Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Η Μέρκελ εκβιάζει: Ή συντεταγμένη, ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία


Όπως δείχνουν όλες οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θα ξεπεράσει το 50%. Οι πιέσεις της Μέρκελ είναι ασφυκτικές. ‘Η το δέχεστε ή χρεοκοπείτε. Μ’ αυτό το σκεπτικό θα πάει και στη Βουλή της για να πάρει την ψήφο που χρειάζεται πριν πάει στη Σύνοδο της Τετάρτης.
O εκβιασμός είναι τόσο τρομερός, τόσο άγριος που το Τρίτο Ράιχ ωχριά μπροστά στο Τέταρτο που έρχεται. Κι ας μη βιάζονται κάποιοι να μας κατηγορήσουν ότι υβρίζουμε τη Γερμανία. Η πρακτική του ωμού εκβιασμού ακόμη κι όταν οδηγεί στη διάλυση μιας χώρας, αυτό είναι ότι χειρότερο υπάρχει.
Η τελική λύση φαίνεται να είναι αυτή και δυστυχώς ακόμη και τώρα ούτε η κυβέρνηση ούτε κανείς άλλος μπορεί να πει στον κόσμο τι σημαίνουν όλα αυτά.
Φαίνεται ότι η Γαλλία έχει κάνει πίσω σε όλα: ακόμη και σε ότι αφορά το αν ο EFSF θα είναι τράπεζα ή ασφαλιστικός οργανισμός ή και τα δύο, όπως τελικά επιλέγεται.
Επίσης, είναι γνωστό ότι και το ΔΝΤ ζητά κούρεμα 60% και μάλιστα εκβιάζει με την άρνησή του να δώσει την 6η δόση.
Το νέο στοιχείο είναι ότι τελικά επιλέγεται να κουρευτεί το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί μέχρι το 2035. Εκτιμάται ότι λίγο πάνω από 200 δισ. ευρώ θα κοπούν στα δύο (αν επιλεγεί το κούρεμα 50%) με την Ελλάδα να κερδίζει λίγο πάνω από 100 δισ ευρώ ελάφρυνση του χρέους της.
Έχοντας λοιπόν αυτά τα δεδομένα, και υποψιασμένοι πλέον τι σημαίνει αυτό για την πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών, το μόνο που μπορεί να πούμε είναι ότι επιτέλους η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, έστω και την ύστατη στιγμή.
Και να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό σενάριο για τους Έλληνες, για το μέλλον τους, για τη ζωή τους. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με το πόσα χρήματα θα χάσουν από τα υπερκέρδη τους οι τραπεζίτες, εδώ και στο εξωτερικό. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τους κόπους και τις θυσίες μιας ολόκληρης χώρας, που έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού.
Πρώτα – πρώτα πρέπει η κυβέρνηση να διεκδικήσει εξαίρεση των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχουν τοξικά ομόλογα 21-25 δισ. ευρώ. Αν δεν το πετύχει πρέπει να ζητήσει στήριξη προκειμένου να μην καταρρεύσουν τα ταμεία και μειωθούν οι συντάξεις ή διαλυθεί το ιατροφαρμακευτικό σύστημα. Δεν φταίνε οι εκατομμύρια συνταξιούχοι που έχουν πληρώσει εισφορές για τα γεράματά τους, για το γεγονός ότι κάποιοι αποφάσισαν να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα.
Η κυβέρνηση πρέπει να σηκώσει για μια φορά το ανάστημά της και να πει στους ξένους ότι «μαζί αποτύχαμε». Η τρόικα μαζί με τους εντολοδόχους της στην Ελλάδα, τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Βενιζέλο και τους υπολοίπους, απέτυχαν τα τελευταία δύο χρόνια να μαντέψουν την πορεία της χώρας. Τόσο ο Τόμσεν ή η Κομισιόν όσο και ο Παπακωνσταντίνου μας έλεγαν πριν το καλοκαίρι ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 θα βγούμε στις αγορές. Ξαφνικά η έκθεση της ΕΕ κάνει λόγο για έξοδο μετά από 10 χρόνια.
Επομένως, ή είναι άσχετοι και επικίνδυνοι, ή είχαν από την αρχή σχέδιο διάλυσης της χώρας. Δε φταίνε οι πολίτες για την άθλια οικονομική πολιτική τους.
Θα πρέπει να μη δεχθεί ο κ. Παπανδρέου κανέναν όρο για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας. Δείτε μόνο τον Μπερλουσκόνι, αυτόν τον γραφικό τύπο ο οποίος μόλις οι Ευρωπαίοι του είπαν ότι η χώρα του είναι ένα βήμα από το Ταμείο Στήριξης κι ότι θα πρέπει να πάρει μέτρα, αντέδρασε εντόνως λέγοντας ότι δεν μπορεί οι άλλες χώρες να πουν τι θα κάνει κάποιο άλλο μέλος.
Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να δείξει τα πραγματικά στοιχεία για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Και να πει στους εκβιαστές της Ευρώπης ότι αν το ελληνικό τσουνάμι της κοινωνικής αντίδρασης ξεκινήσει, θα τους πνίξει όλους.
Έχει τα κότσια η κυβέρνηση να υψώσει τη φωνή της ή πάμε σαν πρόβατα στη σφαγή;
Αλλά την απάντηση την ξέρετε: Δεν τα έχει και γι’ αυτό θα πάει στις εκλογές της απόδρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου