Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Άσσαντ: “Η Συρία δεν είναι Αίγυπτος”


Υποστηρικτές του Άσσαντ σε παλαιότερη διαδήλωση στην Λατάκια
Ο πρόεδρος της Συρίας Bashar al-Assad προειδοποιεί την Δύση να μην εμπλακεί στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας του, αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει έναν «σεισμό μεγέθους πολλών Αφγανιστάν».
«Η Συρία διαφέρει κατά πολύ από την Αίγυπτο, την Τυνησία, και την Υεμένη… αν υπάρξει πρόβλημα στη Συρία, μπορεί να ανατιναχτεί ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή», λέει στη πρώτη του συνέντευξη σε δυτικό μέσο από τον περασμένο Μάρτιο.
Με τουλάχιστον 3.000 νεκρούς αμάχους από τότε που ξεκίνησαν οι αναταραχές στη χώρα του, ο Assad παραδέχεται πως οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν λάθη, αλλά όπως λέει «πολεμάμε  τρομοκράτες».
Παράλληλα επιμένει πως μόλις άρχισαν οι αντιδράσεις, ο ίδιος έσπευσε να υιοθετήσει άμεσες μεταρρυθμίσεις. «Δεν είμαστε μια πεισματάρικη κυβέρνηση… έξι μέρες μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, προχωρήσαμε σε αλλαγές», είπε.
Τέλος, τόνισε με έμφαση πως η μάχη που δίνει είναι εναντίον του ισλαμικού εξτρεμισμού, μια μάχη που διεξάγει η χώρα του από το 1950…
Αραβικός Σύνδεσμος: Έκκληση για τερματισμό της βίας
Να τερματίσουν τη χρήση βίας, να απομακρύνουν τα άρματα μάχης από τους δρόμους και να προχωρήσουν σε διάλογο με την αντιπολίτευση ζήτησε από τις συριακές αρχές ο Αραβικός Σύνδεσμος όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι.
Το αραβικό σχέδιο προβλέπει «την αποχώρηση των αρμάτων μάχης και τον άμεσο τερματισμό της βίας», επισήμανε ο αλ-Αράμπι.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως στο κείμενο αναφέρεται επίσης «η έναρξη εθνικού διαλόγου στο Κάιρο ανάμεσα σε όσους συγκροτούν την αντιπολίτευση και το καθεστώς της Δαμασκού», το οποίο μέχρι τώρα δεν δέχεται την πρόταση για διεξαγωγή διαλόγου στο εξωτερικό.
Η πρόταση αυτή για εθνικό διάλογο παρουσιάστηκε στον Μπασάρ αλ Ασαντ την Τετάρτη στη Δαμασκό από αραβική υπουργική επιτροπή με επικεφαλής τον πρωθυπουργό του Κατάρ Χάμαντ Μπεν Τζάσεμ αλ-Θάνι.
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουαλέμ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την απάντηση της χώρας του στην αραβική πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου