Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Καταγγελίες για χρήση χημικών από την Τουρκία κατά των Κούρδων

Ενώ υπάρχουν τεκμηριωμένες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τον Τουρκικό στρατό κατά ανταρτών του PKK, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρκείται να εκφράσει  «την ανησυχία της όσον αφορά τους ισχυρισμούς» και μάλιστα να αυτογελιοποιείται αρκούμενη να μεταφέρει στις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας ότι  «από τις αρχές του Δεκεμβρίου 2011,  έχει δρομολογήσει σχετική έρευνα και ότι τα σώματα των μελών του PKK που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων έχουν αποσταλεί στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο για να προσδιορισθεί η αιτία θανάτου». 

Αυτό απαντά εξ’ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Επίτροπος κ. Füle, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης σε ερώτηση καταγγελία που υπέβαλλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, με επτά ακόμα ευρωβουλευτές από τέσσερις διαφορετικές ομάδες/κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου (Αριστερά-GUE/NGL, Πράσινοι-VERTS, Σοσιαλιστές–S&D, Φιλελεύθεροι-ALDE).

Οι ευρωβουλευτές στην ερώτησή τους, αφού τόνιζαν ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, υπάρχουν υποψίες ότι ο τουρκικός στρατός έχει κάνει επανειλημμένα παράνομη χρήση χημικών όπλων ενάντια σε αντάρτες του PKK», αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο γεγονός  «του θανάτου 36 κούρδων μαχητών από δακρυγόνο αέριο CS μεταξύ της 22ας και της 24ης Οκτωβρίου 2011 στο Kazan Vadesi».  

Συνεχίζοντας την ερώτησή τους τόνιζαν «Έχει αποδειχθεί ότι ο τουρκικός στρατός έκανε χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων το 1999, ότι τα χρησιμοποίησε για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς και ότι οι επικεφαλής του τουρκικού στρατού έχουν δώσει εντολή για χρήση τους και στο παρελθόν. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι έως το 2010 η Τουρκία διατηρούσε απαγορευμένα χημικά όπλα και τα διέθετε προς πώληση. Δεν υπάρχει τεκμηρίωση σχετικά με την καταστροφή των εν λόγω όπλων. Από την άλλη πλευρά, οι τουρκικές αρχές έχουν δείξει απροθυμία συνεργασίας στις πρωτοβουλίες για τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών». Οι ευρωβουλευτές κατέληγαν την ερώτησή τους ζητώντας από την Επιτροπή να θέσει στις τουρκικές αρχές ως δεσμευτικό όρο για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον σεβασμό της Σύμβασης για τα χημικά όπλα.

Ο Επίτροπος κ. Füle, στις πολύ σοβαρές καταγγελίες των ευρωβουλευτών, αρκέστηκε να  απαντήσει οτι «Η Επιτροπή ανησυχεί όσον αφορά στους ισχυρισμούς σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων κατά τους τελευταίους μήνες και έχει θέσει το θέμα στις τουρκικές αρχές. Στο πλαίσιο συζητήσεων σε εργασιακό επίπεδο στις αρχές του Δεκεμβρίου 2011, η Τουρκία απάντησε ότι έχει δρομολογήσει σχετική έρευνα και ότι τα σώματα των μελών του PKK που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων έχουν αποσταλεί στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο (Forensic Medicine Institution (FMI)) για να προσδιορισθεί η αιτία θανάτου.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα». (Δηλαδή σαν να είναι φυσιολογικό γεγονός ο Επίτροπος αναφέρει πως 5 μήνες μετά τον θάνατο των ανταρτών δεν έχουν ακόμα προσδιορισθεί τα αίτια θανάτου 36 ανθρώπων), και συνεχίζει σαν να μην τρέχει τίποτα ότι «Όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η Επιτροπή τονίζει ότι διεξάγονται σύμφωνα με το πλαίσιο διαπραγμάτευσης που αποφασίστηκε το 2005 από όλα τα κράτη μέλη, και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2006».

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=185262 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου