Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Το μυστικό σχέδιο(της κυβέρνησης) “Όλα στο Γόνατο”


Εξαιρετικό άρθρο, με εύστοχες υπενθυμίσεις και παρατηρήσεις.
Τώρα που τελειώνει το παραμύθι της «Ελλάδας της Δημιουργίας», της «Δανίας του Νότου» και της «Ανοικτής Διακυβέρνησης» αρκετοί προσπαθούν να καταλάβουν ποιο ήταν το σχέδιο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά την τελευταία διετία. Γιατί μας έστειλαν στις αγκάλες του ΔΝΤ, γιατί ψήφισαν περίπου 215 νόμους σε δύο χρόνια (ενίοτε δύο και τρεις νόμους για το ίδιο θέμα!), γιατί επέβαλλαν τα πλέον πρόχειρα και άδικα φορομπηχτικά μέτρα, γιατί κάθε τρεις μήνες ακούγαμε βαρύγδουπα διαγγέλματα, γιατί περιφέρονται στις ευρωπαϊκές αυλές σαν τροβαδούροι με το χέρι απλωμένο;
Τώρα ακόμα και οι πλέον καλόπιστοι συνειδητοποιούν πως δεν υπήρξε κανένα σχέδιο από ελληνικής πλευράς. Δεν κατατέθηκε καμία σοβαρή πρόταση στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις που κορυφώνονται αυτή την Κυριακή. Δεν έγινε καμία ουσιαστική μελέτη από ελληνικής πλευράς παρά τις στρατιές των συμβούλων που προσέλαβε με αδιαφανείς διαδικασίες το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός που δήλωνε πως εμφανίστηκε σε Σύνοδο Κορυφής με το πιστόλι στο τραπέζι στην ουσία παρακολουθούσε τους Γερμανούς και τους κερδοσκόπους να μετατρέπουν σιγά – σιγά την Ελλάδα σε πειραματικό εργαστήριο της νέας οικονομικής πραγματικότητας στην Ευρώπη.
Στην αρχή μας έλεγαν πως το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι κρίση χρέους, αλλά κρίση ελλείμματος. Το ίδιο ποιήμα έλεγε και η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα πληρώσει τα χρέη της μέχρι το τελευταίο ευρώ. Τώρα δηλώνει πως «προσπαθούμε να μειώσουμε τα χρέη μας»! Πότε διαπίστωσε η κυβέρνηση πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο; Μάλλον όταν της το είπαν οι ευρωπαίοι εταίροι. Γιατί δεν διαπραγματεύτηκε από την αρχή ένα «κούρεμα» του χρέους ώστε το πρόγραμμα λιτότητας να είναι ελεγχόμενο και να μην οδηγήσει την οικονομία στο σημερινό σπιράλ του θανάτου; Γιατί δεν της το είπαν οι Ευρωπαίοι είναι η απάντηση.
Χάρη στην κυβερνητική ανικανότητα, η Ελλάδα κινδυνεύει να «πνιγεί» από τις επιπτώσεις ενός «κουρέματος» άνω του 50%, όταν η ελάφρυνση του χρέους θα είναι περιορισμένη γιατί ο κ. Παπανδρέου μας «φόρτωσε» με το Μνημόνιο το οποίο διαφήμιζε μέχρι πρόσφατα «ως το μεγαλύτερο δάνειο που έλαβε ποτέ χώρα»!
Ακόμα και την ύστατη ώρα, σχέδιο για την επόμενη ημέρα δεν φαίνεται να υπάρχει. Μόνο ο κ. Χρυσοχοϊδής περιφέρεται ανά την Ευρώπη «για επενδύσεις» όταν οι ξένοι επενδυτές φεύγουν από την βυθιζόμενη Ελλάδα. Ο ίδιος διαφημίζει την «έκρηξη» των ελληνικών εξαγωγών όταν είναι κοινό μυστικό πως η άνοδος οφείλεται κυρίως στα καύσιμα. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουν πως μια πολιτική ενίσχυσης των εξαγωγών δεν αποτελεί από μόνη της γιατρικό όταν με την ίδια συνταγή προσπαθεί να ορθοποδήσει η μισή Ευρώπη σε μια παγκόσμια οικονομία που σκοντάφτει.
Επί δύο χρόνια η κυβέρνηση επιχείρησε να σχεδιάσει το μέλλον με πρώτη ύλη το παρελθόν. Με υποκριτικές εξαγγελίες, καταιγισμό ανεφάρμοστων νομοσχεδίων, τουλάχιστον ατυχείς επιλογές προσώπων για να στελεχώσουν κρίσιμες θέσεις και κρυφτούλι με τα συμφέροντα που κρατούν την Ελλάδα πίσω. Τώρα απλώς περιμένει τους Ευρωπαίους να αποφασίσουν για λογαριασμό της και για λογαριασμό μας.

http://fotisk.posterous.com/76253036

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου