Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Συναγερμός για την Βόρεια Κορέα


Έτοιμη να πατήσει το κουμπί της εκτόξευσης πυραύλων είναι η Βόρεια Κορέα. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Πιονγιάνγκ να έχει στρέψει στον ουρανό μια ή δύο πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων. Πολλοί σχολιάζουν ότι βρίσκεται στα πρόθυρα κήρυξης πολέμου, ενώ άλλοι επιμένουν ότι η Πιονγιάνγκ δεν θα προχωρήσει σε επίθεση.
Η Ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε εντολή στον στρατό να παρατάξει αντιαεροπορικά συστήματα «Πάτριοτ» στο Τόκιο, υπό τον φόβο επίθεσης από τη Βόρειο Κορέα. Αφού πρώτα προετοίμασε το έδαφος μέσα από σειρά καθημερινών απειλών, η Πιονγιάνγκ παρουσιαζόταν έτοιμη να εκτοξεύσει από τις βάσεις στις ανατολικές της ακτές βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς τύπου Musudan ή Nodong, ικανούς να πλήξουν στόχους έως και 3.500 χλμ. μακριά.
Από την πλευρά τους, θεωρώντας πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν όντως είναι «πολύ πιθανό» να πραγματοποιήσει κάποιες από τις απειλές του, οι υποψήφιοι στόχοι (Ουάσιγκτον, Τόκιο, Σεούλ) ανέβασαν χθες το επίπεδο συναγερμού στο κόκκινο και έστρεψαν ραντάρ και αντιπυραυλικά συστήματα προς τη Βόρειο Κορέα παίρνοντας προφυλάξεις. Μάλιστα, η Νότιος Κορέα κάλεσε την Κίνα και τη Ρωσία να μεσολαβήσουν προκειμένου να ηρεμήσουν την κατάσταση. Τις επόμενες ημέρες, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι αναμένεται να επισκεφθεί τη Σεούλ.
Πολλοί αναλυτές πάντως εξακολουθούν να υποβαθμίζουν το ενδεχόμενο μιας εμπόλεμης σύρραξης στην κορεατική χερσόνησο, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για απλώς άλλη μία επίδειξη δύναμης του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Μάλιστα, κάποιοι έσπευσαν να συνδέσουν την εν λόγω επίδειξη στρατιωτικής ισχύος με τον εορτασμό μιας σειράς επερχόμενων εθνικών επετείων, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα η χώρα θα γιορτάσει τη συμπλήρωση 101 ετών από τη γέννηση του «εθνάρχη» Κιμ ιλ Σουνγκ (παππού του νυν ηγέτη).
Η Κίνα, ο μοναδικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, φαίνεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις κινήσεις της Πιονγιάνγκ. «Η Κίνα σέβεται τη Βόρεια Κορέα, αλλά επίσης είναι υπεύθυνη για την διατήρηση της ειρήνης στην βορειοανατολική Ασία» έγραφαν χθες οι Global Times, όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου