Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Μόνιμη επιτροπεία και κούρεμα πάνω από 50%


(Ανανεωμένο) Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9μμ η Σύνοδος Κορυφής των 27, αλλά χωρίς να υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Συγκεχυμένες πληροφορίες για νέα σύνοδο το Σαββατοκύριακο ή την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης σκοπεύουν να αυξήσουν το κεφάλαιο του Ταμείου Διάσωσης περίπου στο ένα τρις ευρώ, όμως οι λεπτομέρειες για το πως σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν την επιδείνωση της κρίσης χρέους στη Ευρώπη δεν θα γίνουν γνωστές πριν τον ερχόμενο μήνα, αναφέρουν πήγες του Reuters.
Σε προσχέδιο ανακοίνωσης που δημοσίευσε το ίδιο πρακτορείο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  διατυπώνει επίσης την πρόθεσή της να ενισχύσει την εποπτεία της επί της Ελλάδας.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στα ξένα ΜΜΕ, στο προσχέδιο  των συμπερασμάτων της Συνόδου  Κορυφής προβλέπεται «ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού  προγράμματος». Αυτό ερμηνεύεται ως αντικατάσταση  των γνωστών περιοδικών (κάθε τρίμηνο) επισκέψεων – αξιολογήσεων από την τρόικα με την εγκατάσταση Μόνιμης Επιτροπείας” στην Αθήνα. Ως γνωστόν τις προηγούμενες ημέρες η Τρόικα δεν κουραζόταν να επαναλαμβάνει ότι η ενημέρωση από την τρόικα δεν ήταν έγκαιρη και επαρκής
Στη δημοσιότητα δόθηκε επίσης  δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος γνωστοποίησε ότι υπήρξε συμφωνία για τη βραχυπρόθεσμη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε στις 30 Ιουνίου 2012 να διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια 9%. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτός ο στόχος λαμβάνει υπόψη τις απώλειες από το κούρεμα ομολόγων. Επανέλαβε επίσης όσα είχαν δηλώσει προ ημερών Μέρκελ και Σαρκοζί, ότι οι τράπεζες θα κληθούν να συγκεντρώσουν μόνες τους τα αναγκαία κεφάλαια και θα ζητήσουν τη συνδρομή των κυβερνήσεων και στην εσχάτη περίπτωση του EFSF, μόνον αν δεν μπορούν να τα συγκεντρώσουν από την αγορά.
Μέρκελ και Σαρκοζί αρχίζουν στο μεταξύ σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους τραπεζίτες (τους Έλληνες τους αγνοούν) για το ύψος του κουρέματος.
Πηγή της ΕΕ δήλωσε στο Reuters πως οι ηγέτες της Ευρωζώνης πιέζουν για ένα haircut πάνω από 50%, κάτι που ισοδυναμεί με μείωση του χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα κατά περίπου 100 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας από το 160% του ΑΕΠ που είναι τώρα στο 120% το 2020.
Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προσκρούουν στις εγγυήσεις (ασφάλιστρα κινδύνου) που ζητούν σε αντάλλαγμα των απωλειών που θα υποστούν, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πηγή.
Στο μεταξύ, κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες ανέφερε σήμερα ότι η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει ευνοϊκά το ενδεχόμενο κινεζικής οικονομικής βοήθειας προς την ευρωζώνη “μέσω ενός ειδικού μηχανισμού, συνδεδεμένου πάντως με το ΔΝΤ, που θα μελετηθεί”.
Η ίδια πηγή, ζητώντας να μείνει ανώνυμη, ανήγγειλε συγχρόνως ότι θα επακολουθήσει μια τηλεφωνική συνομιλία που ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα έχει πάνω στο θέμα αυτό με τον κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο.
* Το υπουργικό συμβούλιο στην Ελλάδα περιμένει ακόμα να τους πάρει  τηλέφωνο ο ΓΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου