Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

ΗΠΑ: Η Γιούτα έχει τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων (είδες οι Μορμόνοι;)

 
Διαβάζουμε στο Desert News:

Αν ο τοκετός ήταν Ολυμπιακό αγώνισμα, οι γυναίκες της Γιούτα θα κέρδιζαν το χρυσό μετάλλιο.

Οι γυναίκες της Γιούτα* είχαν το υψηλότερο ποσοστό γονιμότητας στις ΗΠΑ το 2006 σύμφωνα με επίσημη απογραφή που κυκλοφόρησε. Περίπου μια στις 12 γυναίκες της Γιούτα που είναι σε ηλικία τεκνοποίησης γέννησε εκείνο το έτος. Το αντίστοιχο σε εθνικό επίπεδο, είναι μόνο μία σε κάθε 18 γυναίκες.

Η Γιούτα, επίσης, κέρδισε «χρυσά μετάλλια» για το χαμηλότερο ποσοστό όσων γέννησαν ενώ ήταν άγαμες, το χαμηλότερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού και το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων από μητέρες που λαμβάνουν δημόσιο χρηματικό βοήθημα.

«Δεν αποτελεί σοκ» το ότι η Γιούτα βρίσκεται στην κορυφή ποσοστό γονιμότητας, είπε η Brooke Welsh, νοσοκόμα στο UtahValley Regional Medical Center. Το νοσοκομείο αυτό είχε 471 γεννήσεις τον περασμένο μήνα, περίπου 15 ανά ημέρα.

«Σπάνια μειώνεται η δουλειά μας εδώ, σε σημείο να μπορούμε να καθίσουμε και να μην κάνουμε τίποτα», είπε .

«Είναι σαφές ότι η κουλτούρα των Μορμόνων είναι αυτή στην οποία οφείλεται αυτό», δήλωσε η οικονομολόγος Pam Perlich του Πανεπιστημίου της Γιούτα, η οποία προσθέτει ότι το ποσοστό γονιμότητας στη Γιούτα είναι υψηλότερο ακόμη και από εκείνο του Μεξικού.

«Οι γυναίκες παντρεύονται εδώ σε νεότερη ηλικία και κάνουν περισσότερα παιδιά εδώ από τον εθνικό μέσο όρο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής τους. Ο λόγος είναι η κουλτούρα των Μορμόνων» και η ιδιαίτερη έμφαση στις οικογένειες, είπε.

Η Lois Bloebaum, διευθύντρια του προγράμματος αναπαραγωγικής υγείας για το τμήμα Υγείας της Γιούτα, δήλωσε ότι ένας παράγοντας που συμβάλλει λιγότερο, είναι «ότι η Γιούτα έχει καμία κρατική χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού για γυναίκες με χαμηλό εισόδημα, η οποία είναι διαφορετική από τα άλλες πολιτείες».

Ακόμα, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 30 τοις εκατό της Γιούτα κυήσεων είναι απρογραμμάτιστες, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο που είναι περίπου το 50 τοις εκατό. "Επειδή η Γιούτα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αυτό δείχνει ότι οι λόγοι για την υψηλή γονιμότητα είναι φιλοσοφικοί ή πολιτιστικοί", δήλωσε η Bloebaum.

Η Perlich προσθέτει ότι το υψηλό ποσοστό γονιμότητας της Γιούτα σημαίνει «ότι η Γιούτα μόνιμα θα έχει περισσότερα παιδιά ανά κάτοικο σε σχέση με άλλες πολιτείες». Αυτό σε συνδυασμό με τη γήρανση της γενιάς του baby boom που έχει μπει στην συντάξιμη ηλικία, σημαίνει επίσης ότι οι εργαζόμενοι στην πολιτεία «θα πρέπει να έχουν περισσότερα συντηρούμενα μέλη» από τις περισσότερες πολιτείες και είναι μια πρόκληση για την χρηματοδότηση σχολείων.

Η Bloebaum είπε, ότι οι ​​περισσότερες μητέρες της Γιούτα είναι παντρεμένες, «ίσως επειδή υπάρχει το εισόδημα του συζύγου τους μπορεί να μην είναι τόσο πιθανό να εργαστούν». Επίσης, είπε ότι τείνουν να κάνουν περισσότερα παιδιά, έτσι ώστε η διαμονή στο σπίτι να έχει περισσότερο οικονομικό νόημα από ό, τι να εργάζονται και να πληρώνουν για τη φροντίδα των παιδιών .

Η Γιούτα είχε το χαμηλότερο ποσοστό του συνόλου των γεννήσεων που οι μητέρες λαμβάνουν λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα σε μετρητά : 17,5 τοις εκατό, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο του 30,8 τοις εκατό.

* Η Πολιτεία της Γιούτα (Utah, που στην γλώσσα των Ινδιάνων σημαίνει «άνθρωποι των βουνών») είναι δυτική πολιτεία των ΗΠΑ. Η Γιούτα είναι γνωστή ως μια από τις πιο θρησκευτικά ομοιογενείς πολιτείες στις ΗΠΑ. Μεταξύ 58 και 72% των κατοίκων της Γιούτα αναφέρονται να είναι μέλη της Εκκλησίας των Μορμόνων (γνωστή ως Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών), η οποία επηρεάζει ευρέως τον πολιτισμό της Γιούτα και την καθημερινή ζωή.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου