Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η κρίση βλάπτει… τις γεννήσεις




Έθνος παππούδων κινδυνεύει να καταντήσει η Ελλάδα καθώς τα περισσότερα νέα ζευγάρια δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν -και να αναθρέψουν- παιδιά, με αποτέλεσμα ο ετήσιος αριθμός των γεννήσεων να μειώνεται ραγδαία και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας να γιγαντώνεται.

Ήδη οι γεννήσεις από Ελληνίδες μητέρες μετά βίας αγγίζουν τις 75.000 ετησίως, παρουσιάζοντας 25% μείωση σε σύγκριση με τα προ ύφεσης χρόνια, ενώ ανάλογη μείωση κατά περίπου 20% έχουν υποστεί οι ετήσιοι κύκλοι της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μαιευτήρα-χειρουργού-γυναικολόγου και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Γιάνναρη.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, τα μόνα που έχουν βγει κερδισμένα είναι τα προφυλακτικά και τα ενδομήτρια σπιράλ, η χρήση των οποίων παρουσιάζει μεγάλη αύξηση καθώς προστατεύουν από το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. «Τα προφυλακτικά έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα πως προστατεύουν και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία δυστυχώς τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζουν άνευ προηγουμένου έξαρση, ειδικά σε ό,τι αφορά τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Το 80% των γυναικών στην Ελλάδα και το 70% των ανδρών είναι θετικοί σε HPV λοίμωξη, ενώ ο εμβολιασμός των κοριτσιών με τα δύο διαθέσιμα HPV εμβόλια παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα», επισημαίνει ο κ. Γιάνναρης.

Και συνεχίζει: «Η οικονομική κρίση έχει μεγάλο αντίκτυπο και στην υπογονιμότητα. Ήδη το 15% των ζευγαριών είναι υπογόνιμο και το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί καθώς η φτώχεια εξωθεί τον κόσμο σε κακές συνήθειες. Άλλωστε νέες έρευνες συνδέουν ειδικά τη γυναικεία υπογονιμότητα με το κάπνισμα οπότε αν αυξηθούν οι καπνίστριες, περισσότερες γυναίκες θα δυσκολευτούν να αποκτήσουν παιδί.

Αν τώρα προσθέσουμε την αδυναμία πολλών υπογόνιμων ζευγαριών να καταφύγουν στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τότε συνειδητοποιούμε γιατί το μέλλον της Ελλάδας διαγράφεται σκοτεινό». Το πόσο καταλυτικά επηρεάζει η οικονομική κρίση τον οικογενειακό προγραμματισμό διαφαίνεται και από την προσωπική εμπειρία του μαιευτήρα-χειρουργού-γυναικολόγου Βασίλη Βεργέτη, που τη διηγείται στον «Ε.Τ.»: «Ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας που ήρθαν στο ιατρείο μου για εξωσωματική γονιμοποίηση και με πολύ κόπο το πέτυχαν (αφού χρειάστηκαν δύο ή τρεις κύκλοι), έρχονται μετά από λίγες εβδομάδες με δάκρυα στα μάτια και μου ζητάνε να διακόψω την κύηση, γιατί στο μεταξύ ο ένας από τους δύο έχασε τη δουλειά του. Φανταστείτε ότι γι’ αυτούς τους ανθρώπους, αν η κύηση διακοπεί το όνειρο της απόκτησης ενός παιδιού χάνεται οριστικά. Και το χειρότερο είναι πως όλοι οι γυναικολόγοι έχουν πλέον να διηγηθούν τέτοιες τραγικές ιστορίες».

Αλλά ακόμα και εκείνοι που δεν χρειάζονται την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για να αποκτήσουν παιδί και δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους τρομάζουν μπροστά στη σκέψη της τεκνοποίησης όταν σκέφτονται τα έξοδα. Ανάμεσά τους και η ιδιωτική υπάλληλος κ. Μαρίνα Ανδρέου, που περιμένει το πρώτο της παιδί με προσμονή αλλά και… άγχος.

Η 27χρονη και ο σύντροφός της αποφάσισαν να… αψηφήσουν την οικονομική κρίση και να ξεκινήσουν την οικογένειά τους, παρά τις αντίξοες συνθήκες. «Αισθάνομαι τρομερό άγχος για το παιδί που θα έρθει. Το μόνο μέλημά μας είναι να μην του λείψει τίποτα», λέει η ίδια στον «Ε.Τ.».

Αυτή την περίοδο, τα περισσότερα νέα ζευγάρια διστάζουν να ξεκινήσουν οικογένεια, υπό το φόβο της ανεργίας και των μισθολογικών περικοπών. Παρ’ όλα αυτά, η κ. Ανδρέου δεν σκέφτηκε ούτε για μια στιγμή να μην κρατήσει το παιδί μόλις έμαθε πως είναι έγκυος. «Έχουμε κάνει κάποιους υπολογισμούς για τα έξοδα που μας περιμένουν. Στους καιρούς που ζούμε, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι θα φέρει το μέλλον, οπότε προχωράμε και βλέπουμε. Θα κόψουμε από αλλού για να σιγουρευτούμε ότι από το παιδί μας δεν θα λείψει ποτέ τίποτα. Είμαστε όμως από τους τυχερούς γιατί εργαζόμαστε και οι δύο», επισημαίνει η ίδια.

Οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι αντισύλληψης

Προφυλακτικό: προστατεύει και από τα αφροδίσια νοσήματα. Χρησιμοποιείται πλέον από το 75% των ζευγαριών.

Χάπια: Πέρα από αντισυλληπτική δράση, τα νέας γενιάς χάπια με μικρή δόση προγεστερόνης ωφελούν στην ενδομητρίωση, τις αραιομηνόρροιες και τις μητρορραγίες, ενώ προστατεύουν και από τον καρκίνο των ωοθηκών. Πρέπει να λαμβάνονται μετά την ηλικία των 18 ετών που η γυναίκα έχει διαμορφώσει την ορμονική της προσωπικότητα.

Σπιράλ: Δρα θεραπευτικά στις μητρορραγίες. Αντικαθίσταται μετά από 3 χρόνια.

Αλεξία Σβώλου, Ελένη Βέργου, στον Ελεύθερο Τύπο

http://www.antinews.gr/2012/09/26/181197/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου