Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΗΠΑ: Ο στρατός κατασκευάζει τσιπ εγκεφάλου για την θεραπεία της διαταραχής του μετατραυματικού στρες

Γράφει το Defense One:

Πόσο καλά μπορείτε να προβλέψετε την επόμενη αλλαγή στη διάθεσή σας; Είναι ένα υπαρξιακό δίλημμα για πολλούς, αλλά για τον στρατό, η ικανότητα για την αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης, της απώλειας μνήμης και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την διαταραχή του μετα-τραυματικού στρες έχει γίνει μια από τις σημαντικότερες μάχες της μεταπολεμικής περιόδου.

Τώρα το Πεντάγωνο αναπτύσσει ένα νέο, καινοτόμο τσιπ εγκεφάλου για την αντιμετώπιση του PTSD (διαταραχή μετα-τραυματικού στρες) σε στρατιώτες και βετεράνους που θα μπορούσε να επιφέρει σαρωτικές νέες αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη και το άγχος για εκατομμύρια Αμερικανών.

Με 12 εκατομμύρια δολάρια, η Defense Agency Advanced Research Projects ή DARPA, θέλει να φτάσει βαθιά στο μαλακό ιστό του εγκεφάλου σας για την καταγραφή, την πρόβλεψη και, ενδεχομένως, τη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων ασθενειών της διάθεσης και του μυαλού. Ομάδες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, το Lawrence Livermore National Lab και το Medtronic θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να δημιουργήσουν ένα κυβερνητικό εμφύτευμα με ηλεκτρόδια που θα εκτείνονται μέσα στον εγκέφαλο. Ο στρατός ελπίζει να κάνει ενός πρωτότυπου μέσα σε 5 χρόνια και στη συνέχεια σκοπεύει να ζητήσει την έγκριση του FDA.

Tο πρόγραμμα συστημάτων της DARPA βασισμένων στη Νευροτεχνολογία για νέες θεραπείες  (Systems-BasedNeurotechnology for Emerging Therapies ή SUBNETs), ασχολείται από σχεδόν μια δεκαετία με την έρευνα για τη θεραπεία διαταραχών όπως η νόσος του Πάρκινσον μέσω μιας τεχνικής που ονομάζεται βαθιά διέγερση του εγκεφάλου. Χαμηλές δόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στέλνονται βαθιά μέσα στον εγκέφαλο περίπου με τον ίδιο τρόπο που ένας απινιδωτής στέλνει ηλεκτρική ενέργεια για να ξεκινήσει μια καρδιά μετά από καρδιακή ανακοπή .

Αν και όλα αυτά ακούγονται πολύ high-tech, είναι ένα χοντροκομμένο παράδειγμα του τι είναι δυνατόν να δούμε με τη αλληλεπίδραση του μελλοντικού εγκεφάλου -μηχανής και των κυβερνητικών εμφυτευμάτων κατά τις επόμενες δεκαετίες.

«Λίγα έχουμε κατανοήσει για το πώς σχετίζονται τα νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου με το άγχος και άλλες νευροψυχιατρικές διαταραχές. Το έργο αυτό θα επιδιώξει να βελτιώσει σημαντικά αυτή την κατανόηση με την απόκτηση χαρτών της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου σε υψηλότερη ανάλυση από ό, τι ήταν δυνατόν στο παρελθόν. Μένει να δούμε το τελικό αποτέλεσμα για τη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης, των αγχωδών διαταραχών και άλλων συνθηκών, αλλά μια πιο σαφής κατανόηση της βάσης των διαταραχών αυτών είναι απολύτως αναγκαία», λέει ο Edward Chang, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Η συσκευή θα καταγράφει τι συμβαίνει όταν ένα άτομο - αντικείμενο μεταβαίνει σε μια κατάσταση άγχους ή κατάθλιψης από ένα πιο φυσιολογικό πλαίσιο του μυαλού. Σήμερα, η παρατήρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας απαιτεί ένα ογκώδες σύστημα εγκεφαλικής παρακολούθησης.

Όλο το άρθρο εδώ


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου