Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Προειδοποιήσεις Χ. Κλίντον προς Κίνα: Οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα ασφάλειας στη Ν.Α. Ασία

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε -εμμέσως πλην σαφώς- σήμερα την Κίνα πως η χώρας της έχει ζωτικά ενδιαφέροντα ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας για να βλέπει περιφερειακά ζητήματα για την κυριότητα νήσων όπως αυτό μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας να θέτουν σε κίνδυνο τα ενδιαφέροντα αυτά, διαβεβαιώνοντας παράλληλα συμμαχικά κράτη στην περιοχή πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ο βασικότερος παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή του Ειρηνικού και της Ασίας.
Τις δηλώσεις αυτές η Hillary Clinton τις έκανε σήμερα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη συνάντηση κορυφής των ηγετών της Ανατολικής Ασίας που πραγματοποιείται στο Βιετνάμ.
Αν και οι δηλώσεις της H. Clinton ήταν ενταγμένες στο πλαίσιο της διπλωματικής αβρότητας εντούτοις το μήνυμα που θέλησε να περάσει στο Πεκίνο ήταν σαφές: Η Κίνα δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται την αυξανόμενη οικονομική και στρατιωτική της ισχύ έτσι ώστε να εκφοβίζει τους γείτονες της και ιδιαίτερα την Ιαπωνία.
«Οι ΗΠΑ έχουν εθνικό συμφέρον στη διατήρηση της ελευθερίας του νόμιμου εμπορίου και της ναυσιπλοίας. Όποτε αναδύονται προβλήματα αναφορικά με θέματα χωρικών υδάτων έχουμε τη δέσμευση να τα επιλύουμε ειρηνικά βάσει διεθνών συνθηκών» τόνισε μεταξύ άλλων η αμερικανίδα υπουργός. 
Παράλληλα κάλεσε την Κίνα να υιοθετήσει ένα αποδεκτό κώδικα συμπεριφοράς στην επίλυση θεμάτων διαφορών για θέματα θαλάσσια κυριαρχίας με τους γείτονές της τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλα νησιά στα χωρικά ύδατα των οποίων υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.
Κίνα και Ιαπωνία περνούν μια σοβαρή κρίση στις σχέσεις τους, κρίση που έχει τις ρίζες της στο κυριαρχικό καθεστώς συγκεκριμένων νήσων στην μεταξύ τους ανατολική κινεζική θάλασσα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου