Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ουκρανία: "Έχασε" Ντόνετσκ και Λουγκάντσκ

Αυτό που ήταν εμφανές εδώ και μέρες παραδέχτηκε δημόσια, για πρώτη φορά, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας: «τα ανατολικά της χώρας είναι εκτός του ελέγχου του Κιέβου», τόνισε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος περιέγραψε την προσωρινή ηγεσία της χώρας ως «αβοήθητη» απέναντι στις εξελίξεις. Για μια ακόμη φορά ο Τουρτσίνοφ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από τις ταραχές και θέλει να εισβάλλει στην Ουκρανία και παραδέχτηκε, επισήμως, και το επίσης εμφανές εδώ και καιρό: ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στα ανατολικά, είτε πρόκειται για αστυνομία είτε για στρατό, δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμούν να συγκρουστούν με τους συμπολίτες τους. Ο Τουρτσίνοφ είπε ότι «οι δομές ασφαλείας είναι ανίκανες να πάρουν την κατάσταση υπό τον έλεγχό τους» και «πολύ περισσότερο ότι κάποιες από αυτές τις μονάδες είτε βοηθούν είτε συνεργάζονται με τους τρομοκράτες», όπως αποκαλεί το Κίεβο τους φιλορώσους ακτιβιστές.
Ο προσωρινός πρόεδρος υποστήριξε ότι στόχος πλέον της προσωρινής ουκρανικής κυβέρνησης είναι να μην επεκταθούν οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις προς τα δυτικά, αρχής γενομένης από τις επαρχίες του Χαρκόβου και της Οδησσού και να περιοριστούν στο Ντόνετσκ και στο Λούγκαντσκ. Οι δηλώσεις Τουρτσίνοφ δεν διευκρίνισαν τι θα γίνει τελικά με τις δύο τελευταίες επαρχίες και θεωρούνται «οριστικά χαμένες» όσον αφορά στο Κίεβο. Οι ίδιοι οι φιλορώσοι ακτιβιστές, οι οποίοι προχωρούν καθημερινά σε καταλήψεις κτιρίων και σε άλλες πόλεις μέσα στις δύο αυτές επαρχίες, επιμένουν στο αίτημά τους για δημοψήφισμα που θα τους δίνει μεγαλύτερη αυτονομία. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδιδε ότι η προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Γιατσενιούκ αντιπροτείνει, πλέον, τη διενέργεια δημοψηφίσματος σε όλη τη χώρα στις 25 Μάη, κάτι που οι φιλορώσοι είχαν, αρχικώς τουλάχιστον, αποκλείσει λέγοντας ότι δεν θέλουν να αποφασίσουν για το μέλλον τους οι νοσταλγοί των Waffen SS στη δυτική Ουκρανία.
Η προοπτική μεγαλύτερης αυτονομίας, και πολύ περισσότερο, απόσχισης της ανατολικής Ουκρανίας δεν είναι διόλου θετική για τη χώρα, ούτε από οικονομική άποψη, αφού εκεί, στην λεγόμενη περιοχή του Ντονμπάς είναι εγκατεστημένες οι τεράστιες σιδηρουργίες και τα χυτήρια της χώρας, είναι εγκατεστημένο περίπου το 1/3 της συνολικής βιομηχανικής της παραγωγής. Στην περιοχή αυτή δραστηριοποιούνταν αρκετοί από τους ολιγάρχες που στήριζαν τον πρώην πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Εξ αυτών, την Πέμπτη, εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο ισχυρότερος, ο Ρινάτ Αχμέτοφ, που με επίσημη ανακοίνωση δεσμεύτηκε ότι «θα διατηρήσει τις επενδύσεις του στην περιοχή του Ντονμπας και να διατηρήσει την περιοχή ως τμήμα της Ουκρανίας». Αναμφίβολα η συγκεκριμένη κίνηση έχει τη σημασία της, χωρίς βέβαια να μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει ότι ο Αχμέτοφ, που είχε πολύ καλές σχέσεις με την Μόσχα, στηρίζει τώρα την προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου.
Πόσο μάλλον που η σταθερότητα και η ενότητα της προσωρινής αυτής ηγεσίας κλυδωνίζεται ολοένα περισσότερο παρά τις αλλεπάλληλες τονωτικές ενέσεις από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα. Τη φημολογία περί προετοιμασίας πραξικοπήματος κατά των Τουρτσίνοφ και Γιατσενιούκ από τους ακροδεξιούς νεοναζιστές συμμάχους τους του κόμματος «Σβόμποντα», διαδέχτηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ μελών του φασιστικού Δεξιού Τομέα και άλλων ομάδων κατάληψης της πλατείας Μαϊντάν, δηλαδή μεταξύ πρώην συμμάχων και συνεργατών κατά του Γιανουκόβιτς, αργά το βράδυ της Τετάρτης, επί της πλατείας.
Την ίδια μέρα, έντονη ανησυχία προκάλεσε η ανακοίνωση της δημαρχίας του Κιέβου ότι έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στρατιωτικά γυμνάσια στο κέντρο της πόλης, πιθανότατα το βράδυ Τετάρτης προς Πέμπτη, χωρίς ν’ αποκλείεται κάποια άλλη μέρα. Η ανακοίνωση υποστήριζε ότι θα κυκλοφορήσουν στην πόλη αρκετά τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες και καλούσε τους πολίτες και τους επισκέπτες να μην ανησυχήσουν. Την πληροφορία έσπευσε να διαψεύσει το υπουργείο Άμυνας που υποστήριξε ότι το ίδιο τουλάχιστον δεν προγραμματίζει καμία άσκηση μέσα στην πόλη του Κιέβου.
Κατεβαίνουν «ελαφρά» οι διπλωματικοί τόνοι
Με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον συνομίλησε τηλεφωνικώς την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να εφαρμοστεί «από όλες τις πλευρές» η συμφωνία της Γενεύης για αποκλιμάκωση διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει παρά μόνο διπλωματική λύση στο θέμα».
Να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του για αφοπλισμό ακραίων ομάδων και προσπάθεια έναρξης διαλόγου, όπως προκύπτουν από τη συμφωνία της Γενεύης, κάλεσε το Κίεβο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό προσωρινό ομόλογό του μετά από αίτημα του τελευταίου, χωρίς, όμως, να δώσει πληροφορίες για το περιεχόμενο. Αρκετοί συνέδεσαν τη συνομιλία, εκτός από τις εξελίξεις, και με την προετοιμασία συνάντησης Ρωσίας, ΕΕ και Ουκρανίας για τη ροή του φυσικού αερίου.
Ο Λαβρόφ κάλεσε τους φιλορώσους να απελευθερώσουν τους στρατιωτικές παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούν και κάλεσε όσες δυνάμεις «πραγματικά ενδιαφέρονται για την Ουκρανία να προωθήσουν το διάλογο και να εγκαταλείψουν τις φιλοπόλεμες δηλώσεις». Απάντησε, επίσης, στις νέες κατηγορίες της Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα «έχει φουντώσει την φλόγα της έντασης και δεν βοηθά να σβηστεί», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ προσεγγίζουν τα γεγονότα στην Ουκρανία «μόνο λόγω της επιθυμίας τους να αποδείξουν ότι παραμένουν πρωταγωνίστριες παγκοσμίως και όχι λόγω της ανησυχίας τους για το καλό του ουκρανικού λαού». Μίλησε επίσης για πλήρη μηχανισμό προπαγάνδας που έχει τεθεί σε συνεχή λειτουργία από τα δυτικά ΜΜΕ.
«Τονωτική ένεση» με νέο δανεισμό
Τη χορήγηση δίχρονου πακέτου δανείων ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία ανακοίνωσε το ΔΝΤ με άμεση εκταμίευση των 3,2 δισεκατομμυρίων για να αποφευχθεί χρεωκοπία ενώ αναμένεται και επιπλέον βοήθεια από την ΕΕ. Το ΔΝΤ «έτριξε τα δόντια» καις τη Ρωσία προειδοποιώντας την ότι έχει εισέλθει σε ύφεση και ότι η κρίση στην Ουκρανία θα της στοιχίσει πολύ ακριβά. Προέβλεψε ότι 100 δισεκατομμύρια δολάρια θα φύγουν από τη χώρα φέτος με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να έχει, ήδη, δηλώσει το πρώτο τρίμηνο έφυγαν 64 δισεκατομμύρια.
Πηγές: bbc, reuters, ria novosti, Russia today, Interfax

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου