Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Χρεοκοπία της Ελλάδας προαναγγέλλει η Standard & Poor’s


Αποτυχία του PSI και κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση χρεοκοπίας από την Standard & Poor’s το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους προανήγγειλε στέλεχος του οίκου αξιολόγησης. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Τζον Τσέιμπερς είπε συγκεκριμένα ότι το έσχατο που θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα έπειτα μια συμφωνία με τους πιστωτές της για την απομείωση του χρέους της θα ήταν ο καθορισμός ενός επιτοκίου που θα αξιολογείτο με τα κριτήρια της Standard & Poor’s ως χρεοκοπία.

Ο Τσέιμπερς εξήγησε ότι, όπως φαίνεται, το χρέος που θα μείνει στην Ελλάδα μετά από το κούρεμα θα εξακολουθήσει να μην είναι βιώσιμο. «Κατά συνέπεια η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και μετά από την χρεοκοπία της θα παραμείνει πολύ χαμηλή», είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος της Standard & Poor’s.

PSI: Έκκληση IIF για άμεση συμφωνία

Εκκληση για άμεση επίτευξη συμφωνίας επί του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) απηύθυναν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, αφότου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψαν την πρόταση των ομολογιούχων για την περικοπή του χρέους, με επιτόκιο 4% στα νέα ομόλογα.

«Ειναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν όλα τα μέρα πόσα διακυβεύονται και να συνεργαστούμε ώστε να βρούμε μια λύση» δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα που εκπροσωπεί τις τράπεζες στις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, βάσει της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.

Ανέφερε ακόμη πως «αν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια εθελοντική συμφωνία, είμαι αρκετά σίγουρος ότι το ποσοστό συμμετοχής θα είναι υψηλό».

Ο κ. Νταλάρα σημείωσε πως δεν έχει λάβει επισήμως αρνητική απάντηση στην πρόταση των τραπεζών ενώ αρνήθηκε να απαντήσει αν το IFF σκοπεύει να υπαναχωρήσει από την απαίτησή του για επιτόκιο 4%. Την ίδια ώρα η άλλη πλευρά τονίζει πως δεν μπορεί να δεχτεί επιτόκιο πάνω από 3,5%.

Οι ομολογιούχοι και η ελληνική κυβέρνηση είχαν συγκλίνει το Σαββατοκύριακο σε πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα νέα ελληνικά ομόλογα που θα εκδοθούν αντί των υφισταμένων θα φέρουν μεσοσταθμικά κουπόνι ύψους 4%. Όμως, Ευρωπαίος αξιωμοτούχος δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θέλουν χαμηλότερο κουπόνι από ό,τι προβλέπεται στην προσφορά.

Όλι Ρεν: Είμαστε κοντά σε συμφωνία

Από την πλευρά του πάντως, ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος Όλι Ρεν εμφανίστηκε και σήμερα αισιόδοξος για το PSI. Όπως ανέφερε, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ιδιωτών πιστωτών «προχωρούν ικανοποιητικά», επισημαίνοντας ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία». Κάτι που, όπως παρατήρησε, «θα ήταν ευκταίο να γίνει κατά προτίμηση εντός του Ιανουαρίου, παρά εντός του Φεβρουαρίου».

Ο Όλι Ρεν ανέφερε ακόμη ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλήρης συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον το δεχτεί η πλειοψηφία των ομολογιούχων, να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (σ.σ. που θα υποχρεώνουν και τους υπολοίπους να συμμετάσχουν) και παράλληλα να θεωρηθεί ότι γίνεται σεβαστή η αρχή του εθελοντικού χαρακτήρα της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

http://www.antinews.gr/2012/01/24/144294/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου