτώματος» στην Πολωνία κατά το άνοιγμα του μουσείου, το οποίο τονίζει τον ρόλο της Πολωνίας ως ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Εβραίους επί αιώνες πριν από την Ολοκαύτωμα.

«Από την άποψη της πολωνικής ιστορίας», ο αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε την σύλληψη «έδειξε απόλυτη άγνοια», δήλωσε ο Nalecz.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν προέβη σε κάποιο σχολιασμό.

Ο Πολάνσκι, ο οποίος έχει εβραϊκή καταγωγή, έχασε τη μητέρα του στο Άουσβιτς. Επέζησε του πολέμου υιοθετώντας μια μη-εβραϊκή ταυτότητα.

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι ο Πολάνσκι έχει ζητήσειεγγυήσεις ότι η Πολωνία δεν θα τον εκδώσει, καθώς σκοπεύει να είναι ο παραγωγός μιας νέας ταινίας στην Πολωνία το επόμενο έτος σχετικά με την υπόθεση Ντρέιφους, το γαλλικό κατασκοπευτικό σκάνδαλο στις αρχές του 20ου αιώνα. (Ο Alfred Dreyfus ήταν Εβραίος λοχαγός πυροβολικού του γαλλικού στρατού, ο οποίος κατηγορήθηκε για προδοσία. Η υπόθεση θεωρήθηκε ως "η πρώτη πολύ σοβαρή ένδειξη του επερχόμενου αντισημιτισμού στην Ευρώπη κατά τον 20ο αιώνα").


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου