Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες

Ο Ζοζέ Σόκρατες, ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, κρατείται ως ύποπτος για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. Ο Σόκρατες, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός την περίοδο 2005-2011, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας αργά την Παρασκευή και κρατήθηκε όλη τη νύχτα σε ένα κελί της αστυνομίας για να ανακριθεί το Σάββατο. Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δήλωσε ότι ο Σόκρατες, ο οποίος διαπραγματεύτηκε το διεθνές πακέτο των 78 δις ευρώ για την διάσωση της Πορτογαλίας το 2011 , ήταν ένα από τα τέσσερα άτομα που κρατούνται ως «ύποπτοι εγκλημάτων φοροδιαφυγής, ξεπλύματος χρήματος και διαφθοράς».
Η κράτηση του 57χρονου Σόκρατες έχει συγκλονίσει την χώρα, όπου πολλές εξέχουσες προσωπικότητες έχουν τεθεί υπό κράτηση φέτος για υποθέσεις διαφθοράς. Άλλοι ύποπτοι που κρατούνται είναι ένας επί χρόνια φίλος του, ένας οδηγός του και ένας δικηγόρος. «Είναι ένας πολιτικός σεισμός για το Σοσιαλιστικό κόμμα και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία του κόμματος», δήλωσε ο Ρικάρντο Κόστα, ένας πολιτικός σχολιαστής της Expresso. Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές είναι πρώτοι στις δημοσκοπήσεις πριν από τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Σε ένα μήνυμά του, ο σημερινός αρχηγός των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα, αναφέρει: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τα νέα της κράτησης του Ζοζέ Σόκρατες». Αλλά «τα αισθήματα αλληλεγγύης και η προσωπική φιλία» δεν θα πρέπει να οδηγήσουν το κόμμα να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τη δικαστική διαδικασία. Άλλες πρόσφατες έρευνες για διαφθορά στην Πορτογαλία οδήγησαν στην κράτηση για αρκετές ώρες του Ρικάρντο Εσπίριτο Σάντο Σαλγκάδο, "πατριάρχη" της πληγείσας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας της Πορτογαλίας Espírito Santo, καθώς και κορυφαίων αξιωματούχων που είναι ύποπτοι για διαφθορά και συνδέονται με την χορήγηση «χρυσών» θεωρήσεων αδειών παραμονής.
Γνωστός για την αγωνιστική προσέγγιση του στην πολιτική, ο Σόκρατες είδε τη δημοτικότητά του να μειώνεται, καθώς τα οικονομικά προβλήματα της χώρας επιδεινώθηκαν στην πορεία προς τη διάσωση. Ο ίδιος αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική το 2011 και αργότερα μετακόμισε στο Παρίσι για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες.
Η έρευνα από το Κεντρικό Τμήμα Ποινικών Ερευνών της Πορτογαλίας περιλαμβάνει «τραπεζικές εργασίες και μεταφορές χρημάτων χωρίς γνωστή ή νομική δικαιολογία», σύμφωνα με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Η έρευνα περιλαμβάνει επίσης φορολογικές και τελωνειακές αρχές, καθώς και ερευνητές της αστυνομίας. Πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σόκρατες θεωρείται βασικός ύποπτος για την υπόθεση. Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δήλωσε ότι η κράτησή του δεν συνδέεται με μία άλλη γνωστή υπόθεση φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που είναι γνωστή ως «Monte Branco», στην οποία ο Σαλγκάδο είναι ο βασικός ύποπτος.Τον Ιούλιο, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Πορτογαλίας αρνήθηκε ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης ότι ο Σόκρατες ήταν ύποπτος για την υπόθεση «Monte Branco».
Το 2005, ο Σόκρατες έγινε ο πρώτος αρχηγός των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία που κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Επανεξελέγη το 2009 ως επικεφαλής της κυβέρνησης μειοψηφίας, αφού οι Σοσιαλιστές έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία. Παραιτήθηκε από ηγέτης των σοσιαλιστών τον Ιούνιο του 2011 και αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική, αφού είχε αναγκαστεί να διαπραγματευθεί το πακέτο διάσωσης των 78 δις ευρώ για την Πορτογαλία και στη συνέχεια έχασε στις γενικές εκλογές που έφεραν στην εξουσία τη σημερινή κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου