Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Μέτρα μαμούθ, ύψους 40 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Ραχόι



Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα τον προϋπολογισμό της χώρας, που προβλέπει σκληρά μέτρα λιτότητας, εν μέσω της ανόδου της κοινωνικής αγανάκτησης και της αυξανόμενης πίεσης των διεθνών αγορών, που αδημονούν για το εάν και το πότε η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης θα προσφύγει σε δανειακή βοήθεια.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προβλέπει στο κείμενο που κατέθεσε για έγκριση περικοπές ύψους 40 δισεκ. ευρώ για το 2013, αποβλέποντας στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στην τελική αποφυγή της προσφυγής στον δανειακό μηχανισμό.

 Με βάση τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει 15 δισεκ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ κι άλλων φόρων, ενώ αναμένει να εξοικονομήσει άλλα 7 δισεκ. από τις περικοπές στα κονδύλια για τις Αυτόνομες Περιφέρειες, οι οποίες διαχειρίζονται μόνες τους τις δαπάνες για υγεία και παιδεία.

Οι δαπάνες των υπουργείων θα περικοπούν κατά 12% κατά μέσον όρο, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να προβλέπονται για τον Πολιτισμό, στο 30%, όπως γράφει η εφημερίδα Ελ Παΐς.

Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα για τρίτο συνεχόμενο έτος, όπως τονίζουν συνδικαλιστικές πηγές, όμως η κυβέρνηση ευελπιστεί σε αναπροσαρμογή των συντάξεων εν σχέσει προς τον πληθωρισμό, παρά το μεγάλο κόστος που αυτό συνεπάγεται (3,5 με 4,5 δισεκ. ευρώ) σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες και αποκαλύπτονται σήμερα, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τις εξαγωγές, παραμένει το ερώτημα «μήπως αυτό αποτελεί τον προθάλαμο για προσφυγή της χώρας σε δανειακή βοήθεια», αναρωτιούνται οι αναλυτές της Renta4.

«Εισηγούμενη μέτρα που ήδη αξίωναν το ΔΝΤ και η ΕΕ η κυβέρνηση πασχίζει να αποφύγει την λήψη άλλων μέτρων προκειμένου να μπορέσει στο μέλλον να προσφύγει στο σχέδιο δανεισμού της», δηλαδή «προλειαίνει το έδαφος για μία συμφωνία διάσωσης που θα τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή», τονίζει ο Μπεν Μέι, αναλυτής της Capital Economics.

Η κυβέρνηση ήδη έχει περικόψει 27 δισεκ. ευρώ από τον τρέχοντα προϋπολογισμό, προκειμένου η χώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών έπειτα από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του παρελθόντος έτους.

Σύμφωνα πάντως με την Ελ Παΐς, το έλλειμμα του 2011 πρόκειται γι’ άλλη μία φορά να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στο 10%, έναντι 8,9% που υπολογιζόταν έως σήμερα, παραμένοντας μακράν μεγαλύτερο του υπεσχημένου 6% στις Βρυξέλλες.

Για το 2013 κυβερνητικός στόχος είναι να μειωθεί πάνω από το μισό, στο 4,5%.

Η ψήφιση, και κυρίως η τήρηση του προϋπολογισμού, θα αποτελέσει μία αποφασιστική δοκιμασία για τη Μαδρίτη: «η αξιοπιστία του θα επιταχύνει, ή όχι, την προσφυγή της χώρας στο δανεισμό», προειδοποιεί ο χρηματοοικονομικός οίκος Link Securities.

Η νευρικότητα των αγορών απέναντι στην Ισπανία δεν μειώθηκε, παρά την παρέμβαση της ΕΚΤ με την ανακοίνωση ευνοϊκών μέτρων και δεν φαίνεται να υποχωρεί και η αμφιθυμία τους όσο η Μαδρίτη δεν αποφασίζει να προσφύγει εξ ολοκλήρου στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς: ενδεικτική είναι η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού της άνω του 6%, που θεωρείται αβάστακτο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

http://www.antinews.gr/2012/09/27/181508/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου