Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Γιατί να πάρεις άδεια για μαγαζί αν είσαι λαθρομετανάστης;


TEMP3310Το... σαράκι της διαφθοράς, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες των δήμων που υποτίθεται ότι εποπτεύουν την ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εξακολουθεί να κατατρώει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στο Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με τις εκθέσεις των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης αλλά και των αρμόδιων οργάνων της Περιφέρειας Αττικής τέσσερα στα δέκα καταστήματα λειτουργούν παράνομα ή με άδειες "μαϊμού". Όλως τυχαίως (!) το 90% των συγκεκριμένων καταστημάτων ανήκουν σε αλλοδαπούς. Ακόμη και σε περιπτώσεις που υπήρχε άδεια, διαπιστώθηκε ότι αυτή ανταποκρινόταν σε άλλη χρήση και όχι σε αυτή για την οποία είχε εκδοθεί.
Για παράδειγμα, καφενείο λειτουργούσε ως σούπερ μάρκετ και εστιατόριο (!), χωρίς ο ιδιοκτήτης του να ενημερώσει τον δήμο για την αλλαγή χρήσης. Εκεί που πραγματικά γίνεται το "έλα να δεις" είναι με τα ζαχαροπλαστεία, τα μπαρ, τα ίντερνετ καφέ, τα κυλικεία κλπ που ανοίγουν οι αλλοδαποί στις υποβαθμισμένες γειτονιές του πολεοδομικού συγκροτήματος του Λεκανοπεδίου.
Σε ποσοστό άνω του 40%, οι ιδιοκτήτες του δεν μπήκαν καν στον κόπο να υποβάλλουν έστω και μία τυπική αίτηση για άδεια λειτουργίας στην αρμόδια δημοτική υπηρεσία. Το περίεργο είναι ότι όταν πιάνονται επ' αυτοφώρω οι παρανομούντες καταστηματάρχες, τις περισσότερες φορές την γλιτώνουν, είτε με το γνωστό "φακελάκι", είτε εξαφανιζόμενοι.
Πράγματι, αρκετοί μετανάστες που διαθέτουν μαγαζί, όταν τους επιβάλλεται πρόστιμο για παράνομη λειτουργία καταστήματος, γίνονται κυριολεκτικά άφαντοι. Αργότερα, οι ίδιοι ανοίγουν ένα αντίστοιχο κατάστημα σε κάποια άλλη γειτονιά ή δήμο, αφού ακόμη και αν εντοπισθούν, θα ισχυρισθούν με την παρουσίαση πλαστών δικαιολογητικών και χαλκευμένων ταξιδιωτικών εγγράφων, ότι δεν είναι αυτοί που πρέπει να κατηγορηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου