Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Πολύνεκρη επίθεση – μυστήριο κατά του ουκρανικού στρατού στο Ντονέτσκ

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σημείο ελέγχου του ουκρανικού στρατού στην περιοχή Βολνοβάκχα, δέχτηκε επίθεση από βαριά οπλισμένη ομάδα ανδρών η οποία επέβαινε σε θωρακισμένα τραπεζικά οχήματα και κατά ορισμένες μαρτυρίες είχε κάλυψη και από ελικόπτερα. Το BBC μιλά για 14 νεκρούς στρατιώτες και τουλάχιστον 29 τραυματίες, ενώ το Russia Today ανεβάζει τον αριθμό αυτό σε 16 νεκρούς και 32 τραυματίες.
Σε δημοσιογράφους του BBC που έφτασαν στο σημείο δεν δόθηκε άδεια να καταγράψουν τις εικόνες. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, οι ανταποκριτές του, παρόλα αυτά, μίλησαν με ντόπιους που τους ανέφεραν ότι ξέσπασε μάχη τα ξημερώματα, ότι άκουσαν πολύ μεγάλες εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών και ότι είδαν πολλούς τραυματίες στη συνέχεια. Φωτογράφοι του πρακτορείου Associated Press κατέγραψαν αρκετές σορούς στρατιωτών εντός και εκτός στρατιωτικών οχημάτων στην περιοχή. Κατέγραψαν επίσης τρία καμένα θωρακισμένα οχήματα και πολλά καμένα φορτηγά.
Οι πρώτες σκέψεις είναι ότι τα θωρακισμένα πολιτικά οχήματα ξεγέλασαν τους στρατιώτες, πέρασαν το σημείο ελέγχου και στη συνέχεια οι επιβαίνοντες σε αυτά άρχισαν να τους εκτελούν σχεδόν από απόσταση αναπνοής. Κανείς δεν ήταν σε θέση να πει ποιος πραγματοποίησε την επίθεση. Το BBC μετέδωσε ότι ανώτατος αξιωματικός του ουκρανικού στρατού που μίλησε στους ανταποκριτές υπό τον όρο της ανωνυμίας, τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για φιλορώσους αυτονομιστές, όπως αποδεικνύει το εύρος και ο τρόπος της επίθεσης, αλλά για «επαγγελματίες μισθοφόρους».
Το Russia Today υποστηρίζει ότι επιζώντες στρατιώτες κατέθεσαν ότι τα θωρακισμένα πολιτικά οχήματα έφεραν την φίρμα της τράπεζας Privat-Bank η οποία ανήκει στον ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, ο οποίος εξαρχής στήριξε τα πλέον ακροδεξιά στοιχεία της νέας ηγεσίας του Κιέβου και έχει συμβάλλει με μεγάλα χρηματικά ποσά στην οργάνωση του σώματος της Εθνοφρουράς, το οποίο απαρτίζεται από ενόπλους του νεοναζιστικού «Σβόμποντα» και του φασιστικού «Δεξιού Τομέα». Φέρεται επίσης να έχει παίξει ρόλο και στην εγκατάσταση «αρχηγείου του Δεξιού Τομέα» στην περιοχή του Ντνεπροπετρόβσκ και να έπαιξε ρόλο και στην εγκληματική πυρκαγιά στο κτίριο της Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στην Οδησσό όπου μαρτύρησαν και πέθαναν τουλάχιστον 48 άνθρωποι.
Ο επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών στην επαρχία του Ντονέτσκ, Πάβελ Γκουμπάρεφ, με ανακοίνωσή του αρνήθηκε την οποιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση και υποστήριξε ότι οι στρατιώτες πλήρωσαν το τίμημα της άρνησής τους να πυροβολήσουν κατά αόπλων πολιτών στις περιοχές αυτές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων των τελευταίων εβδομάδων.
Παρόλα αυτά, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε για την αιματηρή επίθεση τους «τρομοκράτες», όπως αποκαλεί τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάντσκ. Τον ισχυρισμό αυτό προσπαθεί να ενισχύσει μια πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα που δηλώνει «φιλορωσική» και λέει ότι έχει έδρα την πόλη Χορλίβκα και υποστηρίζει ότι εκείνη πραγματοποίησε την επίθεση. Αυτό μεταδίδει το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press, αλλά δεν επιβεβαιώνεται από άλλα δυτικά ΜΜΕ.
Η αιματηρή αυτή επίθεση ήρθε να οξύνει περαιτέρω την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στα ανατολικά όπου οι μικροτριβές και οι μικροανταλλαγές πυρών είναι συνεχείς ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και στους φιλορώσους αυτονομιστές. Το BBC μετέδιδε ότι γύρω από την περιοχή του Σλοβιάνσκ, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι σχεδόν καθημερινά τα σπίτια τους γίνονται στόχος οβίδων από τον ουκρανικό στρατό με αποτέλεσμα πολλά να έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές.
Αυτά συμβαίνουν μόλις πριν τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών που προκήρυξε η προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου που ανέτρεψε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ παρέμενε αβέβαιο αν και πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στις ανατολικές περιοχές, καθώς όπου έγινε δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση πριν από δύο εβδομάδες (Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ) οι φιλορώσοι αυτονομιστές δηλώνουν ότι δεν τίθεται θέμα προεδρικών εκλογών. Όλες οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον «βασιλιά της μαρμελάδας» Πέτρο Ποροσένκο, υποστηρικτή του Γιανουκόβιτς και στη συνέχεια της νέας προσωρινής ηγεσίας, να προηγείται με μεγάλη διαφορά των αντιπάλων του, συμπεριλαμβανομένης και της Τιμοσένκο. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, τότε οι εκλογές θα επαναληφθούν στις 15 Ιουνίου.
Αυτήν την χρονική στιγμή, που και το ΝΑΤΟ διστακτικά άρχισε να επιβεβαιώνει ότι «φαίνονται κάποιες κινήσεις που μοιάζουν με αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα», ο προσωρινός πρωθυπουργός Αρσένιι Γιατσενιούκ ζήτησε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ γιατί, όπως διατείνεται, «έχει στοιχεία»« για ρωσική ανάμιξη στις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, ο ΟΗΕ δεν είχε απαντήσει.
Πηγές: BBC, Reuters, Associated Press, Russia Today, Interfax, Ria Novosti
Μάρκο Πόλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου