Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Χοντρό παιχνίδι με επίκεντρο την Ελλάδα


Ένα από τα πιο χοντρά παιχνίδια των τελευταίων ετών σε ότι αφορά το ελληνικό πρόβλημα, εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες σε Ευρώπη και Αμερική. Κάποιοι πίστεψαν ότι η κατάσταση είχε βελτιωθεί για τη χώρα μας κι ότι απλά θα παίρναμε τα μέτρα, οπότε τα πάντα θα κυλούσαν ομαλά. Ωστόσο, πλέον είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η συνταγή που ακολουθήθηκε την τελευταία τριετία είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα.
Αντιλαμβάνονται ότι με όσα μέτρα κι αν πάρει η Ελλάδα κι όσες δόσεις κι αν δοθούν το χρέος θα στέκεται στο… ύψος του αφού έχουμε να κάνουμε με μια κατεστραμμένη οικονομία που δεν έχει καμιά τύχη να αναπτυχθεί.
Τσι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η τελική λύση αναμένεται να δοθεί στις 18 Οκτωβρίου και θα πρόκειται για μια καθαρή πολιτική λύση. Τα δεδομένα είναι δύο:
Είτε θα αφήσουν την Ελλάδα να καταστραφεί ολοσχερώς και απλά θα περιμένουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί τα αποτελέσματα της ελληνικής τραγωδίας στην παγκόσμια οικονομία.
Είτε θα δοθεί μια λύση με διπλό χαρακτήρα. Επιμήκυνση και χορήγηση της δόσης μαζί με απόφαση για νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα η κ. Λαγκάρντ θα θέσει επισήμως στο ΔΝΤ θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δηλαδή νέου κουρέματος. Επίσης, την Πέμπτη αναμένεται από την τρόικα προσχέδιο της έκθεσης για την Ελλάδα το οποίο πιθανότατα θα αναφέρει ότι είναι δύσκολη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για μια πολιτική διαπραγμάτευση με τελική λύση στις 18 του Οκτώβρη στη Σύνοδο Κορυφής.
Φυσικά τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά σε διεθνές επίπεδο και, όπως ήδη έχουμε γράψει, είναι σε εξέλιξη πόλεμος του ΔΝΤ με τη Γερμανία για το ποιος θα πληρώσει τη νέα αναδιάρθρωση. Ο Γ. Στουρνάρας στο Reuters είπε ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας θα είναι την επόμενη διετία έως 15 δισ. ευρώ, ίσως όμως είναι και περισσότερο. Οπότε θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί. Αν λοιπόν αποφασιστεί παράταση θα πρέπει να υπάρξουν και αυτοί που θα πληρώσουν αν και αυτό μπορεί να καλυφθεί με έντοκα γραμμάτια και με κούρεμα των ομολόγων της ΕΚΤ.
Πάντως, όπως διαρρέουν από τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ θα μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης των 31.5 δισ. ώστε να αναγκάσει την ΕΚΤ να πάει σε νέο κούρεμα. Το ΣΚΑΙ μετέδωσε ότι το Ταμείο έχει θέσει ως κεντρικό στόχο την επαναφορά του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 ώστε να καταστεί βιώσιμο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Έτσι το ΔΝΤ φαίνεται πως ετοιμάζεται να θέσει – ή έχει ήδη θέσει – βέτο προς τους Ευρωπαίους ζητώντας μια μόνιμη λύση για το χρέος της Ελλάδας απαιτώντας αποφάσεις για νέα αναδιάρθρωση.
Από την άλλη, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Γ. Ασμουσεν δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει η ΕΚΤ σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε συνέντευξή που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt και η οποία θα δημοσιευτεί την Τετάρτη, ο Ασμουσεν τονίζει πως «μια αναδιάρθρωση σε βάρος της ΕΚΤ δεν είναι δυνατή», διευκρινίζοντας, παράλληλα, πως «η ενδεχόμενη ανάγκη για συμπληρωματική χρηματοδότηση της Ελλάδας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από τα μέλη της ζώνης του ευρώ».
«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια αναδιάρθρωση, διότι θα ήταν μια νομισματική χρηματοδότηση ενός κράτους, κάτι το οποίο απαγορεύεται από το καταστατικό της Κεντρικής Τράπεζας», εξήγησε ο Ασμουσεν.
Η διελκυστίνδα είναι εμφανής, όμως όπως και στην πρώτη περίπτωση του ελληνικού κουρέματος είχε και πάλι παιχθεί ένας πόλεμος μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ.
Το ζήτημα είναι πλέον αν ένα νέο κούρεμα θα φέρει μεγαλύτερα δεινά στους πολίτες, κάτι που σημαίνει περισσότερα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου