Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Σε τεντωμένο σχοινί:

"Μη ρεαλιστική" χαρακτήρισε το Ισραήλ την πρόταση για 48ωρη εκεχειρία, ώστε να μπρορέσει να φτάσει στην Λωρίδα της Γάζας περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια.

"Η πρόταση αυτή δεν προσφέρει κανενός είδους εγγύηση ότι η Χαμάς θα σταματήσει τις επιθέσεις με πυραύλους και το λαθρεμπόριο όπλων", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Πάλμορ, επισημαίνοντας, ότι "δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς από το Ισραήλ να προχωρήσει μονομερώς σε εκεχειρία, χωρίς κανένα μηχανισμό που να αναγκάζει την Χαμάς να σταματήσει τις επιθέσεις και την τρομοκρατία", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση.

Παράλληλα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ επιβεβαίωσε πως είναι πιθανή μια επίσκεψη του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί την επόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα ιρανοί εθελοντές ζητούν άδεια από την κυβέρνηση τους να αναχωρήσουν για τη Λωρίδα της Γάζας και να πολεμήσουν κατά του Ισραήλ. Ο ιρανός πρόεδρος δεν έχει απαντήσει ακόμη στο αίτημα.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου, που έχει επικριθεί σφοδρά στην περιοχή ως συνένοχη στις επιθέσεις του Ισραήλ, και άλλες αραβικές χώρες ματαίωσαν όλες τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί για την πρωτοχρονιά, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους παλαιστίνιους της Γάζας.

Στο μεταξύ, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως από τα μεσάνυχτα η πολεμική αεροπορία έχει βομβαρδίσει σήραγγες κάτω από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, από όπου, σύμφωνα με το Ισραήλ, περνούν κρυφά όπλα προς τη Γάζα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, βομβαρδίστηκαν και γραφεία της Χαμάς, ανάμεσά τους και το γραφείο του ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια και το υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, κατά τη διάρκεια της νύκτας σημειώθηκαν πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί από το ισραηλινό ναυτικό εναντίον κτηρίων όπου στεγάζονται υποδομές της Χαμάς. Στην πλειοψηφία τους επρόκειτο για κτήρια που είχαν βομβαρδιστεί ξανά, όπως το γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Εσωτερικών. Επλήγη, ακόμη, ένα σπίτι στο στρατόπεδο προσφύγων Τζαμπάλια, βόρεια της Πόλης της Γάζας.

Ιατρική πηγή τόνισε ότι από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκε ένας παλαιστίνιος γιατρός και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι πολίτες.

Πάνω από 370 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 39 παιδιά έως και 16 ετών και 13 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί ενώ πάνω από 1.700 έχουν τραυματισθεί.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, έλαβε το πράσινο φως για την κινητοποίηση 2.500 επιπλέον εφέδρων στρατιωτών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, Μοσέ Ρόνεν, ο υπουργός ναι μεν "βλέπει ευνοϊκά" την πρόταση για 48ωρη κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτό "δεν εμποδίζει το Ισραήλ να προετοιμάζει χερσαία επίθεση".

Από την πλευρά της Χαμάς, μία παλαιστινιακή ρουκέτα μεγάλου βεληνεκούς έπεσε το βράδυ, για πρώτη φορά, σε περιοχή της πόλης Μπεέρ Σέβα, στο νότιο Ισραήλ.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς είχε δηλώσει νωρίτερα, ότι η οργάνωση θα ρίξει τις ρουκέτες της πιο βαθιά στο έδαφος του Ισραήλ, αν αυτό συνεχίσει τις επιθέσεις προς τη Γάζα.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων το Ισραήλ μετρά πέντε νεκρούς.

Στο διπλωματικό επίπεδο, στο Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και ο υπουργός Άμυνας πραγματοποίησαν συνάντηση, στην οποία, σύμφωνα με υψηλό ισραηλινό αξιωματούχο, θα συζητούσαν το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Η κα Λίβνι αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη το απόγευμα στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Την Τετάρτη, ο Αραβικός Σύνδεσμος αναμένεται να συνεδριάσει στο Κάιρο. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς πρόκειται να συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Ιορδανία. Παράλληλα ο τούρκος πρωθυπουργός θα μεταβεί διαδοχικά στη Συρία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Μέση Ανατολή θα μεταβεί κλιμάκιο ευρωπαίων υπουργών. Σε ανακοίνωση που εξεδόθη ύστερα από το πέρας της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη, αναφέρεται ότι "Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περισσότερο από ποτέ αποφασισμένη να συμβάλει, μαζί με τα μέλη του "Κουαρτέτου" και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, στον τερματισμό της βίας και στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας". "Για το σκοπό αυτό, αποφασίστηκε να αποσταλεί αμεσότατη κλιμάκιο ευρωπαίων υπουργών στην περιοχή", συνεχίζει η ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ημερομηνία, τη σύνθεση και το δρομολόγιο της αντιπροσωπείας. Στο μεταξύ, δραματική έκκληση για άμεσο τερματισμό των επιθέσεων στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ απηύθυνε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ, ο γνωστός Ισραηλινός συγγραφέας και ειρηνιστής Άμος Οζ. Όπως είπε, οι πύραυλοι που εξαπολύονται από τη Λωρίδα της Γάζας έχουν στόχο άμαχους πολίτες ενώ η ισραηλινή επιδρομή γίνεται εναντίον στόχων της Χαμάς. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ενθαρρύνει και να βοηθήσει Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να φτάσουν σε ιστορικό συμβιβασμό και σε συμφωνία ειρήνης.Έκκληση προς το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις, απηύθυνε ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Ντανίλο Τουρκ.

www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου