Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Τι θα κάνει ο κ. Παπαδήμος με τα ομόλογα της ΕΚΤ;


Αν και φαίνεται να έχει βρεθεί μια χρυσή τομή για συμφωνία της Αθήνας με το IIF, ωστόσο, τα πάντα θα κριθούν στο κατά πόσο θα είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Γεγονός που αμφισβητούν όλο και περισσότεροι οι ξένοι, οι ίδιοι που αποφάσισαν τη συμφωνία του Οκτωβρίου για κούρεμα 50%. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο κι αυτός δεν είναι άλλος από τους ομολογιούχους που βρίσκονται εκτός του IIF καθώς και τα 50 δις ευρώ σε ελληνικούς τίτλους που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Γράφαμε και σε παλαιότερη ανάρτηση πως αν δε αποφασιστεί γενναίο κούρεμα με τη συμμετοχή και της ΕΚΤ, το ελληνικό χρέος δε θα δει προκοπή: Ο κ. Παπαδήμος λειτουργεί ως πρωθυπουργός ή ως τραπεζίτης;
Αλλά, ακόμη και στο 80% να φτάσει η «εθελοντική» συμμετοχή στο «κούρεμα» των 200 δις ελληνικού χρέους, το πραγματικό όφελος δεν θα ξεπεράσει τα 40-50 δις για το ελληνικό δημόσιο, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση υπολογίζεται  να δοθούν 24 δις σε «μετρητά» στους ομολογιούχους, ενώ άλλα 30-40 δις χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Όλα λοιπόν συγκλίνουν στο ότι θα εφαρμοστεί «υποχρεωτικό κούρεμα» με την χρήση CACs (ρήτρες συλλογικής ευθύνης). Όπως μάλιστα εκτιμά ανάλυση της Credit Suisse αν οι εξελίξεις οδηγήσουν σε ενεργοποίηση των CACs τότε θα είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να αποφύγει την εμπλοκή της.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ξαναρωτάμε: Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδος, τι θα κάνει με τα 45-50 δις που έχει στα χέρια της η Κεντρική Τράπεζα; Θα απαιτήσει ως οφείλει το «κούρεμα» τους από τους πρώην εργοδότες του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου