Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΤΡΙΣΕ: ΑΡΚΟΥΝ 45 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – EKΚΛΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!


Μόλις 45 δις ευρώ αρκούν για το νέο πακέτο της Ελλάδαςσύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ, ο οποίος βάζει “φωτιά” για μια ακόμα φορά στα σχέδια και τη σκληρή στάση της Μέρκελ.
Ο ευρωπαίος τραπεζίτης, απορρίπτει με αυτή τη δήλωσή του τα σενάρια που θέλουν το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, να ανέρχεται κοντά στα 90 δις.
Στόχος του είναι η εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων, σε έναν ορίζοντα 7ετίας, με εγγυήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Με άλλα λόγια, όποιος επιθυμεί θα γράφεται στο “τεφτέρι” της ΕΚΤ ανταλλάσσοντας εθελοντικά ελληνικά ομόλογα. Όποιος διαφωνεί, η ΕΚΤ θα εγγυάται γι’ αυτόν ξεπληρώνοντάς τον.
Το σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι ο Τρισέ χαλάει σε κάποιους το παιχνίδι.
Εξαιρούμε κάθε έννοια αναδιάρθρωσης που δεν είναι ξεκάθαρα σε εθελοντική βάση”, σημειώνει ο τραπεζίτης, απευθύνοντας έκκληση να αποφευχθεί ένα “πιστωτικό γεγονός” ή μια “επιλεκτική χρεοκοπία” της χώρας.
Δηλαδή, να μην υπάρξει κανένα παράθυρο για να πάνε κάποιοι όταν γίνει αυτή η εθελοντική ανταλλαγή, να εισπράξουν τα δισεκατομμύρια που έχει παίξει σε ελληνικά CDS!
Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο κ. Trichet στην έναρξη της ομιλίας του έδωσε στους αναλυτές το «σήμα» ότι τον Ιούλιο θα ακολουθήσει νέα αύξηση των επιτοκίων, χρησιμοποιώντας την φράση – κλειδί «αυστηρή επαγρύπνηση», διατηρώντας προς το παρόν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1,25%.
Ο κεντρικός τραπεζίτης, άσκησε με αυτό τον τρόπο εκ νέου πιέσεις στην Ευρώπη, έχοντας όμως ως κύριο στόχο την Άνγκελα Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου