Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για μείωση 13ου και 14ου μισθού


Το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας, επισφραγίστηκε και το Σάββατο στη συνάντηση με τον Γ. Κουτρουμάνη με αποτέλεσμα να καθορίστηκε νέο ραντεβού πιθανότατα για τη Δευτέρα το μεσημέρι. Κανείς, όπως αποδείχθηκε, δεν αναλαμβάνει το κόστος των πολύ σκληρών μέτρων που πρέπει να ληφθούν και κυρίως της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού. Αν και φαίνεται ότι στην τρόικα δεν «καίγονται» ιδιαίτερα, αφού κάποιοι… κουκουλοφόροι τους το πρότειναν δε θα τους πείραζε να μπει το ψαλίδι.
Ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να καταθέσει ισοδύναμα μέτρα για μείωση του εργασιακού κόστους. Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει τη μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι, με τις εξής προϋποθέσεις:
•    Τη χρήση από τις επιχειρήσεις της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.
•    Την καταβολή των εισφορών μέσω του τραπεζικού συστήματος.
•    Τη συνέπεια στην καταβολή των εισφορών.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να τους δοθεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, όχι μόνο για το 2012, το οποίο έχει ήδη καταρτισθεί από το υπουργείο Εργασίας, αλλά και για τα επόμενα χρόνια ως το 2015. Στο σχέδιο θα πρέπει να αναφέρονται τεκμηριωμένες προβλέψεις για τα μεσομακροπρόθεσμα αποτελέσματα του συγκεκριμένου μέτρου και όλων των μέτρων που προτείνονται στη μείωση του συνολικού κόστους εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εισφορές και μισθοί, καθώς και οι συνέπειες στα δημοσιονομικά μεγέθη, (φόροι και εισφορές).
Η τρόικα επιμένει στην πραγματική μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, την οποία θεωρεί βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.
Ήταν πάντως φανερή η αμηχανία για την αδυναμία εξεύρεσης λύσης και μάλιστα φαίνεται από την ελληνική πλευρά να έριξαν το μπαλάκι στον Παπαδήμο. Δηλαδή να τεθεί το θέμα από τον πρωθυπουργό στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην οποία όμως είναι δεδομένη η άρνηση του Αντώνη Σαμαρά σε ενδεχόμενο περικοπής δώρων και επιδομάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου