Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Πλήρης αποτυχία του Μνημονίου – Ξέφυγε εντελώς το έλλειμμα


Πήραν μέτρα 22 δισ. ευρώ αλλά το έλλειμμα ξέφυγε…
Παρά την πρωτοφανή καταιγίδα φόρων και περικοπών και τις λογιστικές αλχημείες τα έσοδα σημείωσαν υστέρηση-ρεκόρ της τάξεως των 5,567 δισ. ευρώ  
Στοιχεία-σοκ που αποτυπώνουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της αντιαναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής του Μνημονίου, την οποία επέβαλαν στη χώρα μας η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και η Τρόικα, ανακοινώθηκαν χθες από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού του 2011 τα οποία δείχνουν ότι, παρά την πρωτοφανή καταιγίδα φοροεισπρακτικών και περιοριστικών μέτρων, τα οποία ενσωματώθηκαν σε 3 δόσεις στον Προϋπολογισμό και είχε προβλεφθεί ότι θα απέδιδαν συνολικά 22 δισ. ευρώ, τα έσοδα του κράτους σημείωσαν υστέρηση-ρεκόρ τάξεως των 5,567 δισ. ευρώ έναντι της αρχικής πρόβλεψης, ενώ οι δαπάνες εμφανίζονται προσωρινά να έχουν συγκρατηθεί σε επίπεδο χαμηλότερο κατά 1,9 δισ. ευρώ από το αρχικώς προβλεφθέν! Για να… επιτευχθεί μάλιστα αυτό το… αποτέλεσμα χρειάστηκε να επιστρατευτούν πρωτοφανείς λογιστικές αλχημείες τον Δεκέμβριο (σ.σ. αποκαλύφθηκαν και αναλύθηκαν σε δημοσίευμα του «Ε.Τ.» προ 10ημέρου), καθώς μέχρι το τέλος Νοεμβρίου όλα έδειχναν ότι ούτε οι δαπάνες θα διαμορφώνονταν εντός των αρχικώς προβλεφθέντων ορίων! Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, το οποίο αποτυπώνουν τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικού Προϋπολογισμού και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) διαμορφώνεται σε επίπεδο υψηλότερο κατά 1,92 δισ. ευρώ από αυτό που είχε προβλεφθεί αρχικά, καθώς ανέρχεται σε 21,726 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για 19,8 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με τον τρις αναθεωρημένο στόχο που είχε περιληφθεί στον Προϋπολογισμό του 2012 το προσωρινά εκτιμώμενο έλλειμμα είναι υψηλότερο κατά… 14 εκατ. ευρώ! Αυτή τη στιγμή, το έλλειμμα του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού υπερβαίνει το 10% του ΑΕΠ.
Η παταγώδης αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του Μνημονίου γίνεται καλύτερα αντιληπτή αν ληφθούν υπόψη τα αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα του Τακτικού Κρατικού Προϋπολογισμού του 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το συνολικό ποσό των εσόδων που εισέρρευσε στα κρατικά ταμεία ήταν 49,993 δισ. ευρώ, ενώ ο Προϋπολογισμός προέβλεπε ότι θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί συνολικά 55,56 δισ. ευρώ. Δηλαδή η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση των κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλου έπεσε έξω κατά 5,567 δισ. ευρώ στις προβλέψεις για τα έσοδα! Τα βασικότερα αίτια της πρωτοφανούς αυτής υστέρησης ήταν:
α) Η καταστροφή που προκάλεσαν στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας οι αυξήσεις φόρων και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων τις οποίες επέβαλαν η κυβέρνηση και η Τρόικα το 2011 με τα αλλεπάλληλα αναθεωρούμενα Μνημόνια Οικονομικής Πολιτικής και με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής του περασμένου Ιουλίου. Τα επώδυνα εκείνα δημοσιονομικά μέτρα, ειδικά αυτά που τέθηκαν σε εφαρμογή στο διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου, προκάλεσαν τόσο μεγάλη μείωση στην ιδιωτική κατανάλωση ώστε αύξησαν την ύφεση της οικονομίας πάνω από 6%, ενώ η αρχική πρόβλεψη της κυβέρνησης και της Τρόικας για το «βάθος» της ύφεσης ήταν ότι θα περιοριζόταν στο 3% το 2011 και η νεότερη αναθεωρημένη πρόβλεψή τους έκανε λόγο για ύφεση 5,5%! Η σημαντική πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης που προκάλεσε τη βαθύτερη της προβλεπομένης ύφεση αποστέρησε από τον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικού ύψους έσοδα από φόρους μισθωτών υπηρεσιών, ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι:
- Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων μειώθηκαν κατά 1,238 δισ. ευρώ ή κατά 13,17% σε σύγκριση με το 2010, ενώ σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού σημείωσαν υστέρηση-σοκ της τάξεως των 2,44 δισ. ευρώ!
- Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ υποχώρησαν κατά 2,8% ή κατά 487 εκατ. ευρώ έναντι των αντίστοιχων εισπράξεων του 2010, ενώ σε σύγκριση με το στόχο του Προϋπολογισμού παρουσίασαν υστέρηση της τάξεως του 1,14 δισ. ευρώ (παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ έως και 14 ποσοστιαίες μονάδες)!
- Οι εισπραχθέντες φόροι κατανάλωσης ήταν λιγότεροι κατά 14,3% ή κατά 1,69 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2010 και σημείωσαν υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ έναντι της πρόβλεψης του Προϋπολογισμού.
- Τα έσοδα που εισέρευσαν στα ταμεία του κράτους από τους υπόλοιπους φόρους επί των συναλλαγών ήταν μειωμένα κατά 23,55% ή κατά 264 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2010. Σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού σημείωσαν υστέρηση 403 εκατ. ευρώ.
β) Η γκάφα του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με το μέτρο των αποδείξεων, η οποία επέτρεψε σε εκατομμύρια φορολογουμένους να καρπωθούν μεγάλου ύψους επιστροφές φόρου εισοδήματος! Η συνολική ζημία που έχει υποστεί ο κρατικός προϋπολογισμός από την γκάφα αυτή υπερέβη τα 700 εκατ. ευρώ!
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου