Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ισπανία: Η διάσωση των τραπεζών, εκτοξεύει το έλλειμμα


Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Κριστόμπαλ Μοντόρο ανακοίνωσε σήμερα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2011, που αρχικά είχε εκτιμηθεί στο 8,96% του ΑΕΠ, αναθεωρήθηκε προς τα επάνω, στο 9,44% και για το 2012 αναμένεται να κλείσει στο 7,4%, αντί για το 6,3% που έχει δεσμευτεί η Μαδρίτη απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της.

Η αναθεώρηση των στοιχείων προς το χειρότερο οφείλεται στην κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες, εξήγησε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2013 στο κοινοβούλιο.

Ο Μοντόρο διαβεβαίωσε ότι οι κρατικές ενισχύσεις “δεν λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος” που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι πρόκειται για βοήθεια την οποία οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να αποπληρώσουν.

Ο τραπεζικός τομέας της Ισπανίας έχει ήδη λάβει βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η βοήθεια που θα ζητήσει η Μαδρίτη από την Ευρώπη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα κυμανθεί γύρω στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

http://www.antinews.gr/2012/09/29/181773/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου