Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Μας θέλουν μετανάστες στην ίδια την χώρα μας


(Ανανεωμένο) Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν ανοιχτή στη δημιουργία «ειδικών οικονομικών ζωνών» σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ως ένα μέσο βελτίωσης των επιχειρηματικών συνθηκών στη χώρα, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν. Σε γραπτή του απάντηση προς ερώτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε πως οι ζώνες, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν εμπορικά προνόμια, αποτελούν μια «ενδιαφέρουσα ιδέα» που ενδέχεται να βοηθήσει τη χώρα να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική, ωστόσο, όπως λέει, δεν έχει συζητηθεί με την ΕΕ ή τις ελληνικές αρχές. Μία ειδική οικονομική ζώνη θα απαιτούσε την προσεκτική εξέταση πολιτικών, ρυθμιστικών, φορολογικών και επιχειρηματικών παραγόντων, προσέθεσε.
Ειδικές οικονομικές ζώνες με εργάτες – παρίες, με μισθούς χαμηλότερους και από τους υπάρχοντες κατώτερους και με… γερμανική παρακολούθηση, δρομολογεί λοιπόν η ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι, με τη Γερμανία φυσικά στην πρώτη γραμμή, θέλουν μια Ελλάδα ανοικτή για να κάνουν τις δουλίτσες τους. Ζητούν μια χώρα παραδομένη άνευ όρων που θα ξεπουλάει την περιουσία της, κινητή και ακίνητη και που θα έλθουν οι ξένοι να «επενδύσουν», έτσι το λένε τώρα. Όμως, θα πρέπει να επενδύσουν και με τους δικούς τους όρους, σε… ειδικές ζώνες που θα εφαρμόζονται και ειδικοί κανόνες.
Για παράδειγμα, στο σχέδιο «Ήλιος» που οι Γερμανοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εργασιακοί κανόνες που θα επιβάλλονται από τις γερμανικές εταιρείες οι οποίες φυσικά θέλουν πιο… ανταγωνιστική την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να δίνουν χαμηλούς μισθούς, χωρίς συλλογικές συμβάσεις και διεκδικήσεις, χωρίς προνόμια και χωρίς πολλές φωνές. Γκασταρμπάιτερ στην ίδια μας τη χώρα δηλαδή.
Αυτό είναι το νόημα των ειδικών ζωνών, όσο κι αν κάποιοι επιθυμούν να το περάσουν ως μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Μην ξεγελιέστε, δεν είναι… ΑΟΖ. Ενα κόλπο είναι για να βρουν φθηνά εργατικά χέρια, παραβιασμένες τις θύρες της χώρας και εύκολη λεία για τα χέρια των επιχειρηματιών που θα έλθουν να… αναστηλώσουν τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου