Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Οι συνεχιζόμενες αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις στην Κίνα, προβληματίζουν το...κινεζικό καθεστώς

ImageΝέες αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις ξέσπασαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε πάνω από 6 κινεζικές πόλεις παρά τις προσπάθειες των αρχών να τις εμποδίσουν. Ταυτόχρονα στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εκκλήσεις για τη διοργάνωση νέας συγκέντρωσης την Τρίτη και πορεία στο ιαπωνικό προξενείο στην πόλη  Chongqing που βρίσκεται στα δυτικά της χώρας.
Η επίσημη εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος στην Κίνα σε άρθρο χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις ως «δικαιολογημένες» αλλά παρότρυνε τους διαδηλωτές να γυρίσουν  καλύτερα στις δουλειές τους και στις σπουδές τους.  Αν και η κινεζική κυβέρνηση ενθάρρυνε την καλλιέργεια ενός κλίματος εθνικής έξαρσης, γύρω από το ζήτημα του διαφιλονικούμενου καθεστώτος που αφορά νησιά που διεκδικούν και οι δύο χώρες, βλέπει σιγά σιγά οι διαδηλώσεις να παίρνουν διαστάσεις έξω από το πλαίσιο των κυβερνητικών αρχών, με κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος.
Κινέζοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή σε μια σειρά μικρών πόλεων έξω από τα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα. Η ιαπωνική τηλεόραση έδειξε στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις αυτές και την αστυνομία να επιτηρεί από πολύ κοντά τους διαδηλωτές και σε αρκετές φορές να προχωρά σε κατάσχεση πανό αλλά και να «συνοδεύει» διαδηλωτές μακριά από το χώρο της διαδήλωσης.
Βέβαια το κινεζικό καθεστώς δεν ανησυχεί τόσο για την αντίδραση της Ιαπωνίας έναντι των διαδηλώσεων  όσο για το ενδεχόμενο αυτές να μετατραπούν σε αντι-κυβερνητικές. Αυτό γιατί σε κάποιες από αυτές εμφανίστηκαν πανό με συνθήματα όπως για δημοκρατία και εγκαθίδρυση πολυκομματικού συστήματος. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι διαδηλώσεις δε στρέφονται τόσο πολύ κατά της Ιαπωνίας, όσο εναντίον του καθεστώτος, μη μπορώντας όμως να διαδηλώσουν για κάτι άλλο, η μόνη ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν διαδήλωση, καθώς οποιαδήποτε άλλη θα απαγορευόταν ήταν η μόνη «εγκεκριμένη» από το κόμμα. Τώρα το κόμμα όμως βλέπει πως  η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου