Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Wikileaks: Ο Μπιλ Κλίντον ανέλαβε να πιέσει τον Τσίπρα να υπογράψει το Μνημόνιο!

Wikileaks: Ο Μπιλ Κλίντον ανέλαβε να πιέσει τον Τσίπρα να υπογράψει το Μνημόνιο!

Στο φως το e-mail που έστειλε λίγο μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 ο τότε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου και σημερινός επικεφαλής της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, στον Αμερικανό πρώην πρόεδρο - Έμμεση επιβεβαίωση από κυβερνητικές πηγές

Αποκαλυπτικά και για την Ελλάδα είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και προέρχονται από τις «διαρροές» του Wilkileaks για τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα.

Και αυτό, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που βγαίνουν σήμερα στη δημοσιότητα, ήταν ο κ. Ποντέστα που είχε μεσολαβήσει στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, προκειμένου εκείνος να παρέμβει και να ασκήσει πίεση στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου εκείνος να υπογράψει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας -ήτοι, το τρίτο Μνημόνιο!

Πάντως, από τα μέχρι σήμερα δημοσιοποιημένα στοιχεία δεν διευκρινίζεται εάν τελικά πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία ανάμεσα σε Μπιλ Κλίντον και Αλέξη Τσίπρα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το Wikileaks, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα (5 Ιουλίου 2015), ο τότε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Ποντέστα, επικοινώνησε -προφανώς, με εντολή του Μπαράκ Ομπάμα- με το γραφείο του πρώην προέδρου, Μπιλ Κλίντον, με το ερώτημα εάν ο τελευταίος μπορούσε να μεσολαβήσει προς την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με την ευρωζώνη.

Από πλευράς Μπιλ Κλίντον, η απάντηση ήταν θετική, ωστόσο ζητήθηκαν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση, ενώ τέθηκε και το ερώτημα εάν αντίστοιχη «πίεση» επρόκειτο να ασκηθεί και προς την πλευρά του Βερολίνου.

Το απόσπασμα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που δημοσιοποιεί το Wikileaks, αναφέρει:

«Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ» έγραφε στο ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τον Μπιλ Κλίντον ο Ποντέστα.

Από το γραφείο του Αμερικανού πρώην προέδρου η απάντηση ήταν η εξής: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι "θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;" Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;».

Επιβεβαιώνουν, εμμέσως, κυβερνητικές πηγές

Εμμέσως, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν την αποκάλυψη του Wikileaks, τονίζοντας ότι, όντως, Μπιλ Κλίντον και Αλέξης Τσίπρας συνομίλησαν, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο.

Σημειώνουν, δε, με νόημα, ότι «όλες οι πλευρές επιθυμούσαν την απεμπλοκή του ζητήματος».

Οι ίδιοι κύκλοι διαψεύδουν πάντως ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Κλίντον είχαν επικοινωνία μετά το δημοψήφισμα.

Όπως υπογραμμίζουν, είχε υπάρξει επικοινωνία με τον Μπιλ Κλίντον αρκετά πριν το δημοψήφισμα -προτού καν αποφασιστεί η διεξαγωγή του. «Μετά το δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει μόνο με τον πρόεδρο Ομπάμα» λένε οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

http://www.protothema.gr/politics/article/619154/wikileaks-o-obama-evale-ton-bil-klidon-na-piesei-ton-tsipra-na-upograpsei-to-mnimonio/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου