Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Το αίμα φέρνει πιο κοντά τον εμφύλιο στην Ουκρανία



Συνεχίζονται οι αιματηρές επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά της χώρας προκειμένου, όπως υποστηρίζει το Κίεβο, να «ανακαταληφθούν οι πόλεις που τώρα ελέγχονται από τρομοκράτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα». Εκτός από την τραγωδία στην Οδησσό, όπου οι ανατριχιαστικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και εκλεγμένοι αξιωματούχοι στις τοπικές αρχές, δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας για το ποιος είναι ο ένοχος, νεκροί πλέον καταγράφονται και στην πόλη Κραματόρσκ.
Δέκα τουλάχιστον άνθρωποι σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, και 30 τραυματίστηκαν στις μάχες που διεξήχθησαν στην είσοδο της πόλης Κραματόρσκ, όπου άρχισαν να επιχειρούν ειδικές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού (γιατί σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες κυρίως ειδικές δυνάμεις συμμετέχουν στη συγκεκριμένη επιχείρηση και όχι απλός στρατός). Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τα θύματα είναι απλοί πολίτες ή ένοπλοι φιλορώσοι ακτιβιστές, καθώς οι κάτοικοι του Κραματόρσκ είχαν μαζικά μετακινηθεί προς την είσοδο της πόλης για να εμποδίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να εισέλθουν, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ότι μεταξύ νεκρών και τραυματιών συγκαταλέγονται και πολλοί άμαχοι. Το μεσημέρι του Σαββάτου οι μάχες αναζωπυρώθηκαν στους δρόμους πλέον σχεδόν μέσα στην πόλη.
Στην Οδησσό κάθε ώρα που περνά τόσο περισσότερο ξεδιπλώνεται η φρίκη. Σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό της εισαγγελίας της πόλης 46 είναι οι νεκροί και περίπου 200 οι τραυματίες. Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους στο κτίριο της Ομοσπονδίας Εργατών, το οποίο πυρπολήθηκε όπως ακριβώς είχε γίνει από τους διαδηλωτές και στην πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο τις ημέρες των επεισοδίων που οδήγησαν στην εκδίωξη Γιανουκόβιτς. Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία του τοπικού συμβούλου και εκ νέου υποψηφίου για τη δημαρχία Αλεξέι Αλμπού, ο οποίος εγκλωβίστηκε επίσης στο κτίριο αλλά κατέφερε τελικά να διαφύγει από την ταράτσα όπως και έπραξαν αρκετοί άλλοι. Ο Αλμπού, όπως και πολλοί άλλοι αυτόπτες μάρτυρες, καταγγέλλουν ότι το κτίριο πυρπολήθηκε μεθοδικά παρά το ότι ήταν γνωστό ότι μέσα βρίσκονταν δεκάδες άνθρωποι και ότι δεν πρόκειται για ατύχημα.
Επίσης, όπως και πολλές άλλες μαρτυρίες, ανέφερε ότι πολλοί από τους επιτιθέμενους στους φιλορώσους ακτιβιστές έφεραν ξεκάθαρα τα διακριτικά του Δεξιού Τομέα και φώναζαν ανάλογα συνθήματα. Συμπλήρωσε, δε, ότι αρκετοί από τους εγκλωβισμένους στο κτίριο που κατάφεραν να διαφύγουν στη συνέχεια έπεφταν θύματα άγριου ξυλοδαρμού από τους πολιορκητές τους που περίμεναν έξω με σιδηρολοστούς και αλυσίδες με αποτέλεσμα κάποια από τα θύματα να είναι από ξυλοδαρμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ των τραυματιών συγκαταλέγονται αρκετοί αστυνομικοί όπως επίσης και το ότι ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας είχε καταγγείλει την είσοδο πολλών «ακραίων ταραχοποιών στοιχείων από τα δυτικά της χώρας» στην πόλη, ώρες πριν την τραγωδία.
Το Σάββατο το πρωί, επίσης, ανακοινώθηκε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνταν από την περασμένη εβδομάδα στο Σλαβιάνσκ μετά από πολυήμερη παρέμβαση, κυρίως, Ρώσων διαμεσολαβητών. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, οι παρατηρητές συνοδευόμενοι από τον Ρώσο διαμεσολαβητή Βλαντίμιρ Λούκιν βρίσκονται ήδη έξω από το Σλαβιάνσκ και κατευθύνονται προς σημείο που έχει δοθεί ραντεβού με την αποστολή του ΟΑΣΕ που έχει συμφωνηθεί να λειτουργεί εντός ανατολικής Ουκρανίας για να τους παραλάβει. Υπενθυμίζεται ότι οι στρατιωτικοί παρατηρητές που κρατήθηκαν στο Σλαβιάνσκ δεν ανήκουν στην ομάδα που επιτηρεί και συνεργάζεται την περιοχή αλλά αποτελούσαν ξεχωριστή αποστολή που ζήτησε το Κίεβο χωρίς τη συγκατάθεση των ντόπιων ή της Ρωσίας.
Ούτε το αιματοκύλισμα στην Οδησσό και στο Κραματόρσκ ούτε η απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ φαίνεται να αλλάζουν, προς το παρόν τουλάχιστον, το σχεδιασμό του Κιέβου. Ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ υποστήριξε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί «μέχρι τέλους» και κατηγόρησε τη Ρωσία για την ένταση στα ανατολικά επιρρίπτοντάς της γενικώς ευθύνες για την κατάσταση. Εκπρόσωπος των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί πέντε και τραυματιστεί 14 από τα μέλη τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.
Ο Ρώσος πρόεδρος από την άλλη εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους κατοίκους της Οδησσού και των άλλων πόλεων στα ανατολικά αποφεύγοντας να κάνει το ίδιο και προς τις ουκρανικές αρχές. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ η Ρωσία θα συνεχίσει να προσπαθεί για την αποκλιμάκωση της έντασης, αν και πλέον μετά την τελευταία στρατιωτική επιχείρηση, δεν έχει πολλά περιθώρια άσκησης επιρροής στους κατοίκους των ανατολικών περιοχών λόγω της οργής και του φόβου των ντόπιων για τη ζωή τους. Ο Πεσκόφ τόνισε ότι όποιος χαρακτηρίζει νόμιμη κυβέρνηση τη χούντα του Κιέβου που διέπραξε αυτό το έγκλημα στην Οδησσό και συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα στις άλλες πόλεις είναι συνένοχος σε αυτά και συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής οι ισχυροί υποστηρικτές του Κιέβου, ΕΕ και ΗΠΑ, δεν έχουν καταφέρει να ψελλίσουν έναν σοβαρό λόγο που να δικαιολογεί το μακελειό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατέληξε ότι η Μόσχα εξετάζει με ποιόν τρόπο θα μπορούσε ν’ αντιδράσει.
Την ίδια ώρα, η ΕΕ δεν προέβη σε καμία νέα δήλωση μετά από μία πρώτη στην οποία εξέφραζε ανησυχία παρά το ότι έχουν μεσολαβήσει δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε σειρά από πόλεις. Ούτε η λαλίστατη Ουάσινγκτον είχε σχολιάσει, τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, τις αιματηρές εξελίξεις αρκούμενη στις δηλώσεις της προηγούμενης μέρας του Ομπάμα ότι η «νόμιμη κυβέρνηση του Κιέβου έχει το δικαίωμα να επιβάλλει την τάξη στη χώρα». Μόνο ο ΟΗΕ και ο ΟΑΣΕ είχαν καλέσει σε «άμεση αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση εκατέρωθεν».
Ο «πόλεμος» μαίνεται ανελέητος και στον τομέα της ενημέρωσης. Τα δυτικά ΜΜΕ επικεντρώνονται στις δηλώσεις των επισήμων και δίνουν λιγότερο χώρο στα επεισόδια στην Οδησσό, ενώ το Κραματόρσκ, είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Ακόμη και για τα επεισόδια στην Οδησσό παρουσιάζονται μόνο ως «συγκρούσεις» μεταξύ δύο διαφορετικών ομάδων και η πυρπόληση του κτιρίου της Συνομοσπονδίας Εργατών στην Οδησσό ως «άγνωστης προέλευσης» αν και υπάρχουν τόσο μαρτυρίες ακόμη και αστυνομικών όσο και φωτογραφίες που δείχνουν ξεκάθαρα πώς ξεκίνησε η φωτιά στο κτίριο. Τα ρωσικά ΜΜΕ επικεντρώνονται στα επεισόδια και στις ευθύνες του Κιέβου και της Δύσης, εξαίροντας τη ρωσική στάση. Κάπου στο ενδιάμεσο βρίσκονται οι δεκάδες νεκροί και οι εκατοντάδες τραυματίες. Και είναι μόνο η αρχή αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε ώρα που περνά και συνεχίζεται η αιματοχυσία, τόσο πιο δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τις πόλεις που θρηνούν τόσους νεκρούς να συνομιλούν και να συνεργάζονται αρμονικά με το Κίεβο υπό μία ενιαία εξουσία. Οι διακηρύξεις του πρωθυπουργού Γιατσενιούκ για «προτάσεις μεγαλύτερης αυτονομίας στα ανατολικά» μοιάζουν πλέον πολύ λίγες για να πετύχουν το οτιδήποτε.
Πηγές: bbc, reuters, Russia today, intefax, itar tass

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου