Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

$13 δις έβγαλαν οι τράπεζες από “μυστικά” δάνεια της Fed! Πόσα έβγαλε η χρεοκοπημένη Dexia των CDS;


Oι τράπεζες κλαίγονται για την παγκόσμια κρίση ανακοινώνοντας ζημιές και την ίδια ώρα βγάζουν δις δολάρια, εκμεταλλευόμενες τα χαμηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών! Η χρεοκοπημένη Dexia που ζητά και δεύτερο πακέτο διάσωσης έβγαλε κέρδος 350 εκατ. την ώρα που ανακοίνωνε ζημίες 3,3 δις!
Τράπεζες από όλο τον πλανήτη κέρδισαν περίπου 13 δισ. δολάρια, εκμεταλλευόμενες τα, χαμηλότερα από εκείνα της αγοράς, επιτόκια των έκτακτων δανείων που παρείχε η αμερικανική κεντρική τράπεζα από τον Αύγουστο 2007 εως τον Απρίλιο 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα του τεύχους Ιανουαρίου του περιοδικού Bloomberg Markets.
Η Federal Reserve και οι μεγάλες τράπεζες έκαναν μεγάλες προσπάθειες επί δύο χρόνια ώστε να κρατηθούν κρυφές οι λεπτομέρειες της μεγαλύτερης επιχείρησης οικονομικής διάσωσης στην ιστορία των ΗΠΑ.
Η Fed δεν γνωστοποίησε ποιες ήταν οι τράπεζες που βρέθηκαν σε τόσο δύσκολη κατάσταση, ώστε η κεντρική τράπεζα να υποχρεωθεί να διαθέσει συνολικά 1,2 τρισ. δολάρια στις 5/12/08, την ημέρα που δόθηκε η μεγαλύτερη έκτακτη στήριξη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Bloomberg, οι τράπεζες εξασφάλισαν κέρδος περίπου 13 δισ. δολάρια, εκμεταλλευόμενες τα χαμηλότερα σε σχέση με της αγοράς επιτόκια στα οποία δάνεια η Fed.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την έκθεση 29.000 σελίδων που κατήρτισε η Fed σχετικά με την χρηματοοικονομική κρίση 2007-09 και από στοιχεία της κεντρικής τράπεζας για 21.000 και πλέον μεταβιβάσεις. Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας τονίζουν σχεδόν όλες οι πιστώσεις αποπληρώθηκαν και ότι δεν υπήρξαν ζημίες εξαιτίας των μεταβιβάσεων.
Όμως οι λεπτομέρειες δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι πολίτες εντέλει πλήρωναν ώστε να συντηρήσουν οι τράπεζες ένα status quo που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα και να μπορέσουν εντέλει να αναπτυχθούν ξανά και να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η Citigroup απεκόμισε κέρδος 1,8 δισ. δολ. από τα δάνεια της Fed, σε μια περίοδο κατά την οποία ανακοίνωσε συνολικές καθαρές ζημίες 29,3 δισ. δολάρια.
Η Bank of America απεκόμισε 1,5 δισ. δολ. σε σχέση με κέρδος 14,2 δισ. δολ. που ανακοίνωσε για την περίοδο, η Royal Bank of Scotland κέρδος 1,2 δισ. δολ. σε σχέση με συνολικές καθαρές ζημίες 45,23 δισ. δολ.
Η γαλλο-βελγική Dexia, που αυτό το διάστημα συζητιέται να λάβει το δεύτερο πακέτο διάσωσης από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έβγαλε κέρδος 350 εκατ. δολ. από τις πιστώσεις σε μια περίοδο που ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 3,3 δισ. δολάρια.
Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου