Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Η Proton θα γίνει μοντέλο “εξυγίανσης” τραπεζών;


Θα μας κουφάνει εντελώς ο Ευ. Βενιζέλος. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι με το κούρεμα και την ανάγκη για επανακεφαλαιοποίηση ύψους 30 δισ. ευρώ των τραπεζών, αυτές θα κρατικοποιηθούν. Θα εκδοθούν κοινές μετοχές και τον έλεγχο θα διατηρεί το δημόσιο, αν όχι σε όλες τις τράπεζες, τουλάχιστον στις περισσότερες που θα χρειαστούν χρήματα για να μην καταρρεύσουν.
Όμως, μιλώντας χθες στη Βουλή ο κ. Αντιπρόεδρος θόλωσε και πάλι τα νερά και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εισαχθεί φορολογική ρύθμιση που να εναρμονίζει τις φορολογικές υποχρεώσεις των τραπεζών, ώστε να μην υπάρξει χρεία περισσότερων κεφαλαίων για την επανακεφαλαιοποίησή τους. «Οι τράπεζες θα είναι ιδιωτικές, θα υπάρχουν εγγυήσεις – αλλά το ελληνικό Δημόσιο, ο πολίτης, θα πρέπει να έχει ένα αντάλλαγμα στα χέρια του για τα ποσά που αναλαμβάνει ο ίδιος ως εγγυητής» ανέφερε. Εξάλλου, τα μέτρα που λήφθηκαν για την Proton Bank, ενδεχομένως θα ληφθούν και για άλλες μικρές τράπεζες, εφόσον χρειαστεί να υπαχθούν σε διαδικασία εξυγίανσης.
Τι σημαίνει άραγε αυτό; Ό,τι θα εκδοθούν τελικά προνομιούχες μετοχές; Ότι δε θα περάσουν οι τράπεζες στον έλεγχο του κράτους αλλά θα συνεχίσουν να είναι υπό τον έλεγχο των ιδιωτών; Ας μας το ξεκαθαρίσει κάποιος διότι θα τρελαθούμε τελείως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου