Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Συρία: Τουλάχιστον 50 τζιχαντιστές νεκροί στο Κομπάνι το τελευταίο 24ωρο

Συρία: Τουλάχιστον 50 τζιχαντιστές νεκροί στο Κομπάνι το τελευταίο 24ωρο

Είναι ένας από τους βαρύτερους απολογισμούς στις τάξεις των μαχητών της εξτρεμιστικής οργάνωσης που επί τρεις μήνες προσπαθεί να πάρει το Κομπάνι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που διαθέτει μεγάλο δίκτυο των πληροφοριοδοτών στη Συρία

Τουλάχιστον 50 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Κομπάνι, την κουρδική πόλη της Συρίας στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είναι ένας από τους βαρύτερους απολογισμούς στις τάξεις των μαχητών της εξτρεμιστικής οργάνωσης που επί τρεις μήνες προσπαθεί να πάρει το Κομπάνι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που διαθέτει μεγάλο δίκτυο των πληροφοριοδοτών στη Συρία.

«Οι τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στους υπό τις ΗΠΑ αεροπορικούς βομβαρδισμούς, στις σφοδρές μάχες κατά των Κούρδων και σε πέντε επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν στο Κομπάνι». Οι σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός κατά του ΙΚ έπληξε τη νύχτα βάσεις της οργάνωσης στη βορειοανατολική Συρία πραγματοποιώντας τουλάχιστον 30 αεροπορικές επιδρομές.

«Στόχος των επιθέσεων ήταν κυρίως βάσεις του ΙΚ στην περιοχή αλ Φοροσίγια στα βόρεια προάστια της επαρχίας Ράκα», σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντή του Παρατηρητηρίου.

Το ΙΚ κατέλαβε τη Ράκα πέρυσι ορίζοντάς την πρωτεύουσα του χαλιφάτου του.

Χθες το ΙΚ πραγματοποίησε για πρώτη φορά διπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον συνοριακού φυλακίου στο Κομπάνι. Πραγματοποίησε ακόμη τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας στην πόλη που προσπαθεί να καταλάβει από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Οι τζιχαντιστές αφού έχασαν έδαφος από τις κουρδικές δυνάμεις, «προσπάθησαν να εκπλήξουν τις κουρδικές δυνάμεις με αυτές τις επιθέσεις αυτοκτονίας αλλά απέτυχαν», δήλωσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Όσον αφορά τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κουρδική πολιτοφυλακή που προασπίζει την πόλη, 11 μαχητές της σκοτώθηκαν όπως και ένας αντάρτης που είχε προσχωρήσει στις κουρδικές δυνάμεις.

Στελέχη του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος στη Συρία, του PYD, και συριακή ΜΚΟ δήλωσαν ότι οι καμικάζι του ΙΚ ήρθαν από την «τουρκική πλευρά» των συνόρων αλλά η Άγκυρα καταδίκασε το «χονδροειδές ψέμα».

Το ΙΚ προσπαθεί να καταλάβει το Κομπάνι ώστε να εξασφαλίσει τον έλεγχο μιας μεγάλης λωρίδας εδάφους στα Σύρο-Τουρκικά σύνορα.

Την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν συριακά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πολλές επιθέσεις στη Ράκα εναντίον θέσεων τζιχαντιστών.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα εκκαθαρίσουν την περιοχή από τους τζιχαντιστές που ελέγχουν τεράστια έκταση εδάφους που εκτείνεται από τη Συρία έως το βόρειο και το δυτικό Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ και πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Βηρυτό, φέρεται να δήλωσε ότι το Ιράκ θα είναι "ο τάφος του ΙΚ".

"Οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές είναι καλές αλλά δεν ελευθερώνουν τη γη ... μόνο η θέληση του λαού και οι μαχητές μας στο έδαφος θα απελευθερώσουν τη γη από τους τρομοκράτες", δήλωσε κατά την άφιξή του αργά χθες, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου.

Ο αλ-Μάλικι θα συναντηθεί με Λιβανέζους αξιωματούχους, ανάμεσά τους μέλη του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο αλ-Μάλικι επισκέφθηκε το Ιράν, κύριο υποστηρικτή της Χεζμπολάχ, όπου συναντήθηκε με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη Αλί Χαμενεΐ και υψηλόβαθμους αξιωματούχους.


Πηγή: www.capital.gr

http://www.protothema.gr/world/article/430609/suria-toulahiston-50-tzihadistes-nekroi-sto-kobani-to-teleutaio-24oro/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου